Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Chatka pri Peklisku

Branisko si vďaka svojim prírodným krásam získalo srdcia mnohých turistov. Vzhľadom k malej rozlohe pohoria sa sem väčšina ľudí vyberie len na jednodňové výlety. Avšak v južnej časti pohoria, v hlbokej doline medzi Rajtopíkmi a Brezovou leží malá, ale pekná búda, ktorá poslúži k prípadnému nocľahu naozaj dobre.

Poloha
Branisko: cca 5 minút od turistického smerovníka Peklisko po modrej značke smerom do sedla Predky, približne 20 metrov vedľa chodníka
Nadmorská výška
657 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.99675 ° SŠ
dĺžka: 20.88485 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 ľudí s vlastnou karimatkou a spacákom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň na modrej TZT asi 5 minút hore dolinou priamo pri ceste
Dalšie info
ohnisko pred búdou

Poloha

Búda leží blízko modrej turistickej značky, ktorá vedie z doliny potoka Svinka od smerovníka Peklisko až do sedla Predky pod Sľubicou. Nenápadná drevená stavba sa nachádza asi 20 metrov mimo značnej modrej trasy. S jej nájdením určite nebude mať problém nikto.

Objekt

Stavba má obdĺžnikový pôdorys veľkosti približne 3 x 4 metre a je postavená na malej plošinke na svahu. Konštrukcia búdy je postavená zo žrďoviny a hrubších hranolov, obitá je doskami. Nevyzerá síce najnovšie, ale nejaký rok ešte určite vydrží. Medzi doskami sú len minimálne škáry, a tak celkom dobre ochránia aj pred vetrom, škoda však, že okno nie je celé. Strecha je plechová a vo veľmi dobrom stave – pred dažďom ochráni spoľahlivo.

Interiér je naozaj skromný. Vo vnútri je len jedna polička a matrac. Podlahu tvorí udupaná hlina, ale s vlastnou podložkou sa tu vyspí v pohode štvorica nocľažníkov. Aj napriek tomu, že búda je maličká, nájde sa v nej miesto ešte pre minimálne dvoch ďalších nocľažníkov pod strechou. Do „podkrovia“ vedie rebrík a spanie nebude asi najpohodlnejšie, ale určite postačí nenáročným turistom. Je škoda, že vo vnútri nie je lavica či piecka, kde by sa dalo zakúriť.

Okolie a voda

Na plošinke, na ktorej búda stojí, je ohnisko s prichystanými palicami na opekanie. Je zrejmé, že sem asi z okolitých obcí občas niekto zavíta, prezrádza to aj viacero fliaš od alkoholu v okolí. Vodu si je možné nabrať o niekoľko stoviek metrov vyššie modrou značkou zo žliabku hneď vedľa cesty (orientačné súradnice prameňa sú 48.99536° 20.88257°).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Je škoda, že pekné stavby, ktoré by pri troche starostlivosti veľmi dobre poslúžili turistom, pomaly chátrajú. Stačilo by naozaj málo, aby sa z opísaného objektu stala kvalitná útulňa. Ale aj napriek postupnému chátraniu môžem chatku smelo odporúčať k prenocovaniu v pohorí Branisko.

Fotogaléria k článku

Najnovšie