Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Nová rozhľadňa nad Kremnicou

Medzi nové stavebné dominanty v panoráme mesta Kremnica pribudla drevená 13,5 m vysoká turistická rozhľadňa na Krahuľskom vrchu (Krahuľský štít alebo tiež hovorovo Gróbňa, 958,5 m n. m.). Trojpodlažná veža bola slávnostne otvorená 28. septembra 2013 vďaka Mestským lesom Kremnica a ďalším miestnym subjektom.

Úspešný výsledok spolupráce Kremničanov a Krahuľčanov nech je príkladom pre ďalších nasledovníkov. Na vežu neboli potrebné dotácie Európskej únie, ktoré sa často využívajú neúčelne (česť výnimkám) pre výstavbu rozhľadní na Slovensku, ktoré prvoplánovo vznikajú hlavne pri asfaltkách a na miestach s prirodzeným rozhľadom, kde nie je potrebné budovať objekty, umožňujúce výhľady alebo kruhové rozhľady.

Priamo pod krahuľskou či kremnickou výhľadovou vežou je umiestnená drevená terasa s posedením a výhľadom na Kremnicu, pre ľudí, ktorí majú strach z výšok alebo pohybovo nezvládajú chôdzu po schodoch, aby sa aj oni mohli pokochať pekným výhľadom na historické mesto. Aké pohľady ponúka samotná rozhľadňa, sa môžete pozrieť na www.ivancillik.eu.

Hlavný prístup k turistickej rozhľadni je z obce Krahule (bus) na Krahuľský vrch alebo z centra Kremnice (vlak, bus). Trasa je označená miestnym turistickým značením (červená a zelená miestna značka) a drevená veža je dobre viditeľná zo širokého okolia Krahuľského vrchu. Z pohorí a kotlín, ktoré sú vidieť z veže, sú to: Kremnické vrchy (podcelky Flochovský chrbát-hlavný hrebeň horstva, Jastrabská vrchovina a Kunešovská hornatina/planina), Žiarska kotlina, Vtáčnik, Štiavnické vrchy, Žiar a Turčianska kotlina.

Autor titulnej fotografie: Tomáš Trstenský

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súvisiace odkazy

Mestské lesy Kremnica
Vznik a výstavba vyhliadkovej veže
Miestny chodník cez Gróbňu (prístup k rozhľadni)

Fotogaléria k článku

Najnovšie