Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Festival Vysoké hory Nitra 2013

Festival Vysoké hory Nitra je podujatím, na ktorom sa každoročne v novembri stretávajú stovky priaznivcov hôr a cestovania. Pripravená býva pre nich pútavá prehliadka filmov a prezentácií od známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov z nitrianskeho regiónu, samozrejme z celého Slovenska. A nebude tomu inak ani tento rok. V sobotu 16. novembra 2013 od 9:00 hod. sa na Mestskom úrade v Nitre, pod záštitou primátora mesta Nitry Jozefa Dvonča, uskutoční v poradí už ôsmy ročník tohto festivalu.

Jeho program bude pozostávať zo štyroch blokov s filmami a prezentáciami od viacerých zaujímavých hostí. Účasť okrem iných prisľúbil známy horolezec Ivan Fiala. Bude hosťom festivalu dva roky po Michalovi Orolinovi. Práve táto legendárna dvojica sa zapísala zlatými písmenami do histórie nielen nášho horolezectva. V júli 1971 spoločne vystúpili ako prví horolezci vtedajšieho východného bloku na vrchol osemtisícovky (Nanga Parbat). K ťahákom festivalu by mali patriť tiež nové filmy Pavla Barabáša „Stopy na hrebeni“ a Rasťa Hatiara „Slepá dôvera“, ktoré boli v októbri ocenené na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade. Barabášov film bude premietnutý v Nitre päť dní po bratislavskej premiére. Je o jedinečnom zimnom prechode hlavného hrebeňa Tatier. Uskutočnili ho tento rok v zime dvaja mladí horolezci Adam Kadlečík a Michal Sabovčík. Za pätnásť dní prešli v náročných vysokohorských podmienkach celým hrebeňom, čo bolo 82 kilometrov a 130 štítov. Uvedení horolezci budú ďalšími hosťami festivalu a vo svojej prezentácii predstavia svoj výnimočný výkon. Jeden deň po slovenskej premiére uvedieme v Nitre film „Vlčie hory“ autorov Erika Baláža, Karola Kaliského a Jozefa Fialu. Film je príbehom o znovuzrodení európskej divočiny, v ktorej vlk, zubor, medveď a ďalšie vzácne zvieratá žijú slobodne, tak ako pred stáročiami. Návštevníci festivalu prostredníctvom filmu navštívia nespútané územie Východných Karpát, v minulosti známe ako Vlčie hory. Tradične dostanú v programe priestor aj Nitrania. Budú to Dušan Fúska s filmom o netradičnej ceste a lezení v divokej a krásnej, ale zabudnutej oblasti Kaukazu a dvojica Robert Gábriš s Robertom Sachsom s filmom dokumentujúcim extrémne skákanie (basejumping) v Dolomitoch a zoskoky padákom v oblasti Mount Everestu.

Sprievodnou akciou festivalu je výstava fotografií rôznych autorov zahŕňajúca tiež výber z kolekcie veľkoformátových fotografií Tomáša Hulíka „Inšpirované prírodou IV.“ Uskutoční sa aj „detský piatok“ určený pozvaným žiakom nitrianskych škôl. Realizuje sa spoločne so Správou CHKO Ponitrie s filmami a prednáškami zameranými na ochranu prírody, pričom snahou organizátorov je upevniť environmentálne povedomie detí a ich vzťah k pohybovým aktivitám v prírode. K festivalovej sobote neodmysliteľne patrí i obľúbená tombola o hodnotné ceny. Novinkou festivalu bude poznávací výlet na Zobor s výkladom botanika Jaroslava Košťála. Uskutoční sa v prípade priaznivého počasia v nedeľu 17. novembra so začiatkom o 9:00 hod. pri tzv. liečebnom ústave.

Festival, ktorý sa stal populárnym podujatím s vysokou návštevnosťou a pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti a účinkujúcich, organizuje Nitriansky horský spolok. Hlavnými partnermi podujatia sú mesto Nitra, Dynamik Nitra a Northfinder.

Vstup na festival je vďaka sponzorom voľný. Viac informácii o ňom je možné nájsť na webovej stránke festivalu a FB stránke.

O festivale

Festival sa po prvýkrát uskutočnil v novembri 2006 a hneď zaznamenal značný ohlas verejnosti. Navštívilo ho približne 700 ľudí. Podobný záujem nielen stále trvá, ale sa aj zväčšuje. Z toho je evidentné, že i na „dolniakoch“ je záujem o filmy, fotografie dokumentujúce prírodu, hory v SR i zahraničí a aktivity ľudí v nich. Festivalu sa doteraz prostredníctvom svojich filmov alebo priamo zúčastnilo mnoho významných hostí. Boli to napr. Pavol Barabáš, Peter Hámor, Michal Orolin, Zoltán Demján, František Kele, Tomáš Hulík, Jozef Kopold, Viktor Beránek, ďalej Martin Gablík, Vladimír Linek, Peter Šperka, Peter Ondrejovič alias Becko, Igor Koller, Marián Šajnoha alebo Ivan Bulík. Predstavilo sa mnoho ďalších cestovateľov a horolezcov. V rámci festivalu sa od 2. ročníka (r. 2007) odovzdáva Cena diváka, v rámci ktorej návštevníci hodnotia festivalové filmy a prezentácie. Doterajšími víťazmi sa stali Jozef Kopold, Zoltán Demján, Viktor Beránek, Robert Rajchl s Erikom Balážom, autori prírodopisného filmu „Strážca divočiny“, Peter Hámor a Tomáš Hulík.

Autor titulnej fotografie: P. Michalík

Najnovšie