Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kráľova hoľa
Kráľova hoľa Zatvoriť

Správa Nový NCH na Kráľovu hoľu zo Šumiaca

Kráľova hoľa, čoby jeden zo slovenských národných vrchov, sa 30. augusta 2014 dočká nového náučného chodníka (NCH), vedúceho z najviac navštevovanej strany, nemenej typicky slovenskej lokality, z horehronskej obce Šumiac. O jeho zriadenie sa postaralo novovzniknuté OZ Šumiac v spolupráci s obcou a finančnou podporou ďalších subjektov.

Nová žltá značka

Chodník vedie z obce Šumiac po modrej turistickej značke na Kráľovu hoľu. Zostupová trasa je kombináciou zelenej turistickej značky cez Kráľovu skalu (1690 m) a novovzniknutej prepojovacej žltej značky pomaly klesajúcej z vrstevnice 1300 m naspäť smerom do východiskového bodu. Trasa prekoná prevýšenie 1066 metrov, meria približne 16 km a jej prehliadka zaberie 7 až 8 hodín. Väčšina trasy prechádza otvoreným, v hornej časti hôľnym terénom s krásnymi výhľadmi na všetky strany. Nad hranicou lesa je aj výstupová aj zostupová trasa opatrená zimným tyčovým značením, čím je celý náučný chodník schodný celoročne.

Náučný chodník

Po trase bude umiestnených tucet náučných panelov s rôznou tematikou v dvoch jazykových mutáciách (slovenčina a angličtina). Tematicky sa tabule venujú klasickým témam, ako fauna a flóra predmetného územia a viacero panelov približuje zvláštnosti Šumiaca a okolia. Za zmienku stoja napríklad folklórne zvyky v obci zastúpené folklórnym súborom Šumiačan, tradičné poľnohospodárstvo s lazníckym typom osídlenia v okolí obce, novovzniknutá krížová cesta, jediná na Horehroní, nachádzajúca sa na upätí Kráľovej hole v tesnej blízkosti náučného chodníka, len niekoľko desiatok výškových metrov nad grékokatolíkmi obývanou obcou. Zaujímavým spôsobom je podaná časť pripomínajúca poľovnícku históriu okolia počas okupácie nacistami za Slovenského štátu, a to citátom pamätníka na tu pôsobiacich pohlavárov Ríše. Tabuľa venujúca sa lesníctvu vyzdvihuje vodohospodársku funkciu lesa a podáva popis a porovnanie škôd, napáchaných na tunajších porastoch počas víchric v poslednom období. Panely sú osadené v masívnom, nahrubo opracovanom drevenom ráme, zapadajúcom do prostredia, so strieškou tvorenou okrajnicami, chrániacou vlastnú informačnú tabuľu.

Prameň Zubrovice

Na cyklotrase medzi Predným sedlom (1452 m) a sedlom Snehová jama (1650 m) vo výške 1620 m neďaleko od trasy NCH bude zdrojnica potoka Zubrovica opatrená malým zrubovým domčekom (studnička), aby bol jediný zdroj vody v celej hornej polovici výstupovej trasy prístupný aj počas dlhotrvajúcej snehovej pokrývky.

Okruh zo Šumiaca

Vybudovanie NCH je dobrým príkladom využitia prostriedkov na rozvoj perspektívnej oblasti cestovného ruchu v dosahu troch národných parkov: Nízke Tatry, Muránska planina a Slovenský raj, jeho pričinením vznikla aj nová turistická značená trasa, poskytujúca možnosť inej návratovej trasy ako pri výstupe. Odpadá nutnosť riešiť logistiku pri ocitnutí sa mimo svojho približovadla. Pár dní pred slávnostným otvorením NCH pracovníci Horskej záchrannej služby Nízke Tatry prerežú ťažko prístupný chodník cez kosodrevinu v oblasti Kráľovej skaly, čím sa aj zelená značka z Telgártu na Kráľovu hoľu stane oveľa pohodlnejšou a snáď aj navštevovanejšou ako doteraz.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pozvánka

Občianske združenie Šumiac vás pozýva na slávnostné otvorenie náučného chodníka, ktoré sa uskutoční v sobotu 30. augusta 2014 o 10.15 hodine na námestí v Šumiaci. Príďte stráviť príjemné chvíle v lone nízkotatranskej prírody.

Autorom fotografií je Ján Pupava a na texte spolupracoval Milan Lacovič.

Fotogaléria k článku

Najnovšie