Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Chata pod Končitou

Turistické zariadenie sa nachádza na pomedzí pohoria Vtáčnik a Hornonitrianskej kotliny na úpätí vrchu Končitá, podľa ktorého má chata pomenovanie. Objekt je ideálnym východiskovým bodom na výlety na Vtáčnik zo strany Hornej Nitry. Tajomný prales Vtáčnika máte na dosah ruky a po túre zaspíte uspávankou zurčiaceho potoka.

Poloha
Vtáčnik: Gepňárova dolina (SZ od vrcholu Vtáčnika)
Nadmorská výška
470 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.64939 ° SŠ
dĺžka: 18.58725 ° VD
» Mapa
Nocľah
22 lôžok
Prevádzka
celoročná s obslužným personálom
Voda
vodovod v objekte
Cena
10,- € človekonoc
8,50 € človekonoc (2 a viac nocí)
2,50 € raňajky
6,70 € polpenzia
10,- € plná penzia
Kontakt
chatárka +421 46 546 55 27, fax +421 46 54 65 000, Chatová oblasť Píly, 972 44 Kamenec pod Vtáčnikom, chata.koncita@post.sk
chatapodkoncitou.sk$ret
Spojenie
Kamenec pod Vtáčnikom (bus) - Gepňárova dolina (žltá značka)
Dalšie info
chatapodkoncitou.sk$ret

Útulná turistická chata je určená hlavne nenáročným turistom, ktorí si oddýchnu od hlučnej civilizácie a načerpajú energiu z prírody. Chata sa nachádza v nadmorskej výške 470 m a dostala pomenovanie podľa skaly Končitá (573 m). Končitá je prírodná pamiatka vyhlásená v roku 1973 s výmerou 1 ha. Je ochranou esteticky pôsobivej skalnej skupiny zvyškov pôvodných lávových prúdov. Andezitové skalné formy majú tvar vysokých ťažko prístupných veží a bášt. Chata bola postavená okolo roku 1965. Momentálne chatu vlastní príjemná majiteľka a funguje 15 rokov, z toho rok ju rekonštruovali. Celý chod chaty zabezpečuje majiteľka počas celého roka.

Chatu som navštívila v roku 2013 a bola som veľmi spokojná. S majiteľkou sa dalo na všetkom dohodnúť. Pobytom na Chate pod Končitou spoznáte nový kraj, zrelaxujete v príjemnom prostredí hôr a načerpáte silu do všedných dní. Skúste vymeniť civilizáciu a davy uponáhľaných ľudí za krásnu a čistú prírodu, hluk mesta vymeniť za šum listov, televíziu za štebot vtáčikov a prísť na iné myšlienky.

Prístup

Dopravné spojenie verejnou dopravou je vlakom do stanice Zemianske Kostoľany a autobusom do Kamenca pod Vtáčnikom, odkiaľ sú 4 km na chatu peši alebo autom. Z dediny k chate vedie asfaltová cesta s množstvom výmoľov. Cestu vám spríjemnia lesy navôkol a zrazu sa ocitnete pred peknou chatkou so zelenou strechou. Motorizovaní turisti môžu parkovať priamo pri chate.

Ubytovanie

Návštevníkov pri chate zaujme malý drevený domček na stračej nôžke. Pri vstupe do chaty prejdete miestnosťou s možnosťou posedenia. Jedáleň je zariadená v poľovníckom štýle. Na stene sa nachádza množstvo parohov a vypchatých zvierat. Krb je dôležitou súčasťou chaty a v zimných mesiacoch zahreje turistov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ubytovacia kapacita je pre 22 ľudí. Sú tu tri dvojlôžkové izby s možnosťou dvoch prísteliek a spoločné kúpeľne a izba so šiestimi lôžkami a štyrmi prístelkami s vlastnou toaletou, sprchovým kútom a balkónom.

Pred chatou si môžete posedieť na vonkajšej terase. Deti sa pohojdajú na hojdačke a večer si môžete opekať na vonkajšom ohnisku s výhľadom na hviezdnu oblohu. Pri chate je horský potok a chovné rybníky pstruha dúhového, ktorého môžete ochutnať buď údeného alebo na masle. Po dobrej túre a dobrom jedle zaspíte pri uspávanke zurčiaceho potoka.

Pri chate sa nachádza aj novopostavený zrub, ktorý je určený pre väčší počet ľudí. Ubytovanie na jednu noc je 10,- €/osoba, 2 a viac nocí stojí 8,50 €/osoba a dieťa do 3 rokov bez nároku na lôžko je zadarmo.

Stravovanie

Stravovanie je možné v jedálni. Raňajky za 2,50 €, polpenzia za 6,70 € a plná penzia za 10,- €. Môžete si vybrať rôzne pochutiny z bohatej ponuky jedálneho lístka. Dobrá kapustová polievka, bravčovina a hydina na rôzne spôsoby, ryby (pstruh na masle a údený), vyprážaný syr, hranolky. Ako prílohy sú varené zemiaky, chatárske zemiaky, ryža, hranolky, zemiaková placka. Zo šalátov ponúkajú rajčinový alebo kapustový. Dezerty: zmrzlinový pohár, štrúdľa a palacinky. Teplé predjedlá: praženica, omeleta, hrianka a iné pokrmy.

Čo sa týka pitia, môžete si dať čaj, kávu, pivo a iné fajnovosti. Na večeru som ochutnala kapustnicu a výborného pstruha dúhového udeného, priamo z chovného rybníka pri chate.

Zaujímavosti okolia

Z chaty môžete podniknúť veľmi peknú túru náučným chodníkom Vtáčnik k jeho vrcholu. Časť náučného chodníka prechádza cez národnú prírodnú rezerváciu Vtáčnik. Zo zaujímavostí, ktoré sa tu nachádzajú, spomeniem napr. výskyt pôvodnej smrečiny, zakrpatené a pokrútené vrcholové porasty buka lesného, na exponovaných miestach brusnica obyčajná a chránený cca 250-ročný buk lesný pod Jaseňovou skalou. V tunajších lesoch je množstvo zveri a občas sa sem zatúla macko.

- Buchlov (1040 m) - skalné útvary sopečného pôvodu,
- chránený strom jaseň pod Buchlovom,
- Jarabá skala (1169 m),
- Veľký Grič (Veľký Kric, 971 m),
- Bojnický zámok a chránená lipa.

Odporúčaná túra

Chata pod Končitou – Siahy – Chodník Petra Školnu – Vtáčnik (1345 m) – Malá Homôlka a na koniec rezervácie Vtáčnik a potom naspäť na Vtáčnik – Kláštorská skala (1278 m)– Horný dom – Jaseňova skala (912 m) – Siahy – Chata pod Končitou.

Súvisiace odkazy

Webová stránka chaty
Ťažba andezitu ohrozuje Hrádok

Fotogaléria k článku

Najnovšie