Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

popis
popis Zatvoriť

PR Horomilfest 2014 v Považskej Bystrici

Babie leto v Považskej Bystrici patrí už tradične festivalu Horomilfest - festivalu pre všetkých milovníkov prírody, cestovania, hôr a adrenalínu. Ide o šiesty ročník podujatia, ktoré opäť ponúkne kvalitný program a zaujímavých hostí. V priestoroch Kina Mier v centre Pov. Bystrice sa v posledný septembrový týždeň, od 25. do 28. 9., môžu diváci opäť tešiť na Pavla Barabáša. Najvýznamnejší slovenský dokumentarista predstaví nielen svoj najnovší film, ale aj jeho hlavného protagonistu - polárnika Petra Valušiaka. Spolu zaspomínajú na to, čo zažili pri natáčaní v Antarktíde, a na všetky svoje predchádzajúce expedície v kráľovstve snehu a ľadu.

Zlatým klincom programu je bezpochyby jedna z najvýznamnejších hereckých legiend Slovenska - Štefan Kvietik. Populárny herec príde osobne uviesť známy film Medená veža z roku 1970 a rozpamätá sa predovšetkým na osobnosť režiséra Martina Hollého ml., ktorý tento svet opustil presne pred 10 rokmi. Ďalším významným hosťom je televízny redaktor Jožo Kubáni, ktorý je známy predovšetkým vďaka odvážnym reportážam z Vysokých Tatier, Pienin či Slovenského raja. Ako jeden z mála reportérov sa nebojí ísť s kamerou do výšok a priblížiť tak skutočný život horalov. Jeho odvaha ho však už neraz stála skoro život. Ako vyzerá práca redaktora a čo zostáva ukryté za kamerou? To sa dozviete počas prezentácie ostrieľaného reportéra na Horomilfeste. Plejádu osobností doplní Boris Filan - známy cestovateľ, spisovateľ, moderátor a textár. Spolu so svojím synom Oliverom uvedú talkshow a samozrejmosťou bude autogramiáda jeho kníh.

Z filmov sa diváci môžu tešiť na divácky hit Trabantem až na konec světa, ktorý rozpráva príbeh česko-poľsko-slovenskej expedície naprieč Južnou Amerikou. Týchto šialencov čakala fascinujúca, zábavná, ale vôbec nie bezstarostná cesta naprieč Amazonským dažďovým pralesom, nejedným priesmykom Ánd, cez nehostinné púšte, ale aj popri oceáne. Ako sa dokázala skupina ôsmich ľudí z troch krajín zniesť a dorazila vôbec do svojho cieľa?

Nemenej zaujímavou bude prezentácia Na Babete po svete. Štvorica chalanov sa rozhodla splniť si svoj sen a vydať sa na babetách do sveta, konkrétne do Moldavska. Každý deň boli viac ako 10 hodín na ceste a spolu prešli viac ako 3500 km dlhú trasu, na stroji, ktorý išiel priemernou rýchlosťou 30 km/h. Čo všetko na svojej zaujímavej ceste zažili sa môžete dozvedieť počas ich prezentácie na festivale.

Ďalším atraktívnym filmom bude určite dokument Vlčie hory, ktorý dokumentuje neporušené územie Polonín, kde je dodnes možné vidieť zubra či dokonca plachého vlka. Film patrí medzi najlepšie prírodopisné dokumenty zo Slovenska, ktoré vznikli za posledné roky. Divákov môže zaujať aj film Le tour, ktorý rozpráva príbeh Mariána Ligdu, ktorý sa rozhodol prejsť na špeciálne upravenom bicykli z Liptovského Mikuláša až do Paríža, a to práve v dňoch, keď vrcholí Tour de France, aby sa mohol stretnúť s Petrom Saganom. Novinkou na Horomilfeste je sekcia krátkych filmov, v spolupráci s webom outdoorfilmy.sk, v ktorej nájdete to najlepšie, čo sa za posledný rok na Slovensku vytvorilo.

Horomilfest predstavuje aj rodákov z Považskej Bystrice a z blízkeho okolia. Na festivale preto uvidíte aj jaskyniarsku legendu Bohuslava Kortmana, ktorý je jedným z protagonistom filmu Pavla Barabáša - Hľadači tieňa. Z Púchova do Pov. Bystrice zavíta mladý režisér Jakub Cíbik, ktorý niekoľko rokov zaznamenával krásu neďalekých Bielych Karpát, aby mohol vzniknúť film Biele Karpaty - kráľovstvo strážené Vršatcom, ktorého premiéra sa uskutoční v piatok, 26. septembra. Z Bytče príde horal Vlado Vričan a z Dubnice nad Váhom sa zase diváci môžu tešiť na Petra Hollého, ktorý absolvoval zaujímavú polárnu expedíciu Fjällraven Polar. Program festivalu zatraktívni biketrial exhibícia Mareka Danižíka a veľa ďalších hostí.

Horomilfest však nie je len o sedení v kinosále. Na nedeľu 28. septembra je pripravený bohatý sprievodný program. Vďaka jaskyniarom z nášho mesta sa pre turistov sprístupnia Závadské jaskyne, ktoré sú pre mnohých obyvateľov regiónu skoro neznáme. V tento deň bude pre všetkých milovníkov lezenia sprístupnená zadarmo lezecká stena HK Manín, ktorá sa nachádza v budove Hypernovy za kinom Mier. Aktívne nedeľné popoludnie podľa svojich predstáv, môžete stráviť v kúpeľoch Nimnica. Stačí si len vybrať z možností - výstup na vrch Holiš, plavba loďou po priehrade, cyklovýlet okolo Váhu, či relax v termálnom kúpeľnom bazéne... Súčasťou programu v kúpeľoch bude vystúpenie Borisa Filana.

Viac informácií o festivale sa dozviete na stránke www.horomilfest.sk.

Najnovšie