Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Garmin Oregon 650

Navigácia Oregon si našla veľa priaznivcov, najmä medzi geokešermi, ale aj náročnejšími turistami, pretože oproti lacnejším modelom eTrex a Dakota poskytuje veľký displej a stále dobrú výdrž na batérie. Zároveň to nie je ešte tak veľké a drahé zariadenie ako Montana, ktorá sa skôr hodí na motorku alebo motorový čln. Oregon je na trhu nejaký ten piatok, a tak nadišiel čas nielen na aktualizáciu, ale rovno na novú generáciu. Vyskúšal som si variant 650 s fotoaparátom a mapou Slovakia TOPO v4 atu sú moje dojmy.

Výrobca
Garmin
Model
Oregon 650
Typ
ručná turistická GPS navigácia
Hmotnosť
210 g
Páči sa mi
nový dizajn, robustné telo, nové používateľské rozhranie, dobre čitateľný displej aj na slnku, nové geocaching rozhranie, práca sveľkým množstvom GC keší, fotoaparát, nabíjanie Garmin NiMH batterypacku priamo v prístroji, použiteľnosť bežných AA batérií
Nepáči sa mi
displej nie je chránaný pred poškodením jeho zapustením (treba ochrannú fóliu alebo obal), obládanie v hrubších alebo membránových rukaviciach
Ostatné info
testovné s firmvérom 2.80
Infocena
450 €

Zmeny v kocke

Nový Oregon 6xx prináša oproti predošlej generácii tieto zmeny:

- nový dizajn,
- kapacitný multidotykový displej namiesto rezistívneho,
- vynovené používateľské rozhranie,
- GPS chipset s podporou GLONASS,
- 1,5 GB internej pamäte namiesto 850 MB (platí pre verziu 600),
- 4000 waypointov namiesto 2000,
- prerobený interface pre prácu s geokeškami,
- indexácia až 4 miliónov geokešiek (vo formáte GGZ) namiesto 5000,
- Bluetooth 4.0 s nízkou spotrebou energie,
- nabíjanie originálneho Garmin NiMH batterypacku priamo v prístroji.

Ďalej konkrétne verzia 650 oproti 550 vylepšuje nasledovné:

- 3,5 GB internej pamäte namiesto 850 MB,
- originálny Garmin NiMH batterypack v balení,
- 8 MP fotoaparát namiesto 3,2 MP.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V nasledujúcich kapitolách sa budem bližšie venovať tým zmenám, ktoré považujem za podstatné.

Dizajn

Oregon 6xx je na prvý pohľad úplne odlišný od predošlej generácie. Zadnej strane ostal kolískový tvar, ktorý dobre padne do ruky. Zostala rovnaká koľajnica na pripevnenie do držiakov (na bike, karabínka, atď.), systém otvárania krytu batérií sa zmenil len kozmeticky – namiesto vyklápacej západky je tu otočná aretácia. Oregon si zachoval svoju robustnosť a pocit kvality. Stratilo sa však výrazné zapustenie displeja. Celú prednú stranu zaberá krycie sklo, iba na úplnom okraji prečnieva o cca 1 - 2 mm rámik plastu.

Hardvérových tlačidiel nemá Oregon veľa – na pravej strane sú dve a to je všetko. Jedno slúži pri dlhšom stlačení na zapínanie a vypínanie alebo pri kratšom sa dostanete do menu s nastavením jasu podsvietenia a informáciou o stave satelitného signálu. Taktiež je tu zámok obrazovky. Druhé tlačidlo pri kratšom stlačení aktivuje pridávanie waypointu na aktuálnej polohe, pri dvojitom stlačení dá výber možností pre navigáciu a pri dlhšom spustí fotoaparát. Funkcie oboch tlačidiel sú konfigurovateľné.

Výpočet vonkajšieho vzhľadu uzatvára výrazné oko v pravom dolnom rohu, kde možno prevliecť až 1 cm široký popruh a ten tvorivo použiť, či už pre zabezpečenie alebo pre dotvorenie dizajnu.

Celkovo hodnotím zmenu dizajnu z hľadiska vzhľadu pozitívne. Škoda však zredukovanej ochrany pred poškodením. Väčšia čelná sklenená plocha je síce lepšia pre dotykové ovládanie, no bude aj náchylnejšia na poškodenie. Toto vidím ako achillovu pätu prístroja a odporúčam ho preto nosiť v puzdre, prípadne použiť aspoň ochrannú fóliu displeja. Najmä pri nosení na ramennom popruhu batoha to môže byť problém.

