Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Táborisko v sedle Priehyba

Sedlo Priehyba je najnižšie položeným horským priesmykom v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier a už oddávna ním prechádzala stará furmanská cesta medzi Liptovom (Čierny Váh) a Horehroním (Heľpa). Dnes je hlavne križovatkou frekventovanej hrebeňovej trasy pohorím (Cesta hrdinov SNP / E8) a obľúbenej spojovacej cyklotrasy z údolia Hrona do povodia Váhu. Sedlo je zároveň oficiálne vyhláseným miestom na táborenie (stanovanie) počas prechodu nízkotatranskej hrebeňovky.

Poloha
Nízke Tatry - Kráľovohoľské Tatry - sedlo Priehyba
Nadmorská výška
1190 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.90742 ° SŠ
dĺžka: 19.95562 ° VD
» Mapa
Nocľah
vo vlastných stanoch, prístrešok nie je vhodný na nocovanie
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti zakúrenia)
Voda
dva vodné zdroje na oboch stranách sedla do 5 minút chôdze pri ceste
Spojenie
Heľpa (vlak, bus) - sedlo Priehyba (žltá značka)
Dalšie info
ohnisko pri prístrešku

Prístup

- zo západu z hlavného hrebeňa od Kolesárovej po červenej značke za cca 45 minút,
- z východu z hlavného hrebeňa z Veľkej Vápenice po červenej značke za cca 1 hodinu,
- z juhu z Heľpy (vlak, bus) cez rázcestie Nižné dolinky a dolinu Krivľa po žltej značke za cca 2.15 h,
- zo severu z Čierneho Váhu cez dolinu Ipoltica (horáreň Hazička), dolinu Ráztoky (horáreň Javorinka, Lacková a Prednemecká) a cez Driečnu dolinu (horáreň Ráztoky) po modrej a žltej značke za cca 4 hodiny.

Táborisko

Táborisko sa rozprestiera v priestore sedla Priehyba, ktoré je však poznačené intenzívnou ťažbou dreva v širokom okolí, preto chýba trávnatý podklad na postavenie stanov, ale sedlo tvorí hlavne drevosklad, čiže rozbité a rozjazdené priestranstvo. Rovné plochy sú zväčša vysypané štrkom a sedlom prechádza účelová lesná komunikácia s asfaltovým povrchom, uzavretá pre bežnú premávku. V Priehybe nájdeme ešte turistický rázcestník, kovový kríž a dva informačné panely NAPANT-u vrátane skráteného návštevného poriadku národného parku. Táborisko je určené na jednorázové prenocovanie vo vlastnom stane, nie ako kemp na dlhší pobyt

Vybavenie oficiálneho táboriska, vyhláseného Správou Národného parku Nízke Tatry je viac ako skromné. Okrem vonkajšieho ohniska s klátikmi na sedenie je dominantným objektom jednoduchý drevený prístrešok. Otvorenú konštrukciu altánku tvorí vnútorné drevené sedenie (jeden stôl a dve postranné lavice), ktoré nie je určené na prespávanie. Všetky steny besiedky sú voľné a chýba akékoľvek závetrie, čo je v otvorenom priestranstve priesmyku na škodu veci. V prípade bočného dažďa vás prístrešok nie spoľahlivo ochráni. Na núdzové prespanie môže poslúžiť jedine stôl pre jedného nocľažníka a je vhodné pribaliť celtu na vytvorenie závetria pripevnením na bočnú stranu prístreška. Altán postavili pre návštevníkov Lesy Slovenskej republiky (Odštepný závod Beňuš). Škoda, že sa nedá využiť ani podkrovie stavby na nocľah, tak ako je tomu v prípade prístreška v Hiadeľskom sedle.

Voda

Zdroje vody sa nachádzajú na oboch stranách sedla. Na južnom horehronskom úbočí treba ísť na (juho)východ po lesnej traverzovej ceste (mierne stúpajúca) a v mieste, kde zvážnicu pretína malý vodný tok je možnosť nabrať vodu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na severnom liptovskom úbočí studničku nájdeme na trase žltej značky, kopírujúcej asfaltovú cestu (potok Driečna). Oba zdroje vody (malé potoky) sú vzdialené od sedla do 5 minút chôdze.

Fotogaléria k článku

Najnovšie