Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Predpoveď lavínového ohrozenia

V rozbehnutej zimnej sezóne nebude na škodu si pripomenúť, čo si treba všímať pri plánovaní túr v horách, kde hrozí lavínové nebezpečenstvo. Presne desaťročie prinášajú pracovníci HZS – Stredisko lavínovej prevencie z Jasnej spravodajstvo o aktuálnej lavínovej situácii z Tatier, Nízkych Tatier, Malej a Veľkej Fatry.

Základnú lavínovú informáciu vám prináša tiež Hiking na základe spolupráce so Strediskom lavínovej prevencie, ktorej výsledkom je lavínová mapa (mapa lavínových dráh na TuristickaMapa.sk). Informovanie verejnosti pomocou masmédií o ohrození lavínami sa udáva na základe medzinárodne štandardizovanej 5-dielnej stupnice lavínového nebezpečenstva. Jednotná stupnica sa používa v Karpatoch, Alpách, Pyrenejach, Severnej Amerike, Japonsku a ostatných krajinách, ktoré prijali metodiku Európskej asociácie lavínových služieb. Päť stupňov (1. stupeň – najnižšie riziko až 5. stupeň – najvyššie riziko) je rovnakých vo všetkých európskych krajinách, avšak treba zdôrazniť, že ohrozenie lavínami sa udáva pre celú horskú oblasť (pohorie), ktorá môže mať značnú rozlohu a stupeň udáva priemernú hodnotu (1, 2, 3, 4 alebo 5) pre dané horstvo. Čiže v rovnakom pohorí môže byť lokálne aj nižší stupeň, no v susednej doline na inak orientovanom svahu môže byť aj podstatne vyšší stupeň ohrozenia lavínami!

V lavínovej prognóze pre jednotlivé pohoria nájdeme okrem stupňa ohrozenia uvedený stupeň pre dopoludňajšie hodiny (AM) a samostatne pre popoludnie (PM). Pod stupňami je uvedená ružica svetových strán, kde sú čiernou farbou vyznačené nebezpečné orientácie svahov a nadmorská výška. Zrozumiteľnou formou je podaná základná informácia k aktuálnej situácii a treba uviesť, že je to zjednodušená (orientačná) forma, ktorá nemôže na 100 % odrážať celkový komplikovaný stav v pohorí. Na bližšie oboznámenie slúži slovný komentár k stavu a vývoju počasia v oblasti i tendencia lavínového nebezpečenstva.

Aktuálna denná prognóza sa zverejňuje najneskôr o 9.00 h ráno na základe vyhodnotení poveternostných vplyvov, stability snehovej pokrývky, snehových profilov v teréne, výskytu lavín atď. Preto je vhodné, aby sa návštevník hôr nespoliehal len na stupeň ohrozenia, ale užitočné je vykonať vlastný test stability snehu v konkrétnej lokalite, kde zamýšľa túru. Nielen zhodnotenie stability snehovej pokrývky, ale aj ďalšie praktické zručnosti a vedomosti je vhodné si osvojiť na kurzoch lavínovej prevencie. Okrem seba môže pomôcť prežiť v zasnežených horách aj vašim priateľom či iným návštevníkom, ak budete mať dostatočné znalosti problematiky.

Pokiaľ zaznamenáte pády lavín počas vášho pobytu na horách, Stredisko lavínovej prevencie privíta akékoľvek informácie (vrátane fotomateriálu) na e-mail slp@hzs.sk resp. cez elektronický formulár.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Užitočné odkazy

Lavínové spravodajstvo pre európske krajiny nájdete na nasledovných odkazoch. Buď sú to špecializované weby lavínovej prevencie alebo odkazy na jednotlivé horské služby či meteoinštitúty, kde taktiež nájdete aktuálne informácie k vývoju snehovej pokrývky.

Európa www.avalanches.org

Alpy
Rakúsko www.lawinen.at
Švajčiarsko www.slf.ch
Nemecko www.lawinenwarndienst-bayern.de
Slovinsko www.arso.gov.si, www.grzs.si, meteo.arso.gov.si
Francúzsko www.avalanches.org, www.meteofrance.com/accueil
Taliansko www.avalanches.org, aineva.it, provinz.bz.it/lawinen/home.asp

Karpaty
Slovensko www.laviny.sk, www.hzs.sk
Poľsko avalanches.org, stary-gopr.velacms.pl/avalanche/pl, www.topr.pl
Rumunsko www.inmh.ro, salvamont.org, www.meteoromania.ro
Česká republika www.horskasluzba.cz/laviny/, www.hscr.cz
Ukrajina karpaty.net/laviny/, www.gmc.uzhgorod.ua, www.meteo.gov.ua

Balkán
Bulharsko www.pss.bg, www.meteo.bg
Chorvátsko www.gss.hr, meteo.hr
Bosna a Hercegovina www.gss-sarajevo.com, www.gssbih.ba, fhmzbih.gov.ba
Srbsko www.gss.rs, www.hidmet.gov.rs
Čierna Hora www.gss-cg.me, www.meteo.co.me
Macedónsko www.meteo.gov.mk

Škandinávia
Nórsko www.varsom.no
Švédsko www.fjallsakerhetsradet.se/fjallvader/lavinprognoser/
Fínsko ilmatieteenlaitos.fi/lumivyoryennuste
Island en.vedur.is/avalanches/forecast

Pyreneje
Španielsko www.avalanches.org
Francúzsko www.avalanches.org, www.meteofrance.com/accueil

Veľká Británia
Škótsko www.sais.gov.uk

Autor titulnej fotografie: Tomáš Trstenský.

Text vznikol vďaka spolupráci redakcie Hiking.sk so Strediskom lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Jasná.

Fotogaléria k článku

Najnovšie