Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pozvánka Chodník Arnošta Guldana - otvorenie

Od soboty 13. júla 2013 pribudne na Slovensku nová turistická trasa pomenovaná podľa Arnošta Guldana. Meno nestora moderných metód v turistickom značení na Slovensku ponesie modrá značka č. 2828 vo Volovských vrchoch z Tepličky nad Hornádom cez sedlo Grajnár a Novoveskú Hutu na vrch Medvedia hlava.

Doc. Ing. Arnošt Guldan, CSc. (12. 4. 1932 – 3. 7. 2012) pôsobil ako elektrotechnický inžinier a vysokoškolský pedagóg na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave a ako vedecký pracovník na Slovenskej akadémii vied. V Klube slovenských turistov (KST) sa činil ako inštruktor turistického značenia od roku 1960, predseda ústrednej (celoslovenskej) komisie značenia v rokoch 1994 – 2007, člen celoslovenského Výkonného výboru KST v rokoch 2010 – 2012 a tiež ako člen redakčnej rady najstaršieho turistického časopisu Krásy Slovenska. Z bohatej publikačnej činnosti (odborná technická literatúra i značkárske publikácie) treba spomenúť spoluautorstvo Slovenskej technickej normy 01 8025 – Turistické značenie a spolupodieľal sa na prvej značkárskej webovej stránke. Ako technik bol priekopníkom využívania satelitnej navigácie a moderných technológií pri mapovaní a spresňovaní TZT na Slovensku. Pričinil sa o začlenenie slovenskej siete turistických chodníkov do európskej siete diaľkových turistických trás »link. Ako činorodý člen KST bol držiteľom všetkých čestných ocenení klubu. Možno mu pripísať veľké zásluhy na štandardizácii, metodike a spopularizovaní turistického značenia na Slovensku.

Priebeh pomenovanej trasy

Z uvedených dôvodov sa Výkonný výbor KST na návrh sekcie značenia rozhodol, že modrá turistická trasa č. 2828 (pozri priebeh na mape) vo Volovských vrchoch od železničnej stanice Teplička nad Hornádom cez dolinu Teplický Brusník, banícke osady Hnilčíka (Gretľa, Cechy a Štolvek), sedlo Grajnár, Malú Knolu (Knolská poľana), rázcestie pod Muráňom, poľanu pod Muráňom, Suchohorskú dolinu (prameň Kráľovo žriedlo), cez mestskú časť Spišskej Novej Vsi – Novoveská Huta a cez Medvediu dolku na odlesnený masív Medvedej hlavy (903 m n. m.) v ochrannom pásme Národného parku Slovenský raj bude niesť meno podľa docenta Guldana. Celá trasa modrej značky dosahuje takmer 25 kilometrov.

Slávnostné otvorenie trasy

V sobotu 13. júla sa bude konať slávnostné otvorenie novej pomenovanej turistickej trasy – Chodník Arnošta Guldana. Individuálny prechod po trase chodníka začína o 7:10 h na železničnej stanici Teplička nad Hornádom (pri Spišskej Novej Vsi) smerom do Novoveskej Huty. Pri túre treba počítať s 5,5 hodinovým pochodom. Hodinu po poludní bude oficiálne odhalená pamätná tabuľa Arnošta Guldana pri ústrednej turistickej orientácii v Novoveskej Hute s príhovorom predsedu Klubu slovenských turistov – Petra Perhalu, a zástupcov rodiny Guldanovcov. O 13:15 h prebehne krst posmrtne vydanej publikácie Arnošta Guldana – Pohľad do dejín značenia turistických chodníkov na území Slovenska, ktorej krstným otcom bude predseda KST. Po 14-tej hodine začne spoločný peší hodinový výstup z Novoveskej Huty na výhľadový vrch Medvedia hlava (903 m n. m.).

Poznámka redakcie:
Zoznam pomenovaných turistických trás na Slovensku (a tiež ďalších obľúbených túr) nájdete v našom katalógu trás na TuristickaMapa.sk vpravo hore, záložka „Katalóg“.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zdroj titulnej fotografie: archív časopisu Krásy Slovenska

Fotogaléria k článku

Najnovšie