Displej

Veľkosť, rozlíšenie aj typ displeja ostali zachované – uhlopriečka 3”, rozlíšenie 240 x 400 bodov a TFT transflective so 65 000 farbami. Zmenou je odlišná technológia dotykovej vrstvy. Kým v minulej generácii sa používal rezistívny princíp (t. j. citlivosť na tlak), teraz je displej kapacitný (založený na vodivosti ľudského tela). Túto technológiu používajú smartfóny a umožňuje napr. väčšiu presnosť ovládania, displej je odolnejší voči poškodeniu senzitívnej vrstvy a umožnuje multidotykové ovládanie, napr. zoom pomocou rozťahovania palca a ukazováka.

Dotykový displej sa ovláda veľmi pohodlne. Je to oveľa príjemnejšie ako rezistívny v minulej generácii Oregonu. Na rozdiel od väčšiny smartfónov funguje aj s mokrými prstami. Pár kvapiek v miernom daždi neprekáža, avšak ak na displeji stojí alebo steká väčšie množstvo vody, je už ovládanie problematické. Samostatnou kapitolou sú však rukavice. V tenkých, napr. flísových to pôjde bezproblémovo, avšak v hrubších, najmä s membránou (GoreTex, Windstopper a podobné) to ide horšie alebo vôbec. Taktiež vo vyšších nadmorských výškach, kde je nízka relatívna vlhkosť vzduchu a nižšie teploty, môžu byť problémy aj s rukavicami, v ktorých ovládanie inak funguje.

Subjektívne je tento displej bez podsvietenia lepšie čitateľný ako v predchádzajúcej generácii a je na tom lepšie aj ako nové eTrexy. Bezpochyby zatiaľ najlepší displej v Garmin turistickej navigácii. Za bežného denného svetla si bez problémov vystačíte bez podsvietenia a aj na priamom slnku dokonca i farby vyzerajú celkom dobre, čo je podstatný rozdiel oproti smartfónom. Áno, s podsvietením je všetko krajšie, ale načo míňať batérie.

Používateľské rozhranie

Keďže kapacitný dotykový displej dáva väčšie možnosti, vývojári Garminu urobili kompletne nové používateľské rozhranie (ďalej UI) prispôsobené tomuto druhu ovládania, najmä implementovali multidotykové princípy známe zo smartfónov. Našťastie zvolili kontinuitu pred úplnou revolúciou, a tak používateľ predošlých Garmin prístrojov po chvíli presne zistí, čo kde nájde a ovládacie prvky mu budú známe.

Principiálne je UI tvorené ikonami, cez ktoré pristupujete k jednotlivým funkciám. Či už obrazovkám s dátami (mapa, grafy, geokešky, dátové polia), alebo nastaveniam, ktoré sú potom usporiadané ako klasické zoznamy, cez ktoré sa preklikávate k požadovanému nastaveniu. Tento základný princíp funguje vo všetkých súčasných Garminoch.

Rozdiel je v tom, že teraz máte k dispozícii úvodnú obrazovku, ktorú si môžete presne personalizovať. Môžete mať jednu až tri obrazovky, medzi ktorými sa pohybujete swipnutím ako na domovskej obrazovke Android smartfónu. Okrem vybraných ikon môžete na nej mať aj informačný widget (tu sa volá dashboard), ktorý sa na starších Garminoch dal nastaviť napríklad na mape alebo v zobrazení navigácie. Dostupné sú tieto dashboardy: výškomer, automobilový, kompas, fitness, geocaching, veľké a malé dátové pole (s možnosťou výberu), rekreačné, družice, stav (aktuálny čas, batéria, signál) a stopky. Zmena dashboardu je jednoduchá – stačí podržať na ňom prst.

Chvíľku bude trvať, kým zistíte, ktoré ikony chcete mať na domovskej obrazovke, aby sa vám dobre s prístrojom v teréne pracovalo. Ako to býva u Garminu zvykom, všetko toto si môžete uchovať v profile, a tak mať prístroj prednastavený na rôzne činnosti, prípade ak jeden prístroj zdieľajú viacerí používatelia s rozličnými nárokmi.

