Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Chata Lesov SR Studňa na Muráni

NP Muránska planina neoplýva turistickými chatami, no možnosť bivakovania pri turistických trasách mimo rezervácií nie je vždy ideálnou voľbou. Ak je horšie počasie, poteší možnosť nocľahu pod strechou. V lokalite Studňa stojí poľovnícka chata Lesov Slovenskej republiky, ktorá v prípade dažďa ponúka možnosť úkrytu na verande.

Poloha
Slovenské rudohorie: Spišsko-gemerský kras - Muránska planina (Národný park Muránska planina) - poľana Studňa
Nadmorská výška
1163 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.78843 ° SŠ
dĺžka: 20.0017 ° VD
» Mapa
Nocľah
5 lôžok v uzamknutej chate, príp. 4 núdzové miesta na krytej verande (nutná karimatka a spacák)
Prevádzka
celoročná (pozor na obdobie ruje september-október) len pre vopred objednaných hostí
Voda
upravený prameň (studnička) v tesnej blízkosti objektu
Cena
od 18,- € za celý objekt
Kontakt
Lesná správa Veľká lúka, odštepný závod Revúca, +421 58/488 01 31, +421 918 334 252, katarina.levcakova@lesy.sk (Katarína Levčáková)
ubytovanie.lesy.sk/…/chata-studna
Spojenie
Pohorelská Maša (vlak, bus) - Studňa (zelená značka)
Dalšie info
vonkajšie ohnisko, drevené sedenie, počas jesene (lovecká sezóna) je objekt obsadený poľovníkmi, mimo pokrytia GSM signálu

Prístup

- z Muráňa (bus) cez Chatu Zámok (červená), Veľkú lúku (modrá) a Jaskovu muku (červená) za cca 4.00 h,
- z Muráňa (bus) cez Hrdzavú dolinu (žltá) a útulňu Nižná Kľaková (červená) za cca 4.30 h,
- zo Závadky nad Hronom (vlak, bus) cez dolinu Hronec, horáreň Klátna (modrá), dolinu za Nehovým (žltá) a sedlo Sitárovo za cca 4.00 h,
- z Pohorelskej Maše (vlak, bus) po žltej a zelenej cez Šindliarku za cca 3.30 h,
- z Červenej Skaly (vlak, bus) po zelenej cez Veľkú lúku za cca 4.45 h,
- z Muránskej Huty (bus) po červenej značke (Rudná magistrála) cez Veľkú lúku za cca 3.30 h,
- zo sedla Nižná Kľaková (útulňa) po červenej značke (Rudná magistrála) za cca 1.30 h.

Chata Lesov SR

Ubytovacia kapacita murovaného objektu je 5 lôžok v dvoch izbách. Stravovanie je riešené z vlastných zásob v zariadenej kuchyni so sporákom na pevné palivo. Chata je bez elektrickej energie a bez vodovodu. Suchý záchod (latrína) stojí vedľa chaty. Jediný zdroj pitnej vody je v blízkej výdatnej studničke, ktorá jediným zdrojom vody široko-ďaleko na planine, preto odporúčame vždy doplniť vodu počas túry.

Súčasťou objektu je spoločenská miestnosť a pred chatou otvorené ohnisko s posedením bez prístrešia. Ubytovanie je nutné vopred objednať na lesnej správe Veľká lúka-národný žrebčín (chov ťažných koní norik muránsky). Pre hostí je prístup možný automobilom po asfaltovej lesnej ceste od sedla Javorinka cez Veľkú lúku na povolenie lesnej správy. Vstup do chaty je cez krytú verandu, ktorá je zastrešená. Informácie o objekte nájdete na webe Štátnych lesov.

Núdzový bivak

Pre náhodných okoloidúcich môže poslúžiť veranda chaty (kamenná terasa) z časti prekrytá strechou. Na kamennej dlažbe sa optimálne zmestia štyria turisti s vlastnou karimatkou a spacím vakom. V prípade bočného dažďa môže byť problém s prístreším, lebo vstupná strieška je vysoko a neprekrýva celú verandu (terasu). Stanovanie v bezprostrednom okolí vodného zdroja je prísne zakázané (označuje tabuľka pri studničke), keďže ide o jediný prameň v širokom okolí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Možnosť bivaku je tiež v blízkom objekte zrubovej chatky (3 minúty od prameňa po žltej značke), ktorá stojí bližšie k ľadovej priepasti (Ľadová jama na Muráni). Vo vstupnej krytej drevenej verande zrubu sa na betónovej podlahe zmestia pohodlne dvaja nocľažníci. Pri objekte je upravené ohnisko na zakladanie ohňa a drevené sedenie (stôl s lavicami). Rozvaliny starej horárne (zachované len obvodové múry) pri turistickom rázcestníku sú úplne nevhodné na nocľah (zarastený interiér a stavebný odpad). Taktiež susedná konská stajňa nie je vhodná, lebo je využívaná na ustajňovanie počas ťažby dreva.

Webová stránka objektu

Fotogaléria k článku

Najnovšie