Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Prístrešok pod Ostrým vrchom

Počas tohoročných letných túlačiek po juhozápadnej časti Strážovských vrchov som sa dostal do oblasti Ostrého vrchu. Tu som objavil, okrem všeobecne známeho zrubu pod Ostrým vrchom, aj niekoľko prístreškov, ktoré umožnia turistovi ukryť sa pred nepohodou, ale môžu aj dobre poslúžiť ako miesto, kde sa dá vcelku pohodlne prespať. V ďalšom článku opíšem stavbu, ktorá sa nachádza pod vrcholom Ostrého vrchu a dopĺňa počet miest vhodných k prenocovaniu v oblasti.

Poloha
Strážovské vrchy - JZ oblasť: 300 m od rázcestia pod Ostrým vrchom
Nadmorská výška
685 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.84954 ° SŠ
dĺžka: 18.12749 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 osoby s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Upravená studnička sa nachádza hneď vedľa prístreška
Dalšie info
vonkajšie ohnisko, drevené sedenie, GPS signál

Poloha

Stavba prístreška sa nachádza v juhozápadnej oblasti Strážovských vrchov, časť Trenčianska vrchovina, neďaleko rázc. pod Ostrým vrchom, odkiaľ vedie na vrchol Ostrého vrchu (767 m n. m.) významová odbočka modrej značky. Tá sa začína v Trenčianskych Tepliciach, vedie popod Ostrý vrch a končí v blízkom stredisku, dnes uzavretej a opustenej Chaty pod Ostrým vrchom.

Altánok stojí približne 300 metrov od rázcestia - smer vrchol, v lese pri južnom okraji menšej lúky. Z trasy významovej odbočky značky je dobre viditeľný, nemôžete ho prehliadnuť. K rázcestiu sa dostanete od bývalej chaty pod Ostrým vrchom za asi 45 minút a z rázcestia v sedle Lúčky to sem trvá 20 minút. Vďaka pomerne hustej sieti značených chodníkov sa dá naplánovať prístup z viacerých miest a smerov.

Objekt a nocľah

Objekt je jednoduchej drevenej konštrukcie, kvadratického pôdorysu s rozmermi asi 3,5 x 3 metre. Zastrešený je pultovou strechou. Zo všetkých strán je voľne otvorený do terénu. Pod strechou sa nachádzajú dve lavice a stôl. Podlahu tvorí udupaná hlina. Aj keď prístrešok nie je primárne určený k prenocovaniu, štyria turisti vcelku pohodlne môžu prečkať noc. Z toho jeden na stole, ktorý sa dá využiť ako pričňa a ďalší traja na podlahe. Použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Prípadné pripevnenie celty alebo PVC fólie z náveternej strany zvýši komfort nocľahu. Vedľa besiedky sa nachádza ohnisko a upravená studnička s výbornou vodou.

Voda a okolie

V tesnej blízkosti prístreška sa nachádza upravená studnička. Jej vodu som otestoval na vlastnom tele s výsledkom – bez črevných a žalúdočných problémov. V okolí sú vybudované ešte ďalšie dva prístrešky – na vrchole Ostrého vrchu a v sedle Lúčky. Pod severozápadným úpätím Ostrého vrchu stojí zrubová útulňa. Okolitý kraj ponúka bohaté možnosti turistiky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súvisiace odkazy

Bývalá chata pod Ostrým vrchom
Bývalá chata pod Ostrým vrchom, dnes mimo prevádzky

Fotogaléria k článku

Najnovšie