Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Chata Lesov SR Maretkiná

Muránska planina neoplýva množstvom turistických chát, no možnosť bivakovania pri turistických trasách mimo rezervácií nie je vždy ideálnou voľbou. Ak je horšie počasie, poteší možnosť nocľahu pod strechou. V lokalite Maretkiná stojí poľovnícky zrub Lesov Slovenskej republiky, ktorý v prípade dažďa ponúka možnosť úkrytu vo veľkej verande.

Poloha
Slovenské rudohorie: Spišsko-gemerský kras - Muránska planina (Národný park Muránska planina), pod rázcestím Rudnej magistrály - Maretkiná (odbočka k vyhliadke Poludnica), cez drevenú rampu k chate
Nadmorská výška
990 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.76734 ° SŠ
dĺžka: 20.02816 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 lôžok v uzamknutej chate, príp. 4 núdzové miesta na krytej verande (nutná karimatka a spacák)
Prevádzka
celoročná (pozor na obdobie ruje september-október) len pre vopred objednaných hostí
Voda
zdroj úžitkovej vody je blízky sezónny potôčik, ktorý v období sucha netečie vôbec
Cena
od 21,- € za celý objekt
Kontakt
Lesná správa Veľká lúka, odštepný závod Revúca, +421 58/488 01 31, +421 918 334 252, katarina.levcakova@lesy.sk (Katarína Levčáková)
ubytovanie.lesy.sk/…/chata-maretkina
Spojenie
Muráň (bus) - Maretkiná (červená a modrá značka)
Dalšie info
vonkajšie ohnisko, drevené sedenie, GSM signál, počas jesene (lovecká sezóna) je objekt obsadený poľovníkmi

Prístup

- z Muráňa (bus) po červených a modrých značkách cez Chatu Zámok a Veľkú lúku za cca 3 hodiny,
- z Muránskej Huty (bus) po červenej značke (Rudná magistrála) cez Veľkú lúku za cca 2.15 h,
- z Červenej Skaly (vlak, bus) po žltej a červenej značke cez Veľkú lúku za cca 3,5 h,
- z Pohorelskej Maše (vlak, bus) po žltej, zelenej a červenej značke cez Lapinku, sedlo Sitárovo a Studňu za cca 4,5 h,
- zo sedla Nižná Kľaková (útulňa) po červenej značke (Rudná magistrála) cez Studňu za cca 2.15 h.

Chata Lesov SR

Ubytovacia kapacita objektu je 6 postelí v jednej izbe. Stravovanie je riešené z vlastných zásob v plne zariadenej kuchyni so sporákom na tuhé palivo. Chata je bez elektrickej energie a bez vodovodu. Suchý záchod (latrína) stojí blízko zrubu. Jediný zdroj (úžitkovej) vody je v blízkom sezónnom potôčiku, ktorý v období sucha netečie vôbec.

V zrube je spoločenská miestnosť a pred chatou otvorené ohnisko s posedením bez prístrešia. Ubytovanie je nutné vopred objednať na lesnej správe Veľká lúka (národný žrebčín). Pre hostí je prístup možný automobilom po asfaltovej lesnej ceste od sedla Javorinka cez Veľkú lúku na povolenie lesnej správy. Vstup do chaty je cez krytú verandu, ktorá je zastrešená. Informácie o objekte nájdete na webe Štátnych lesov.

Núdzový bivak

Pre náhodných okoloidúcich môže poslúžiť veranda chaty. Priestor je v spodnej časti krytý doskami a zakrytý kvalitnou strechou. Na betónovej dlážke sa pohodlne zmestia štyria turisti s vlastnou karimatkou a spacím vakom. V prípade bočného dažďa treba dve čiastočne otvorené steny zakryť vlastnou celtou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Z Maretkinej je vyznačená významová odbočka "výhľad" na jednu z najpôsobivejších výhľadových miest Muránskej planiny - vyhliadka Poludnica (výhľad na juh na Muránsky hrad a do Gemera - Muránske údolie s Muráňom, Revúcou a Jelšavou) z okraja skalnatých zrázov, spadajúcich do údolia Dolinského potoka (Suchý dol), ktoré sú súčasťou národnej prírodnej rezervácie Poludnica (južný okraj Muránskej planiny).

Na rázcestí Rudnej magistrály k vyhliadke Poludnica stojí objekt niekdajšej horárne Maretkiná, dnes využívanej tiež ako poľovnícka chata. Taktiež sa tu nachádza ohnisko a drevené lavičky na posedenie.

V okolí sa ešte nachádza ľadová priepasť (Ľadová jama na Muráni) v lokalite Studňa na planine, krasové polje Veľká lúka (krasové jamy a závrty) s národným žrebčínom (chov ťažných koní norik muránsky) a ruiny hradu Muráň (v rokoch 2013 a 2014 prebieha obnova hradného areálu a konzervácia rozvalín).

Webová stránka objektu

Fotogaléria k článku

Najnovšie