Ostatné funkcie budete mať v ikonkovom menu, ktoré aktivujete swipeom zdola nahor. Ikony sa v ňom dajú prehadzovať. Podržíte prst na ikone, a následne ikonu presuniete na miesto, kde ju chcete mať. Šikovné.

Nové možnosti personalizácie domovskej obrazovky sú príjemným zlepšením UI. Oveľa dôležitejšie však je, že konečne pridali v aplikáciách kontextové tlačidlo. Preto ak chcete v aplikácii kompasu kalibrovať, netreba sa ísť hrabať do nekonečného menu, stačí stlačiť kontextové tlačidlo, ktoré skratku k tejto funkcii obsahuje. To isté funguje v mape, trasovom počítači, grafe nadmorskej výšky a ďalších aplikáciách. Absenciu kontextového tlačidla som kritizoval na predošlom Oregone – vypustenie tohto ovládacieho prvku bolo pre mňa nepochopiteľné, keďže starý desaťročný eTrex Vista funkciu poskytoval.

Fotoaparát

Sprvu som sa staval k otázke foťáku v navigácii skepticky. Po skúsenostiach s predošlou generáciou (3,2 MPix), ktorej výsledky za veľa nestáli, som to považoval skôr za vhodné pre kešerov, keď si chcú spraviť záznam o nájdenej keške. Senzor má 8 MPix a v menu je možnosť výberu medzi 8, 5 a 2 MPix. Strednú hodnotu som si vybral ako optimálny kompromis medzi veľkosťou súborov a výslednou kvalitou – pri drobnom senzore (odhadujem 1/3.2") aj tak 8 MPix nedáva príliš zmysel. Ďalšie možnosti nastavenia sú obmedzné na výber režimu "blesku", čiže LED diódy na prisvietenie. Poteší autofokus, avšak (v súlade s očakávaniami) výber bodu ostrenia k dispozícii nie je. Všetko je ponechané na automatiku. Malá optika má ohniskovú vzdialenosť 4,1 mm (ekvivalent 31 mm) a svetelnosť f/2,7. Do EXIF sa zapisuje geosúradnica a ďalšie údaje, avšak napríklad údaj o uzávierke chýba.

Kvalita zobrazenia fotonáhľadu na displeji Oregonu je nízka – najmä ak nie je zapnuté podsvietenie, ledva správne vyberiete, čo fotíte. Preto podvedome očakávate zle vyzerajúce fotografie aj po natiahnutí do počítača. Opak je však pravdou, svojou kvalitou ma fotoaparát veľmi príjemne prekvapil. Pocitová aj pixel-level kvalita je pri nastavení na 5 MPix porovnateľná so smartfónom Samsung Galaxy Xcover 2 (5 MPix), t. j. kvalita je na úrovni dnešných smartfónov strednej triedy. Na top foto-smartfóny sa síce nechytá, menej náročnému používateľovi však bude na hory v pohode stačiť. Bez zaváhania sa vyrovná starším, menej kvalitným kompaktným fotoaparátom a používateľ ocení, že nemusí mať viacero zariadení. Keďže nie sme fotoserver, bližšia analýza je mimo náš záber. Pripájam však zopár fotiek v plnom rozlíšení bez dodatočných úprav, aby ste si kvalitu fotoaparátu zhodnotili sami:

DSC00123.jpg
DSC00145.jpg
DSC00158.jpg
DSC00166.jpg
DSC00178.jpg
DSC00181.jpg
DSC00184.jpg

Geocaching funkcie

Všetky novinky sú príjemné, podľa mňa najviac sa však potešia geokešeri-profíci. Bežný turista, ktorý má niektorý z radu eTrex alebo starší Oregon, asi nebude mať dôvod na upgrade, lebo bez noviniek sa dá celkom v pohode prežiť. Pre kešerov však dôvod môže byť. Je tu kompletne prerobené používateľské rozhranie GC funkcií (ďalej len GCUI). Umožňuje filtráciu keší podľa typu, veľkosti, stavu, obtiažnosti, terénu a obľúbenosti. Navyše, rôzne filtre si možno ukladať pre použitie v budúcnosti. Funkcia pri firmvéri do verzie 2.90 v kombinácii s iným ako anglickým jazykom nefungovala korektne, updatom na verziu 3.10 sa problém vyriešil.

