Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Przystanek Balnica (stanica úzkokoľajky)

Na poľskej strane Bukovských vrchov (Bieszczady), neďaleko slovenského Osadného, stojí budova stanice Biečšadskej lesnej železnice, prerobená na chatu a vynovená. Lepšie prostredie na chatárčenie si majitelia snáď ani nemohli vybrať. Okolie dýcha históriou a istou atmosférou tajomna, ako to už pri vysídlených obciach býva.

Poloha
Bukovské vrchy: Balnica - železničná stanica Bieščadskej lesnej úzkokoľajky, asi 30 m od rázcestníka na poľskej strane hlavného hrebeňa
Nadmorská výška
710 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.18548 ° SŠ
dĺžka: 22.21663 ° VD
» Mapa
Nocľah
postele v izbách, vlastný spacák na matracoch, stanovanie vonku
Prevádzka
celoročná s hospodárom
Voda
predávajú v chate, prípadne neďaleké potoky
Cena
25,- PLN človekonoc (izba)
20,- PLN človekonoc (nocľaháreň)
18,- PLN človekonoc (vlastný spacák)
7,- PLN človekonoc (táborisko)
Kontakt
chatári: Dorota i Wojciech Juda
+48 504 623 180
przystanek_balnica1@op.pl
balnica.pl
Spojenie
Snina (vlak, bus) - Osadné (bus) - Balnica (žltá značka)
Dalšie info
vonkajšie ohnisko, knižnica, jazda na koni, platba aj v eurách

Nedá sa nespomenúť okrem iných aj miestna atrakcia, keď po trati príde historický vlak Biečšadskej lesnej železnice (Bieszczadzka kolejka leśna), na ktorom sa dá povoziť po blízkych dedinkách. Pri prechode hrebeňa sa oplatí na Balnici zdržať celý deň a vychutnať si všetko, čo osobitné miesto ponúka.

Poloha a prístup

Chatka je situovaná blízko hlavného karpatského hrebeňa a červenej značky (Východokarpatská magistrála) ním prebiehajúcej. Od rázcestníka Balnica sa treba otočiť na sever, prekročiť štátnu hranicu, prísť ku trati úzkokoľajnej železnice a zaostriť zrak na východ. Po pár metroch budete v cieli. Najbližšia slovenská obec je Osadné, z ktorej vedie žltá značka dlhá asi 7,2 km cez údolie Udavy. Takisto po žltej, a po značke náučného chodníka sa dá dostať do poľskej dediny Wola Michowa a len 2 km východne od nej je Maniów. Zhruba 7 km dlhú trasu tvorí prevažne asfaltka. Istý spôsob dopravy k chate z poľskej strany predstavuje aj pravidelne premávajúca Bieščadská úzkokoľajka.

Ubytovanie, služby a stav

Balnica sa nachádza vo výbornom stave, tečúca voda, sprcha, kuchynka a elektrina sa po niekoľkých dňoch v prírode ocení. V zime je samozrejmosťou kúrenie v pieckach. Telefónny signál sa chytá ťažko, čiže aspoň nikto z civilizácie nebude otravovať. Je možnosť doplniť zásoby tekutín, hlavne plechoviek piva. Predávajú sa tam rôzne keksy, krowky, ale aj nejedlé suveníry vrátane poľských časopisov a máp. V prípade partie turistov sa určite s majiteľom dá dohodnúť vopred na konkrétnych produktoch. Varené jedlá nie sú v ponuke, možno ak by ste kontaktovali majiteľa (mimochodom príjemný a ústretový chlapík), na niečom by sa dalo dohodnúť.

Celková kapacita 25 ľudí bohato postačuje zvyčajnej návštevnosti. Ubytovanie pozostáva z viacerých štandardov, od čoho sa odvíja rôzna cena pre jednotlivca za noc. V každom prípade je cena priaznivá. Ak by niekto chcel stanovať v areáli, za poplatok to je možné. Spacia časť interiéru je rozdelená do miestností, z ktorých najväčšia má na podlahe matrace. Spí sa tam vo vlastných spacákoch a celkovo to hodnotím ako pohodlné. Vo zvyšných častiach sú postele.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kto si chce niečo opiecť vonku, nablízku je ohnisko. Hlavne večer s pohľadom na hviezdy (nachádzame sa v Parku tmavej oblohy Poloniny - na jednej z lokalít s najmenším svetelným znečistením) je nezabudnuteľný, pre astrofotografa odporúčané miesto. Vnútri sú knihy v rôznych jazykoch, ak by návštevník bol introvert a počasie zlé. Milovníkov jazdy na koňoch poteším tiež, aj tie tu majú, a dá sa zajazdiť.

Platí sa aj v eurách, no nachádzame sa na území Poľska, čiže kto má odložené zlote (PLN), môže ich využiť.

Atrakcie v širšom okolí

Milovníkov histórie poteší po vystúpení z autobusu obec Osadné, kde sa pri pravoslávnom chráme nachádza krypta s voľne položenými kosťami vojakov z I. svetovej vojny.
Pozdĺž trasy žltej značky z Osadného vedie náučný chodník Udava. Sprístupňuje prírodnú rezerváciu Udava a začína na polohe. Jeho tabule pojednávajú o prírodných zaujímavostiach lokality a jej minulosti.

Zaujímavý je aj iný, poľský náučný chodník, skôr zameraný na dejiny vysídlenej obce Balnica. Tiahne sa dolinou potoka Balniczka, kde rusínska obec do roku 1945 stála. Zachovala sa kaplnka so „zázračným“ prameňom, starý cintorín, a početné búdy popri ceste. Zvon z kostola, ktorý zakopali, aby ho skryli pred osudom roztavenia Nemcami, sa nachádza v skanzene Sanok. Najbližšia zastávka NCH pri Balnici odhaľuje bobriu hrádzu. Nachádzame sa v divočine, divé zvieratá tu nie sú ničím vzácnym. FB stránka Balnice pridáva fotky vlkov a medveďov z okolitých kopcov. Dokonca aj strážkyňa chatky, Luna, je z polovice vlčica.

Jednou z najlákavejších atrakcií je jazda na Bieščadskej lesnej železnici (Bieszczadzka kolejka leśna) ktorá má na Balnici konečnú stanicu. Pokračuje do obcí Majdan a Przysłup. Viac o nej, vrátane časov odchodov a cenníka na kolejka.bieszczady.pl.

Webová stránka Przystanek Balnica

Fotogaléria k článku

Najnovšie