Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Najkrajšie pešie prechody

Do skupiny zelených knižočiek z edície "Po Slovensku", určených peším turistom, pribudla tento rok ďalšia - Najkrajšie pešie prechody. Po publikáciách Najkrajšie pešie okruhy a Najkrajšie hrebeňovky z tejto edície, tak vznikol trochu iný súhrn túr, poňatých ako prechody naprieč pohoriami.

Výrobca
Vydavateľstvo Dajama
Model
edícia Po Slovensku
Typ
knižný turistický sprievodca po horách
Materiály
kriedový papier s mäkkou väzbou
Hmotnosť
400 g
Infocena
11,95 €
Obchody
dajamabooks.sk

Forma

Forma knihy je logicky veľmi podobná svojim predchodkyniam. Prednej strane obálky ladenej do tmavozeleno-bielej kombinácie dominuje fotografia Téryho chaty a titulok knihy, na spodnej časti je informácia, že kniha obsahuje 25 turistických trás po Slovensku. Hore nechýba ikonka turistu, naznačujúca, že ide o publikáciu pre peších turistov. Na zadnej strane obálky je opäť bližšie predstavenie obsahu knihy vo forme hesiel, výrez mapy, profil trasy a tri menšie fotografie. Kniha má formát 113 x 200 mm, je v mäkkej väzbe, má 208 strán.

Obsah

Autormi knihy sú Tomáš Trstenský, náš autor a člen najužšej redakcie Hiking.sk, a Daniel Kollár, vydavateľ. V publikácii spracovali 25 peších prechodov naprieč rôznymi pohoriami. Z toho 11 je z Tatier a Nízkych Tatier, ale nájdu sa tu aj menej frekventované lokality ako naprieč Slanskými vrchmi, Spišskou Magurou či prechod cez Javorie. Obvykle túry vedú z bodu A na jednej strane pohoria do bodu B na druhej strane pohoria. Nájdeme tu aj výnimky, napríklad prakticky okružnú, nie prechodovú túru hrebeňom Jakubinej (Otrhance) a Račkovou dolinou v Západných Tatrách. V oblasti Spišskej Magury sa autori neuspokojili s obyčajným prechodom, ale zo Ždiaru sa prehupli cez hrebeň na druhú stranu pohoria, aby sa vzápätí inými zaujímavými miestami vrátili opäť na hrebeň a do inej oblasti Ždiaru. Rovnako je dvakrát prekonaný hrebeň Braniska a vo finále vychádza tiež ako okružná túra. Pri väčšine túr však treba rátať s tým, že na rovnaké miesto sa nevraciame. Výber túr je naozaj originálny, výlety sa neopakujú, maximálne ich krátke časti, čomu sa napríklad vo Vysokých Tatrách dá ťažko vyhnúť.

Spôsob spracovania kapitol je rovnaký ako v predchádzajúcich sprievodcoch z edície. Na začiatku knihy sa nachádza obsah, mapka Slovenska s vyznačenými bodmi trás a úvodný príhovor. Potom nasledujú jednotlivé kapitoly s okruhmi. Kapitola začína celostranovou fotografiou na ľavej strane. Na pravej strane je mapka Slovenska s bodom na mieste túry, krátky úvod charakterizujúci danú túru a všeobecné informácie k najzaujímavejšiemu bodu/bodom túry. Nasleduje odsek o náročnosti a potom popis samotnej túry. V texte sú v osobitných zelených rámikoch, obvykle s fotografiou, spomenuté rôzne zaujímavosti z trasy, či už historické alebo prírodné. Kapitola ďalej obsahuje viacero menších fotografií.

Každý okruh je doplnený stranou s krátkou charakteristikou trasy prostredníctvom výškového profilu, časového rozvrhu s údajmi o prevýšení a čase potrebnom na jednotlivé úseky trasy, ako aj celkovom trvaní túry a dĺžke v kilometroch. Údaje o prevýšení a čase pochádzajú z nášho Hikeplanneru. Tiež tu nájdeme orientačné mapky so zakreslenou trasou, v rôznej mierke, závisí od dĺžky trasy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Záver

Opäť ide o informačne veľmi bohatú publikáciu, ktorá je síce do batoha priťažká, ale obsahuje mnohé tipy a informácie vhodné na domáce dumanie, kam sa vybrať, alebo už na konkrétnu prípravu pred túrou.

Fotogaléria k článku

Najnovšie