Akonáhle si vyberiete kešku pre navigovanie, máte pre ňu k dispozícii menu s popisom, logmi, hintom a funkciou na čítanie chirp-u a samozrejme tlačidlo na vytvorenie záznamu. Žiaľ, fotohint je opäť spôsob, ako môže majiteľ kešky vypiecť s čisto technologickými kešermi, čo si nenaštudujú listing vopred a na mieste kešky nemajú signál, aby si ho pozreli cez smartfón. Fotografie z listingov sa totiž do Oregonu nenatiahnu.

Toto všetko by asi ešte stále nestálo za upgrade. Je tu však podstatný rozdiel oproti predošlej generácii. Tá zvláda najviac 5000 keší a podľa informácie od Matúša jeho Oregon 450 pohodlne zvládne tak do 1500 listingov + ich logy a pridružené waypointy. Oregon 6xx ich však má zvládnuť indexovať až 4 milióny! Či je to reálne, neviem. Neodolal som však a šupol som doň 120 MB veľký GPX súbor, so všetkými slovenskými keškami (díki, Matúš). Bolo toho vrátane pridružených waypointov dokopy cca 29000 záznamov, čo značne spomalilo GCUI. Skúsil som preto sadu zabaliť do nového Garmin formátu GGZ, ktorý by mal optimálnejšie fungovať pre veľké množstvá keší. Postup je jednoduchý – treba použiť niektorú z free utilít, ktorá to za vás zo vstupných GPX súborov spraví. Podľa platformy máte na výber:

1. GGZgen
Utilita príkazového riadku pre Windows.
odkaz: http://geoget.ararat.cz/doku.php/ggzgen

2. ggz-tools
Multiplatformová utilita naprogramovaná v jazyku Python.
odkaz: https://github.com/rsaxvc/ggz-tools

Keďže používam Mac, prvú možnosť som nevyskúšal. Druhý nástroj vytvoril cca 30 MB veľký GGZ súbor, ktorý som nakopíroval do priečinka Garmin/GGZ a voila, kešky sú tam. Práca s nimi je síce stále o niečo pomalšia ako pri 500 keškách, ktoré sú limitom pre Pocket Query na Geocaching.com, je to však pocitovo rýchlejšie ako so surovým GPX, navyše v prístroji GGZ zaberá iba štvrtinu miesta. Spomalenie reakcií GCUI pre mnohých v pohode vyváži fakt, že tam majú všetky kešky so sebou. Ešte keby sa GGZ databáza dala live aktualizovať cez appku BaseCamp Mobile, bolo by to geniálne, ale na niečo takéto si asi budeme musieť ešte počkať. Ak vôbec, pretože Garmin presadzuje OpenCaching a Geocaching.com je komerčnou službou firmy Groundspeak, a tak je otázne, či sa v budúcnosti tieto dve firmy dohodnú na užšej spolupráci.

Iné novinky

Ako všetky nové navigácie Garmin, aj Oregon 6xx je vybavený novým čipsetom, ktorý podporuje príjem GLONASS družicového systému. Porovnanie v Oregone medzi režimom GPS+GLONASS a GPS som nerobil, ak vás takéto porovnanie zaujíma, pozrite si článok o Garmin eTrex 30.

Veľmi ma potešilo, že Oregon 6xx má zabudovanú možnosť nabíjania NiMH batérií priamo v prístroji. Musíte však na to použiť originálny batterypack Garmin (2000 mAh 2,4 V) – v prípade verzie 650 je súčasťou balenia, samostatne stojí 25 €. V mieste pre batérie je senzor, ktorý zisťuje, či máte práve tento originál a len ak áno, pustí do batérií šťavu. Správny kutil si s jeho obalamutením poľahky poradí a umožní si nabíjať aj bežné a lacnejšie NiMH batérie, ktoré mávajú aj o 40 % vyššiu kapacitu. Či je to dobré skúšať so 450-eurovou navigáciou alebo nie, ponechám na zhodnotení čitateľa. Každopádne, možnosť nabíjať priamo batterypack výrobcu, ale zároveň si ponechať flexibilitu AA batérií je skvelý nápad. Palec hore, Garmin!

Nový Oregon má po vzore smartfónov aj senzor orientácie. Obraz sa preto môže otáčať podľa orientácie prístroja. Nevidím v tom však pridanú hodnotu, najlepšie všetko vizuálne funguje v klasickom vertikálnom zobrazení. Jedinou pridanou hodnotou tohto zobrazenia môže byť, ak do prístroja natiahnete automapu Garmin a budete prístroj používať ako autonavigáciu. Príslušnú mapu si treba kúpiť samostatne.

