Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Nohavice Fjällräven Barents Pro

Tohtoročný augustový trek v severnom Švédsku, o ktorom som písala v predošlých dvoch článkoch, som prešla takmer celý v nohaviciach Fjällräven Barents Pro. Na klímu letného Laponska sa hodili výborne, iba keď bolo najteplejšie, som ich vymieňala za tenké trojštvrťové. Keďže na treku vôbec nepršalo (s drobnou výnimkou v poslednú noc) správanie sa v daždi som neotestovala. Vo zvyšných podmienkach sa osvedčili ako univerzálne turistické nohavice.

Výrobca
Fjällräven
Model
Barents Pro
Typ
trekkingové nohavice
Materiály
G-1000: 65 % PES, 35 % bavlna
Hmotnosť
495 g – veľkosť 38, ženské
Farebné kombinácie
piesková, čierna, olivová, jesenné lístie/sivá, tmavomodrá/čierna, zelená/sivá, hnedá/olivová, sivá/čierna, olivová/čierna
Páči sa mi
vyhotovenie, odolnosť, pohodlné nosenie, univerzálnosť, možnosť celkovej či čiastočnej impregnácie podľa potreby, farba
Nepáči sa mi
zapínanie vrecka na mobil len cvokom sa mi nezdá úplne bezpečné
Infocena
132 €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 7 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 10 z 10
- rozmery: 10 z 10
- materiály: 10 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 9 z 10
- detaily: 10 z 10
- multifunkčnosť: 10 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 93 bodov
» vysvetlenie hodnotenia

Materiál a vyhotovenie

Nohavice sú vyrobené z materiálu G-1000, ktorý pozostáva z polyesteru (65 %) a bavlny (35 %). Na kolenách a zadku je vrstva látky zdvojená. Nohavice sú pomerne tuhé, vetruodolné a čiastočne nepremokavé, keďže sú od výroby mierne naimpregnované voskom. Stupeň vodeodolnosti sa dá regulovať na jednej strane praním, na druhej voskovaním. Treba myslieť na to, že čím viac budú navoskované, tým menej budú priedušné. Prípadne je možné ošetriť voskom len niektoré časti, ktoré bývajú najviac vystavené moknutiu. Voskovanie sa dá buď urobiť doma svojpomocne, alebo využiť obchody, kde túto službu poskytujú. Viac o impregnácii oblečenia voskom si môžete prečítať v samostatnom článku.

Nohavice Barents Pro sú jednodielne, vyrábajú sa vo viacerých farebných verziách. Môj model je vo farbe tzv. jesenného lístia. Strih je rovný, výška pásu je regulárna, teda ani vysoký, ani nízky sed. Nohavice sa zapínajú pomocou zipsu a cvoku, môžete si do nich dať aj opasok. V oblasti kolien je malý otvor, cez ktorý sa do medzery medzi dvomi vrstvami dá vložiť penová vložka, ak potrebujete pri činnosti vyžadujúcej kľačanie na kolenách dodatočné zateplenie.

Nohavice majú šesť rôznych vreciek. Najvyššie sú dve klasické bočné vrecká, na každej strane jedno. Sú dosť hlboké, takže z nich nevypadne vreckovka a dajú sa v nich príjemne zohriať ruky. Na pravej strane nohavíc je jedno ďalšie vrecko. Polovica je na prednej strane, polovica na bočnej. Je šité tak, že sa dokáže vyduť von, takže ak je v ňom viac obsahu, netlačí tak na stehno. Obsahuje ešte vnútornú sieťku na mobil. Zapína sa na cvok. Tu by som skôr privítala zapínanie na zips, ako má model KEB. Telefón som sem radšej nedávala, lebo som sa bála, že zabudnem cvok zapnúť a mobil mi vypadne, alebo že mi vypadne aj pri zapnutom cvoku (do medzery medzi cvokom a okrajom vrecka sa zmestí). Rovnako nejaký drobnejší obsah. Treba na to dávať pozor, najmä pri polohách ako sedenie v aute, kedy sú bedrá vyššie ako kolená. V ďalších vreckách už mobil nebol pohodný, takže nohavice som na jeho nosenie nevyužívala, s výnimkou cestovania, keď som vrecká na stehne na opačnej strane nohavíc využila ako bezpečnostnú taštičku na telefón, pas a peniaze. Tým sa dostávame k vreckám na ľavej strane nohavíc. Dve, tiež na uzatváranie cvokmi, sú na čelnej strane nohavice. Jedno je hlbšie, ideálne na mapu. Druhé je pred ním, ušité tak, aby sa viac obsahu vydulo dopredu a netlačilo na stehno a obsah väčšieho vrecka. Na boku je posledné, úzke vrecko s cvokom hore i dolu. S oboma rozopnutými ho môžu zálesáci využiť na upnutie sekerky, so spodným zapnutým na nôž. Prípadne na iné štíhle veci podľa fantázie.

Ešte sa zastavíme pri najspodnejšej časti nohavíc. Spodok je neobrúbený, dá sa individuálne skrátiť podľa dĺžky topánok.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Skúsenosti

Čo sa týka poznatkov z používania, vezmem to po rovnakej osnove ako opis nohavíc. Nohavice som mala nové len s impregnáciou od výrobcu. Neplánovala som ich používať v prípade dažďa, na to som niesla v batohu extra nepremokavú bundu aj nohavice. Jediná voda, ktorá sa na nohavice dostala, bola vlhkosť ráno a večer, občas dosť výrazná. Nohavice navlhli, ale nie tak, že by mi v nich bola zima. Trochu chladili vždy ráno, ale pomerne rýchlo sa pri pohybe vysušili.

Strih a veľkosť odporúčam zvoliť tak, aby nohavice dobre sadli už pri kúpe. Látka je tuhá a hrubšia a neobsahuje žiadny elastan, takže nohavice "nepovolia". Aj keď sú nohavice pomerne tuhé, sú veľmi pohodlné, v ničom ma neobmedzovali.

Čo sa týka použitia vreciek, bočné vrchné, ako som písala, som používala na nosenie vreckovky a ranné a večerné zohrievanie rúk. Vrecko na nožík či sekerku som nevyužila, ostatné tri som používala najmä na mapu a papierové vreckovky, prípadne zošitok na pečiatky počas pochodu Fjällraven Classic, tzv. hiking pass, ak sme sa blížili ku kontrolnému bodu. Resp. aj na iné veci, ktoré bolo treba rýchlo niekam šupnúť. V zásade som ich kapacitu zďaleka nevyužívala naplno, lebo nemám rada pri pochode pocit plných vreciek na stehnách. To už je asi vec zvyku u každého používateľa, napríklad Ľubo nosí toho vo vreckách asi trikrát toľko než ja. Výborné boli pri cestovaní, kde som do čelných napchala všetky dôležité veci ako pas, peniaze, telefón a pod. Z tohto vrecka nie je možné mi niečo ukradnúť tak, aby som to nevidela, a tieto veci sú dosť veľké na to, aby pri sedení nevypadli.

Spodok nohavíc som zatiaľ nechala nezahnutý. Ohrnula som si ho podľa toho, aké topánky som mala aktuálne na nohách. Nie je to síce možno úplne estetické, ale praktické. Prevažne som nosila nízke topánky a nohavice mi slúžili ako akési návleky, cez ktoré sa mi ku členkom nedostali komáre a do topánok kamienky. Možno to tak aj ponechám, keďže nohavice nosím k topánkam rôznej výšky. Ak sa ohrnú aj viac, držia, takže som ich pri vyšších teplotách, keď sa mi nechcelo práve stáť a prezliekať, nosila vyhrnuté pod kolenami. Sú inak dosť teplé, takže nebanujem, že nemám dvojdielny model. Aj tak by som ich asi nosila len v celku. Keď sa slnko naozaj oprelo, bolo mi lepšie sa prezliecť do trojštvrťových, ktoré boli tenšie.

A napokon ešte jeden ženský postreh. Nohavice som nosila na treku prakticky 5 dni stále, do tenkých som sa prezliekla len asi dvakrát na kratší čas, ale zvládli to bez toho, že by nejako výrazne smrdeli. Takže som sa odvážila obliecť si ich ešte aj do civilizácie na cestu domov.

Záver

Nohavice hodnotím ako veľmi univerzálne do priemerných teplôt, väčším otužilcom (k tým nepatrím) aj do chladnejších dní. Plusom je, že ich nepremokavosť si môže každý regulovať sám. Sú trochu ťažšie než napr. softshelly, či látkové nohavice typu Rejoice, ale látka vyzerá byť veľmi odolná. S jej hrúbkou si neporadili ani škandinávske komáre... Predpokladám, že to budú moje najčastejšie alebo jedny z najčastejšie používaných nohavíc do prírody a na cestovanie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie