Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

autor foto: Michal Knitl
autor foto: Michal Knitl Zatvoriť

PR Festival Cestou necestou 2014

Čoraz známejší cestovateľský festival predstaví počas novembra viac ako 70 scestovaných dobrodruhov a dychberúcich prezentácií, z ktorých štyri si návštevníci vychutnajú so špeciálnymi okuliarmi v 3D. Štvrtá séria festivalu bude mať jeden z najsilnejších programov doteraz, okrem známych cestovateľov zo Slovenska, prídu aj českí, poľskí a maďarskí prezentujúci.

Festival s medzinárodnou účasťou a 3D prezentáciami

Cestovateľské turné odštartuje Bratislava 5. 11., kde festival potrvá do soboty 8. 11. V nasledujúcich dňoch sa presunie do ďalších slovenských miest: 9. 11. do Piešťan, 14. - 15. 11. do Banskej Bystrice, 22. - 23. 11. do Žiliny a svoje putovanie ukončí 29. 11. v Pezinku. Súčasťou festivalu v Bratislave bude aj odborná konferencia na tému: "Aktuálne dianie v cestovnom ruchu a partnerskej spolupráci v regióne V4".

Aj vďaka podpore Vyšehradského fondu ponúkne jesenná edícia festivalu Cestou necestou skutočné cestovateľské lahôdky nielen od slovenských dobrodruhov. Stolové hory vo Venezuele, Moravský kras, najdlhšia jaskyňa sveta v Iráne a indický Ladakh - to sú témy štyroch 3D cestovateľských prezentácií, ktoré prichádzajú na Slovensko zo susedných Čiech. Predstavia ich českí cestovatelia Matej Boháč a Marek Audy, ktorí svoje zážitky dokumentujú stereografiou. Prezentovať príde aj najscestovanejší Maďar dnešnej doby, Gábor Csonka, žijúci posledných 10 rokov na cestách. Ola Dzik z Poľska, držiteľka snežného leoparda, ktorá už zdolala všetky 7000-metrové hory v Pamíre a Ťan-Šane, porozpráva o Tatrách. Film o krymských Tatároch predstavia Krystyna Krauze a Tomáš Brabenec.

„Môj osobný tip je prezentácia Romana Burdu z Českej republiky, ktorú som videl pred dvomi rokmi v Prahe i Brne. Som šťastný, že si naši návštevníci budú môcť pozrieť prezentáciu človeka, ktorý sa už desaťročie stále vracia do Etiópie zdokumentovať zvyky a rituály kmeňov, o ktorých existencii už ani netušíme,“ hovorí Michal Knitl, organizátor festivalu.

Zo slovenských prezentujúcich nebude chýbať Dorota Nvotová so svojou prezentáciou o Nepále či Zoli Pál, čerstvo po návrate z pokusu o rýchlostný rekord výstupu na všetky sedemtisícovky v Pamíre a Ťan-Šane. Ďalej sa návštevníci môžu tešiť na Pištu Vandala a jeho zážitky z koncertovania v Brazílii, na Mateja Fabšíka a Mariána Grofčíka s ich populárnou expedíciou Lada svetom či na tvorcov dokumentárneho filmu Vlčie hory. So svojimi skúsenosťami so šamanmi sa príde podeliť Matej Kubičár, Oliver Filan porozpráva o svojom ročnom pobyte v Kórei. Nebudú chýbať ani známi cestovateľskí blogeri Alexandra Kováčová, Tomáš Grígera mnohí ďalší inšpiratívni cestovatelia.

Organizátori festivalu pre účastníkov okrem prezentácii pripravili aj možnosť zapojiť sa do cestovateľského kvízu a tomboly, kde budú súťažiť o hodnotné ceny. Program bratislavského festivalu navyše oživia exotické hudobné a tanečné vystúpenia. Cez prestávky si návštevníci budú môcť pozrieť výstavu fotografií či zakúpiť rôznorodé výrobky od cestovateľských kníh, cez hudobné nástroje až po ethno šatky. Nebude chýbať ani exotické jedlo či kvalitná káva a čaj.

Súčasťou festivalov je aj odborná konferencia na tému "Aktuálne dianie v cestovnom ruchu a partnerskej spolupráci v regióne V4", ktorá sa uskutoční - v piatok 7. 11. 2014 dopoludnia. Cieľom konferencie je predstaviť aktuálnu spoluprácu krajín V4 a priblížiť jej fungovanie v praxi. Program je rozdelený do dvoch blokov, v ktorých sa budú preberať témy súvisiace s cestovným ruchom a partnerskými projektami v regióne V4. V prípade, že sa tejto problematike venujete a mali by ste záujem o vystúpenie s prezentáciou, prípadne o účasť, kontaktujte projektovú manažérku festivalu Cestou necestou Ľubicu Zedníkovú (lubica.zednikova(at)gmail.com).

Cestovateľský festival Cestou necestou organizovaný občianskym združením OZ Cestou necestou má ambíciu inšpirovať ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané. Väčšinu prezentujúcich tvoria mladí nezávislí cestovatelia, ktorí v hodinových blokoch rozprávajú pri fotografiách o svojich zážitkoch z ciest. Sú tak tým pravým dôkazom, že cestovať môže naozaj každý. Po úspechu prvého festivalu v marci 2013 v Bratislave priniesli organizátori festival aj do ďalších miest Slovenska. Celkovo občianske združenie zatiaľ usporiadalo 10 cestovateľských festivalov s viac ako 200 prezentáciami a 3 000 divákmi.

Predpredaj vstupeniek začína od pondelka 20. 10. na predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/2121/cestounecestou a www.ticketportal.sk/event.aspx?ID=20199. Členovia Klubu slovenských turistov a Slovenského horolezeckého spolku JAMES majú zľavu na lístky - t. j. vstupné na mieste stojí rovno ako ako v predpredaji (väššinou o 2 € menej).

Viac na www.cestounecestou.sk.

Najnovšie