Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Búdy v doline Škapová

Možností prenocovania v Levočských vrchoch pod strechou alebo v prístrešku je dostatok, žiaľbohu, o mnohých nie sú žiadne informácie. Jedným z mnohých núdzových miest na úkryt alebo prenocovanie sú dve blízko seba stojace búdy v doline potoka Škapová.

Poloha
Levočské vrchy: približne v strednej časti doliny potoka Škapová
Nadmorská výška
810 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.15692 ° SŠ
dĺžka: 20.68023 ° VD
» Mapa
Nocľah
7 + 2 ľudia v 2 búdach
Prevádzka
celoročná
Voda
potoky v okolí, alebo studnička v Blažovskej doline
Dalšie info
potrebná podložka na spanie, v plechovej búde je možnosť zakúrenia, bez vonkajšieho ohniska

Poloha

Obe búdy sa nachádzajú v strednej časti doliny spomínaného potoka Škapová. Sú na dohľad od seba, vzdialené len asi 50 metrov. Ležia hneď vedľa spevnenej cesty, vedúcej z Blažovskej doliny smerom k veľkej križovatke lesných ciest s názvom Václavák. V bezprostrednej blízkosti sa nenachádza žiadna značená trasa. Bohužiaľ, Levočské vrchy majú stále veľmi riedku sieť turistických značených trás. Najbližší značený úsek je červená „hrebeňovka“ pohoria, na ktorú sa dá napojiť na spomínanom Václaváku.

Drevená búda

Prvou stavbou je drevená búda s rozmermi približne 3 x 4 metre. Akému účelu pôvodne slúžila, to neviem, ale predpokladám, že ju využívali lesní robotníci alebo poľovníci. Strecha je drevená, pokrytá lepenkou, ale vyzerá byť v dobrej kondícii, takže poskytne úkryt pred dažďom. Pozor si treba dať pri vstupe do búdy. Dvere nedržia na pántoch, sú len voľne opreté. Búda je rozdelená na dve časti – malú chodbu pri vstupe a väčšiu, hlavnú miestnosť. V chodbe sa vyspia maximálne dvaja, do druhej miestnosti sa zmestí bez problémov aj päť ľudí. Predné okno je bez výplne, bočné je zatiaľ stále neporušené. Interiér je úplne prázdny. Ostalo len torzo poschodovej postele a podstavec pre piecku, ktorá kamsi zmizla. Podlaha je drevená a pomerne čistá a na prenocovanie poslúži naozaj komfortne.

Plechová búda

Druhou možnosťou prenocovania je malá, ale o to „luxusnejšia“ búda ležiaca 50 metrov nižšie. S rozmermi približne 1,5 x 3 metre to nie je žiaden velikán, ale poteší najmä možnosť zakúrenia si a dokonalá ochrana pred vetrom a dažďom. Všetky okná sú celé a dvere sú uzatvárateľné. Objekt má plechovú konštrukciu, ktorá je pokrytá doskami, takže zvonku pôsobí ako drevená stavba. Podľa nachystaného dreva a vybavenia predpokladám, že búda je občas využívaná. Interiér tvorí piecka, štyri lavice a stôl. Miesto na prenocovanie je buď na podlahe, alebo je nutné spojiť dve lavice dohromady. Vyspia sa tu však pohodlne len dve osoby.

Ďalšie informácie

Vody je v okolí dostatok. Kto nemá obavu piť vodu zo zurčiacich potokov, by problémy nemal mať. Studničku som v okolí nevidel, ale predpokladám, že blízko ich môže byť viac, pretože z okolitých svahov tečie veľké množstvo potokov a potôčikov. Veľmi výdatná studnička sa nachádza v Blažovskej doline (približná poloha), avšak je vzdialená niekoľko kilometrov. Upravené ohnisko s posedením v okolí nehľadajte. Založiť si oheň na opečenie klobásky alebo slaninky by nemal byť problém, pretože dreva je v okolí dostatok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie