Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Softshellová bunda Kilpi - Johny I.

V polovici mája 2014, počas náhleho ochladenia, sprevádzaného výdatnými dažďami a vetrom, som dostal na otestovanie bondovanú, softshellovú bundu Johny I. z radu outdoorového oblečenia Kilpi. Nosil som ju na cesty do práce, kedy som sa len krátko nachádzal mimo dopravných prostriedkov, ale aj na jednodňové túry do Malých Karpát v okolí Bratislavy. Podľa výrobcu materiál Siberium prešiel viac než desaťročným vývojom. Používajú látky japonskej firmy Toray.

Výrobca
Kilpi
Model
Johny I.
Typ
3-vrstvová softshell bunda
Materiály
Siberium 10 000 SRC HS
Vodný stĺpec
10000 mm
Priedušnosť
8 000 g/m2/24 h
Hmotnosť
640 g
Farebné kombinácie
modro-čierna, čierna
Páči sa mi
ochrana pred nečasom
dobre padnúci strih
vzhľad
zdrhovalo ovládateľné jednou rukou
manžeta rukávov je nastavitelná v dostatočnom rozsahu
rozmerné vrecká
Nepáči sa mi
odvetrávanie v podpaží
lem kapucne pri jej stiahnutí
plytké vrecko, keď je otvorená
Infocena
75 €
Obchody
kilpi-shop.sk

Aktualizácia 24. 09. 2014
Po testovaní bundy v Škótsku bola doplnená časť Skúsenosti z používania a pribudli fotografie pri článku. Pôvodný článok vyšiel 02. 07. 2014 ako Predstavenie.

Johny I. je 3-vrstvová pánska softshellová bunda, ktorej základom je materiál Siberium. Elastický materiál je vkladaný medzi vonkajšiu vrstvu a vnútornú podšívku. Bunda je podľa výrobcu vďaka tomuto materiálu vetruodolná a čiastočne nepremokavá, pričom spoľahlivo odvádza telesnú vlhkosť.

Bunda je dvojfarebná, má anatomicky tvarovaný strih, tvarované rukávy, ventiláciu pod pazuchami, ochranu brady a dve dlhšie predné vrecká. Šírka manžety je na rukávoch nastaviteľná pomocou suchého zipsu. Odnímateľná kapucňa je k bunde pripevnená zipsom a na oboch okrajoch ešte cvokmi. Jej veľkosť upravíte suchým zipsom na temene hlavy a sťahovacími šnúrkami na oboch okrajoch. Pomocou podobných šnúrok sa sťahuje aj spodný lem bundy. Zadná časť bundy má oblúkovitý strih, ktorý je v strede asi o 5 cm dlhší ako predná strana. Otočené zipsy sú ovládané pomocou tiahla, pripevneného k bežcu zipsu šnúrkou. Mal som k dispozícii svetlomodrú bundu s čiernymi pásmi na bokoch trupu a spodnej časti rukávov. Zips bol ružovočervený. K dispozícii je tiež čisto čierny variant.

Skúsenosti z používania

Veľkosť M mi sadla ako uliata. Hlavne rukávy, s ktorých veľkosťou mávam dosť často problémy. Ich šírka v zápästí sa nastavuje pomocou suchého zipsu. Dá sa to veľmi ľahko spraviť jednou rukou a drží pevne.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kapucňa je dostatočne veľká. Je zošitá z piatich častí. Veľkosť sa nastavuje suchým zipsom na temene hlavy. Veľkosť kapucne sa tak dá nastaviť jednou rukou a je stabilná aj vo vetre. Šírka kapucne sa nastavuje pomocou elastickej gumičky zašitej v spojení šiltu s kapucňou. Na oboch koncoch kapucne sú dva otvory, cez ktoré vychádza gumička von. Jej potiahnutím sa kapucňa zužuje na šírku tváre, pričom jej upevnenie zaručuje horný z dvoch otvorov, ktorý má tvar slzy, smerujúcej špičkou hore. V špičke je malý výbežok, za ktorým je šnúrka stabilizovaná veľmi pevne. Pre mňa to bola novinka. Doteraz som mal všetky sťahovacie gumičky opatrené plastovým štuplíkom, cez ktorý gumička prechádzala a ani pri najlepšej vôli som jej dĺžku nevedel regulovať jednou rukou. Tu je to úplne jednoduché. Kapucňa má po celom svojom obvode šilt, nie ako je väčšinou zvykom, len v šírke čela. Pri sťahovaní pomocou šnúrky avšak vzniká efekt čepca. Šilt je zvlnený. Nebráni jeho účelnosti, len je to vzhľadový nezvyk. Kapucňa sa veľmi ľahko a jednoducho po rozzipsovaní a odopnutí patentov oddeľuje od bundy. Ja však toto na žiadnej bunde nepraktizujem, pretože dážď zväčša príde, keď kapucňu nebudete mať.

Vrecká sú na bunde dve, umiestnené kolmo na pás. Rozopínacia veľkosť 27 cm je ohromná a umožňuje do nich bez problémov umiestniť napríklad mapu VKÚ Harmanec v plastovom obale. Hĺbka vrecka je 14 cm a prakticky siaha až po zips. Vrecká sú z vnútornej strany podšité priesvitnou látkou a ich rozmer je 34 x 18 cm. Pri rozopnutí môžu slúžiť ako pomocné vetranie. Vrecká sú umiestnené 15 cm nad spodným okrajom bundy a tak sa dajú obsluhovať aj pri zapnutom bedrovom páse ruksaku. Tiahlo bežca zipsu je ukončené umelohmotnou prackou vytvarovanou na uchopenie palcom a ukazovákom. Je to pre zipsu u mňa novinka, maličká, ale veľmi praktická.

Nevýhodou vrecka sa mi vidí celková dĺžka otvorenia. Zips totiž siaha len 2 cm nad dno vrecka a mám obavu, že keď v ňom niečo budete mať a zabudnete si vrecko zazipsovať, vypadne vám to. Ďalšou nevýhodou je podľa mňa neprítomnosť náprsného vonkajšieho, či vnútorného vrecka. Ak nechcete so sebou nosiť ľadvinku, či nejakú taštičku cez rameno, musíte si dať peňaženku, kľúče, mobil do vrecka a potom si nemáte kam dať ruky, alebo riskujete vypadnutie obsahu vreciek.

Vetracie otvory sú pre mňa umiestnené nezvyčajne až 2 cm pod pazuchou. Sú dlhé 20 cm a prekryté jemnou sieťovinou. Otvárajú sa pomocou zipsu, ktorého tiahlo je ukončené látkových úchopom. Zips sa ľahko ovláda jednou rukou, čo je jeho výhoda oproti iným bundám, kde na to potrebujem obe ruky, alebo pomoc parťáka. Som však zvyknutý na to, že vetracie otvory na bundách sa tiahnu od konca rebier cez podpazušie až do polovice ramena, a tak sa mi tieto otvory, prakticky len na rebrách, vidia nedostatočné.

Šírka bundy v páse sa dá regulovať elastickou šnúrkou, umiestnenou v spodnom leme bundy. Prechádza cez dva otvory, ktoré majú tvar slzy. Stiahnutie sa ovláda pomocou jednej ruky, potiahnutím za gumičku a jej zafixovaním v hrote slzy. Gumička je ešte uchytená látkovým pútkom o vnútro bundy, a tak netrčí spod okraja bundy. Mám jednu bundu, kde to tak nie je a veru ma trčiaca gumička dosť hnevá.

Zadný diel bundy, ako som písal, je predĺžený o 5 cm. Siaha tak asi do polovice zadku. Je to pokrok oproti zvyklostiam, keď bundy ledva zakrývajú kríže. Patrím k staršej generácii a ak by bol ešte o 5 cm dlhší, povedal by som paráda! Niet nič nepríjemnejšieho, keď vám fúka vietor do chrbta a vy nemáte zakrytú časť tela.

Bunda zapnutá na zips až ku brade, s dobre upravenou veľkosťou kapucne, chráni celé telo. Je krytá aj brada po ústa, čo je veľmi príjemné. Zvnútra je celý zips prekrytý softshellovým materiálom, ktorý pokračuje von a tvorí záklopku, ktorá kryje bežec zipsu. Vnútro goliera, a tým aj kryt brady, je zo softshellovej látkoviny, veľmi príjemnej na dotyk.

Výrobca tvrdí, že vzhľadom na materiálové zloženie bundy, netreba pod ňu nosiť funkčné prádlo. Raz som si na túru zobral nátelník Progress Sportswear a aj pri stúpaní na mierny kopec, za aký považujem Malú Cajliansku homoľu, som sa spotil. Druhýkrát som si zobral pod ňou len bavlnené tričko s krátkym rukávom a holé predlaktia som mal za chvíľu úplne mokré. Tretíkrát som mal košeľu a rukávy na nej boli po 30-minútovom presune v MHD z práce domov úplne mokré. Treba ale povedať, že teploty presahovali 20 °C.

Taktiež som v nej a nátelníku absolvoval ako divák futbalový zápas, počas ktorého prišiel silný vietor, ochladenie a dážď. Asi ako jedinému na okolí mi nebola zima a nepremokol som. Takže bunda sa hodí skôr do chladnejšieho počasia, kde vás môže zaskočiť nečakaný dážď. Netreba sa pod ňu naobliekať a netreba mať so sebou ďalšiu nepremokavú bundu či pončo. Na nosenie je príjemná a skoro som mal pocit, že ju na sebe ani nemám. Na jarný či jesenný pohyb v meste alebo jednodňové túry je veľmi dobrá. Nemal som možnosť ju vyskúšať pri viacdňovom prechode vo vyšších kopcoch a so záťažou na chrbte. Určite ju neodporúčam nosiť pri teplotách presahujúcich 20 °C, pretože v takýchto podmienkach nestíha odvetrávať. Dúfam, že pri zaťažkávacej skúške v lete v Škótsku ma nesklame. Pre počasie tejto krajiny – ako ju opisujú – sa mi totiž vidí priam ideálna.

Nápis SIBERIUM 10 000 SRC HS na rukáve by mal byť reflexný, pravdepodobne aj znaky a nadpis KIPLI na hrudi a chrbte. Podľa výrobcu je na reflexných prvkoch použitá špeciálna farba, kedy na prvý pohľad nie sú klasicky strieborno lesklé, ale reflexnosť sa prejaví len pri vhodnom nasvietení. Skúšal som si to overiť v tme baterkou, no najlepšie by to vedeli potvrdiť v praxi šoféri áut.

Doplnok z 24. 09. 2014

Na prelome júla a augusta som strávil 12 dní v škótskej Vysočine a ako som písal vyššie, podrobil som bundu zaťažkávacej skúške. Počasie v Škótsku nesklamalo a bolo také, aké je opisované vo všetkých turistických príručkách. Čiže nebolo dňa, aby nepršalo, nemrholilo, nefúkal vietor, občas svietilo slnko a teplota sa pohybovala medzi 13 až 19 °C. Celý pobyt, a to tak na brehu mora, ako aj pri výstupe na najvyššiu horu Veľkej Británie, Ben Nevis, som v podstate chodil v bunde, tričku a tielku.

Bunda je výborná, čo sa týka izolácie pred vetrom. Napriek častým teplotám 13 °C, zamračenej oblohe, vysokej vlhkosti vzduchu a neustálemu vetru, nemal som nikdy pocit chladu. Vietor cez ňu jednoducho neprenikol. Kapucňa sa dala tak isto dobre stiahnuť, takže boli chránené uši a líca. Je ale pravda, že mám mimoriadne háklivé ľavé ucho na prievan, a tak som často nosil ešte windstoperovú čelenku. Bunda zapnutá až po bradu dobre prilieha a bráni prístupu vetra ku krku a brade. Vďaka podšívke nie je dotyk bundy s bradou.

Čo sa týka nepremokavosti do 10 000 mm vodného stĺpca, udávaného výrobcom, bunda ma nesklamala pri drobnom mrholení, ktoré sa objavovalo každú chvíľu. Prudký lejak nás na túrach sprevádzal len dvakrát a nemal som odvahu podrobiť seba a bundu zaťažkávacej skúške, ale najmä nechať premoknúť ruksačik, a tak som sa skryl pod pončo. Takže neviem z vlastnej skúsenosti povedať, dokedy by som bol bundou chránený pri naozajstnom lejaku.

Dostávam sa k odvádzaniu telesnej vlhkosti. Žiaľ, toto vidím ako jednu veľkú slabinu. Aj keď som pod ňu nosil len tričko, pri akomkoľvek stúpaní, a bolo jedno aké bolo počasie, potil som sa nielen pod ruksakom, ale mal som spotené aj holé ruky. Nepomáhalo, ani keď som nechal naplno otvorené vrecká a vetracie otvory, ktoré sú podľa mňa veľmi zle umiestnené. Pri nosení v mestách som musel bundu nosiť rozopnutú, akonáhle vykuklo slnko spod mrakov, lebo ak som bol zapnutý, hneď som sa začal potiť.

Vrecká boli pre mňa ďalšou nevýhodou. Okrem dvoch vreciek na ruky nemá bunda žiadne iné vrecko. Takže ak som nechcel riskovať stratu čohokoľvek, nenosil som v nich nič, lebo mám zvyk nosiť aj počas výstupu ruky vo vreckách a pri občasnom vypomáhaní si nimi pri výstupe som sa obával straty vecí z otvorených vreciek. Chýba mi minimálne náprsné vonkajšie, či vnútorné vrecko, nehovoriac o dnes bežnom trende vreciek na ramenách rukávov.

Naopak výborné je sťahovanie kapucne či spodného okraja bundy pomocou gumičky a veľmi chválim systém jej uchytávania. Všetko sa dá ovládať jednou rukou a fixácia je pevná a stabilná. Tiež chválim sťahovanie rukávov suchým zipsom. Počas túry veľmi často pracujem s hodinkami na ruke a uvoľňovanie manžety rukávu, aby som sa k nim dostal, či jeho opätovné stiahnutie fungovalo bezchybne.

Pri sedení počas túry či v kempe som si veľmi pochvaľoval predĺženie zadnej časti. Neprechladli mi kríže. Po návrate domov bola bunda patrične špinavá a manželka ju oprala podľa návodu. Bunda sa stala opäť nositeľnou aj v civilizácii a zachovala si svoje deklarované vlastnosti. Po skoro polročnom nosení môžem skonštatovať, že bunda sa výborne hodí ako mestské oblečenie, nakoľko veľa neváži, je skladná a pri prípadných prehánkach nás spoľahlivo ochráni. Jej použitie na túrach s ruksakom vidím ako problematické pre nedokonalé odvetrávanie.

Záver

Softshell pánska bunda KILPI – JOHNY I. je vhodným doplnkom do šatníka športovo mysliaceho človeka a ocení ju aj na mestské použitie. Jej dizajn je trendový a nositeľ nebude mať pocit, že sa pohybuje v meste nepatrične oblečený. Na použitie do prírody sa zaraďuje do plejády jej podobných výrobkov na trhu a pri vhodne vybranom tepelnom prostredí vás rozhodne nesklame.

Fotogaléria k článku

Najnovšie