Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia adidas Terrex Stockhorn Fleece Jacket

Kto sa pohybuje významnú časť svojho voľného času pod holým nebom a aspoň trochu je pri tom aktívny, vie, že „flisiek“, mikín a stredných vrstiev oblečenia nie je nikdy dosť. Značka adidas prišla na trh s fleecovou tenkou bundou z kolekcie Terrex, určenou pre aktívnych ľudí. Podobne ako aj pri iných produktoch outdoorového oddelenia tohto giganta, aj Terrex Stockhorn Fleece Hoodie má v popise "práce" zabezpečovať pohodlie a teplo pri podávaní výkonov akejkoľvek intenzity. Pomáhať jej pri tom má technológia Cocona, ktorá používa aktívny uhlík pri odvádzaní tepla a vlhkosti. Jej úlohou je tiež minimalizovať pachy. Pozrime sa teda, ako to funguje v praxi.

Výrobca
adidas
Model
Terrex Stockhorn Fleece Jacket
Typ
flísová bunda s kapucňou
Materiály
Pontetorto Technostretch s Cocona úpravou
Hmotnosť
410 g
Farebné kombinácie
čierna
Páči sa mi
dobre riešené bočné vrecká, zbaliteľnosť, variabilita využitia, výborné funkčné vlastnosti
Nepáči sa mi
kapucňa nekopíruje pohyb hlavy do strán
Ostatné info
rozmer vreciek: 16 × 16 cm

Materiál a strih

Bunda má elastický stretchový strih, ktorý dokonale kopíruje telo a napriek relatívne priľnavému vnútornému textilu nedochádza pri pohybe k vyhŕňaniu alebo k iným nepríjemným obmedzeniam. Materiál je veľmi príjemný na dotyk, z vnútornej strany je to jemný flís, z vonkajšej strany polyesterový textil, ktorý má rôznu štruktúru na prednej a chrbtovej časti a rôznu na bokoch. Kapucňa je taktiež zvnútra flísová, takže vôbec nedráždi pokožku na tvári a krku ani pri dlhšom nosení. Je strihovo riešená tak, aby "sedela" na hlave bez nutnosti použitia sťahovacích inštrumentov. Je elastická, takže po natiahnutí na hlavu drží a kopíruje povrch hlavy.

Hlavný zips má veľmi široký prekrývací lem a zapnína sa až k brade. Spodná časť sa dá stiahnuť gumičkou na bedrách, čím sa v spolupráci s natiahnutou kapucňou vytvorí celkom efektívna izolačná vrstva. Rukávy sú zakončené gumovými manžetami, pričom nechýbajú ani otvory na natiahnutie cez palce. Dve hlavné bočné vrecká sú dostatočne veľké, vypadnutiu vecí zabraňujú 16 centimetrov dlhé zipsy. Odkladacie priestory rozširuje ďalšie vrecko so zipsom, ktoré je umiestnené na ľavej paži. Pre istotu dizajnéri pridali ešte ďalšie dve vnútorné bočné vrecká, ktoré tvorí sieťovina vonkajších vreciek. Bunda sa dá zavesiť za priam gigantické (ale zato tenké) pútko. Je veľmi dobre zbaliteľná a v batožine zaberie minimum miesta. Vo veľkosti M váži 410 gramov.

Skúsenosti z používania

Spočiatku bol môj plán testovať bundu v tréningových podmienkach horských a mestských zimných behov, ako aj pri rôznych túrach. Musím sa priznať, že sa mi tak zapáčila, že som si ju neraz obliekol aj do práce. Základ recenzie tvoria väčšie či menšie výkony v rôznych, prevažne zimno-jarných podmienkach. V horách som mal v jej prípade predstavu o funkčnej strednej vrstve, avšak v tohtoročnom čudnom zimnom počasí som ju využíval ako druhú a zároveň poslednú vrstvu oblečenia. V spolupráci s funkčným termoprádlom sa dokonale dopĺňali a zodpovedne pracovali na mojom ideálnom tepelnom komforte. Tretiu vrstvu som vždy potreboval nahodiť až vo vetre na vrchole, kde sa dlho stálo. Bunda nebola vlhká alebo mokrá nikdy, vždy stihla udýchať moje tempo.

Pri nosení ruksaku so zapnutým bedrovým pásom som nezaznamenal žiadne obmedzenia v prístupe k vonkajším vreckám. Pri teste v mrazivejších podmienkach v Tatrách taktiež obstála na jedničku a dobre sa zapojila do spolupráce s prvou a treťou vrstvou oblečenia. Pri mojich výbehoch som najskôr váhal, do akého počasia ju brať a do akého nie, keďže doposiaľ som vo flíske nikdy nebehal a nevedel som, čo od nej očakávať. Moje obavy však neboli na mieste. Postupným experimentovaním sa obzor využitia bundy stále rozširoval, až som v nej nakoniec nabehal desiatky hodín v najrozličnejších podmienkach. Používal som ju výlučne ako druhú (a zároveň poslednú) vrstvu v teplotách okolo 5 °C. Nikdy mi v nej zima nebola, a to ani pri silnejšom vetre či mrholení. Výdatnejší dážď pre ňu samozrejme nie je vhodný, keďže nie je nepremokavá. Bunda dýchala excelentne, námraza sa tvorila, tak ako má, na jej povrchu, zvnútra bola vždy teplá a suchá. Po tréningu ju stačilo zavesiť na vešiak a po dôkladnom uschnutí z nej ani nebolo cítiť pot.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Otvory na rukávoch určené na pretiahnutie palca som nepoužíval, keďže rukávy majú vhodné gumové manžety a strih Formotion dobre fungoval aj v prípade "šermovania" rukami pri behu. Rukávové vrecko som využíval na mobil, dokonale sa tam zmestil, pritom nebol voľný a neudieral ma do ruky. Kapucňa je, ako som písal, pružná a obopína hlavu bez sťahovačov, avšak pri rýchlom pohybe hlavy do strán zostáva vo svojej polohe a obmedzuje tak čiastočne výhľad. Nie je to nič zásadné, ale po pár behoch som sa vrátil k osvedčenej čiapke. Ocenil som ľahkosť chodu hlavného zipsu, keďže najmä pri dlhých behoch s ním často pracujem a regulujem si tak teplotu a nie je nič otravnejšie, ako z troch hodín behu sa dve hodiny pasovať so zipsom. Sťahovanie bedrovej časti bolo stabilné a nepovoľovalo.

Záver

V celkovom pohľade som si túto flísovú bundu veľmi obľúbil, či už pri turistike, behaní, ale i na obyčajné prechádzky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie