Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Termofľaša má úzky valcovitý tvar a dobre padne do ruky
Termofľaša má úzky valcovitý tvar a dobre padne do ruky Zatvoriť

Predstavenie Termofľaša Alfi IsoBottle 0,5 l

Pamätám si časy, keď ešte termoska mala klasické sklenené, ľahko rozbitné vnútro. Preto som kupovala k novej termoske hneď niekoľko náhradných vložiek. Najnižšiu životnosť vždy mali detské termosky. Preletelo niekoľko rokov či desaťročí a možnosť uchovať teplé nápoje pri outdoorových aktivitách sa dostala do úplne inej dimenzie. Oceňujem vo svojej výbave plastové cyklofľaše a v chladnejšom počasí najmä kovové termosky či termofľaše s nápojom akurát teploty, rovno na pitie. Veľkosť do držiaka na bicykli, t. j. pol litra.

Výrobca
Alfi
Model
IsoBottle
Typ
termofľaša
Materiály
nerez, plast
Hmotnosť
251 g
Páči sa mi
Tvar, veľkosť, materiál na dotyk
Nepáči sa mi
Náustok a manipulácia s ním
Ostatné info
objem 0,5 l
Infocena
25 €
Hodnotenie
- cena: 8 z 10
- hmotnosť: 10 z 10
- dizajn: 9 z 10
- manipulácia: 5 z 10
- rozmery: 9 z 10
- materiály: 7 z 10
- údržba: 10 z 10
- cena/výkon: 8 z 10
- detaily: 8 z 10
- multifunkčnosť: 9 z 10
Celkové hodnotenie (súčet bodov): 83 bodov
» vysvetlenie hodnotenia
Obchody
distribútor: termoflase.sk, produkt: termoflase.sk/…/119-Termoflasa-alfi-pure-stee…

V súčasnosti používam termofľašu Alfi IsoBottle 0,5 l

Termofľaša je vyrobená z dvojplášťového nerezu. Telo je tvarovo rovnaké, ako majú termosky. Uzáver tvorí biely náustok s čiernym nástokom, tak ako majú cyklofľaše. Svojím tvarom je vhodná do bočného vrecka batoha či do nosiča na bicykli.

Meranie teploty nápoja

Dnes mám prácu doma, tak popri nej urobím malý pokus. Nahrejem termofľašu Alfi IsoBottle a bežnú kovovú termosku (objem 0,5 l) vriacou vodou. Potom nalejem 43 °C teplý čaj a obe vyložím na balkón. A potom každú hodinu obe nádoby premeriam. Pokus robím od 9.30 h do 18.30 h. Za ten čas sa vonkajšia teplota menila z ranného minima 13 °C cez obedné maximum 16 °C, až do večenej teploty 10 °C. Teplota v termofľaši klesla počas 9-hodinového merania zo začiatočných 43 °C na 29 °C. V bežnej termoske z rovnakej počiatočnej teploty na konečných 34 °C.

Z tohto je zrejmé, že je dobré plniť fľašu nápojom akurát na pitie. Samozrejme pokiaľ fľašu vyprázdňujeme postupne, tak teplota pôjde dolu trochu rýchlejšie.

Skúsenosti z používania

Vďaka úzkemu valcovitému tvaru sa dobre drží v ruke. Povrch je príjemný na dotyk a nešmýka sa vo vlhkej dlani. Náustok je riešený dosť nešťastne. Jednak sa pootočenie dosť ťažko ovláda jednou rukou/zubami (čo by mala byť výhoda oproti pollitrovej bežnej termoske) a jednak preto, že aretačný systém sa poľahky dostane z polohy na pitie až do polohy čistiacej, kedy náustok vypadne a človek sa obleje. Pokiaľ by bol vo fľaši horúci nápoj, tak sa obarí. Preto treba s fľašou manipulovať opatrne.

Termofľašu požívam do batoha a aj do držiaka na bicykli. Držiak mám kovový, a preto jej "obúvam papučku" z vyradenej ponožky, aby mi počas jazdy nehrkala. Uvedenú "fintu" používam už dlho v chladnom počasí aj na kovovú termosku, v lete práve preto používam radšej plastové cyklofľaše. Treba dodať, že výrobca ponúka aj plastový držiak na bicykel, kde by poškriabanie nemalo hroziť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Čistenie

Fľaša sa dá umývať v umývačke, nástok a náustok sa dajú rozobrať, takže sa tiež ľahko poumývajú. Veľmi neverím umývaniu termosiek a termofliaš v umývačke, preto radšej používam na telo fľaše klasickú kefku na fľaše. Hubkou sa dostanem iba približne 10 cm pod vrchný okraj. Čistotu fľaše testujem aj tak, že prstom prejdem vnútrom, a keď je vnútro jemne slizké, tak poriadne vyčistím kefou. Na stenách sa vytvára vrstva biofilmu, ktorá tam nemá čo robiť a najlepšie sa odstráni mechanicky. Výrobca ponúka tiež kefku vlastnej značky a čistiace tablety.

Záver

Termofľašu Alfi IsoBottle hodnotím celkovo pozitívne a teším sa, že na zimné vychádzky si ju naplním napríklad vareným vínkom a niekde pod štítom prekvapím svoju polovičku teplou dobrotou.

Fotogaléria k článku

Najnovšie