Keďže fotoaparát je vybavený LED diódou na prisvietenie (t. j. akoby blesk), v menu nájdete aplikáciu “baterka”. Okrem bežného nastavenia jasu poskytuje aj rôzne nastavenia blikania. Od kontinuálneho svietenia, blikania s nastaviteľnou frekvenciou, až po SOS vyblikávanie morzeovkou.

Nové príslušenstvo

Spolu s Oregon 650 som vyskúšal aj nový typ držiaku na batoh (Backpack tether). Skladá sa z klipu, ktorý zapadne do zadnej koľajnice na turistických navigáciách Garmin. Na jeho zadnej strane je veľký suchý zips, ktorým je prichytený k držiaku na ramenný popruh batoha. Ten sa pripája pomocou dvoch popruhov tiež so suchým zipsom. Je tu ešte poistná šnúrka medzi držiakom na ramennom popruhu a klipom. Pointa je jednoduchá – navigáciu odpojím od držiaka, používam ju, avšak stále je pre istotu spojená šnúrkou pevne s batohom. Následne môžem navigáciu opäť dať nazad na ramenný popruh jednoduchým priložením k suchému zipsu. Na prvý pohľad celkom elegantné, avšak v praxi sa mi tento systém príliš neosvedčil. Neviem to nijako exaktne definovať, no po asi 2-dňovom nosení som sa vrátil k osvedčenej karabínke.

Nový Oregon je kompatibilný s novým prírastkom do rodiny ANT+ senzorov, externým teplotným senzorom tempe. Viac som sa mu venoval v teste hodiniek Garmin Fénix. Má rovnakú funkcionalitu – merať teplotu neovplyvnenú teplom z tela používateľa. Teplota sa zaznamenáva do GPX súboru a taktiež na obrazovke si môžete hodnotu ľubovoľne navoliť v niektorej z dátových obrazoviek. Oregon podobne ako Fénix nevie používateľa upozorniť na stratu senzora ani urobiť waypoint posledného kontaktu pre rýchle nájdenie. Bola by to jednoduchá, avšak veľmi užitočná funkcia, lebo takáto malá vec sa vie ľahko stratiť.

Záver

Nový Oregon má množstvo noviniek, ktorými sa snaží zaujať. Pokiaľ vyberáte svoju prvú turistickú alebo geokešerskú navigáciu, nemusíte váhať a ak vám cena neprekáža, určite to chybný výber nebude. Má dostatočne veľký displej, na batérie vydrží celkom slušne (16 hodín navigácie uvádza výrobca) a vďaka príjemnému ovládaniu a pokročilej podpore Geocachingu určite nebudete sklamaní. Pokiaľ vám 16-hodinová výdrž nevonia (a chceli by ste ju takmer zdvojnásobiť), veľký displej nepotrebujete, dotykové ovládanie oželiete a najčastejšie budete používať navigáciu na tvorbu tracklogov a geokeškujete málo alebo vôbec, pozrite radšej eTrex 30. Za polovičnú cenu postačí.

Druhou otázkou je, či sú nové veci v Oregone 6xx dostatočným dôvodom na upgrade a predaj starej navigácie. Uvádzam z môjho pohľadu dôvody, pre ktoré by to mohlo byť opodstatnené:

Geokešeri:

- Možnosť natiahnuť (takmer) neobmedzené množstvo kešiek.
- Pokročilá filtrácia kešiek s možnosťou ukladať vlastné filtre.

Ostatní:

- Najpohodlnejšie ovládanie spomedzi turistických navigáciíi Garmin.
- Výborne čitateľný displej aj na priamom slnku.
- Široké možnosti presonalizácie: domovská obrazovka, tlačidlá, menu.
- Nabíjanie Garmin NiMH batérie priamo v prístroji.
- Fotoaparát s geotaggovaním a slušnou kvalitou.
- Konektivita bez Bluetooth 4.0 s BaseCamp Mobile (zatiaľ s chabou funkcionalitou, ale s prísľubom do budúcnosti).

Celkovo mám z nového Oregonu pocit, že u nás bude najviac oslovovať komunitu profíckych geokešerov. Je to pre nich zatiaľ najlepšia Garmin navigácia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie