Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Správa Ťažba andezitu ohrozuje Hrádok

Obľúbenú lezeckú oblasť Hrádok pri Bystričanoch v pohorí Vtáčnik ohrozuje plánovaná ťažba andezitu. Lezecká komunita z Hornej Nitry i obyvatelia Bystričian, Kamenca pod Vtáčnikom a Zemianskych Kostolian pripravili petíciu proti zamýšľanej obnove kameňolomu, ktorý má rozšíriť oblasti ťažby kameňa vo Vtáčniku.

Zamýšľaná hospodárska činnosť negatívne ovplyvní alebo úplne zničí rekreačné aktivity (pešia turistika a lezenie) v oblasti Bystričianskej a Gepniarovej (Gepňarova) doliny na hornonitrianskej strane Vtáčnika. V prípade vzniku (obnovy) kameňolomu by išlo o zánik lezeckej oblasti Hrádok (jedna z najvýznamnejších lezeckých oblastí SR) so 70-timi lezeckými cestami (archeologické nálezisko lužickej kultúry) a bouldrovej oblasti Končitá. Skaly Hrádka sú výcvikovým terénom pre lezecké kurzy i miestom horolezeckých zrazov od roku 1972 pre lezeckú komunitu z celého Slovenska. V 70-tych a 80-tych rokoch 20. storočia sa na Hrádku uskutočnilo niekoľko kôl Slovenského pohára v lezení na obtiažnosť s medzinárodnou účasťou, čím je lokalita známa dodnes u priaznivcov lezenia z Českej republiky, Poľska, Maďarska a iných krajín. Miestami viac ako 100 vysoké skalné steny sú využívané pre tzv. viacdĺžkové cesty (na tri dĺžky lana). Na zostup sa využíva trasa istená rebríkmi a reťazami, ktorú radi absolvujú aj nelezci - peší turisti a rekreanti z chatovej osady v Gepniarovej doline. V bezprostrednej blízkosti Hrádku vedú viaceré značené trasy (modrý Chodník Petra Školnu na Vtáčnik, Náučný chodník Vtáčnik, žltá z Kamenca pod Vtáčnikom a modrá cyklotrasa č. 2308), čím by sa obmedzil/zakázal pohyb verejnosti v oblasti v prípade obnovy ťažby kameňa.

Iniciátori petičnej akcie poukazujú na značne zaťažené životné prostredie Hornej Nitry viacerými environmentálnymi problémami, ktoré produkuje chemický priemysel, intenzívna banská činnosť (podzemné bane i povrchové kameňolomy), tepelná elektráreň a skládky popolčeka. Aktivisti chcú zachovať prírodnú oázu v Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie, ktorá susedí s prostredím, značne poznačeným devastačnou ľudskou činnosťou.

Petíciu podporujú:
Slovenský horolezecký spolok JAMES,
Horolezecký klub Baník SUB Prievidza,
Alpin klub Prievidza,
Hiking.sk,
Hikers.sk.

Autori fotografií: Matúš Morong a Peter Karaba

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš