Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Gumená ochrana topánok Boriles GN-1

Viem, že ma isto mnohí vysmejú. Veď nakoniec i ja sa nad tým pousmejem, ale... Prechody v mokrom počasí najmä po lúčinách istotne mnohí poznáte. A takisto poznáte aj premočené topánky, ponožky a nohy skrz na skrz. Stále som hútal, ako s mokrou obuvou vybabrať.

Goretexové topánky zvládnu ako-tak jeden deň (aspoň moje, len keď boli nové). A gumáky? Veď viete, ako sa kráča jeden a viac dní v gumených čižmách. Nemal by som zbytočne vymýšľať a mohol by som nahodiť len krátke nohavice, na nohy nastoknúť šľapky a hotovo. Ale keď ja nechcem prísť do styku so žihľavou, bodliakmi, príp. hadom, včelou, kliešťmi, blatom či neustálym vytriasaním kamienkov... Osvedčili sa mi nepremokavé goretexové návleky, resp. ich príbuzný – značky Event. No problém nebol vyriešený. Z návlekov voda stekala rovno na povrch topánky. Samozrejme existujú špeciálne impregnácie a tak podobne... Radšej túto tému dajme bokom. Ešte som nenatrafil na model návlekov, ktorý by bol riešený tak, aby prekrýval celú topánku a v tom je kameň úrazu.

Spravil som si ako doplnok gumené návleky pracovne pomenované “GN-1“ prvej generácie značky “Boriles“. Moje “GéeNky“ sú zo starej obyčajnej bicyklovej duše. Ak ju niekto nemá a chce mať, v predajni bicyklov resp. ich servisoch vám ich dajú zadarmo aj za plnú tašku. Výroba je rýchla, jednoduchá a takmer zadarmo (minimálne náklady).

Dušu si najprv pri ventile prestrihnite a potom strihajte presne pozdĺžne po obvode z vonkajšej alebo z vnútornej strany. Vzniknutý gumený pás priložte na topánku. Trošku našponujte, aby vám návleky samé držali na topánke. Nejako si to pri päte označte, prirátajte približne 5 centimetrov na preloženie, zlepte a zacvaknite. Vpredu to vhodne pozahýbajte. Do záhybu vsuňte vhodne zastrihnutý jazyk, zalepte a zacvaknite. Najprv som mal ich spoje zlepené iba chemoprénom. No po asi troch testovacích prechádzkach našimi pasienkami sa lepené spoje pomaličky začínali odliepať, tak som ich navyše pozacvakával sponkovačkou. Zatiaľ zosilnené spoje držia.

Samozrejme, akýmkoľvek inováciám sa medze nekladú. Ja ich mám asi jeden rok. Sem-tam, keď prší alebo hlásia prehánky, si ich pribalím do vaku. Návleky nie sú ťažké a zaberú málo miesta. Snáď jedinou nevýhodou je zvýšená teplota a sparnosť (vlhkosť) v topánke. Predsa len pod gumeným lemom koža vôbec nedýcha. Takže treba častejšie vetrať nohu či vymieňať ponožky za suché.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie