Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Turek
Chata Turek Zatvoriť

Prístrešok Chata Turek pod Tureckou

V najvýchodnejšom výbežku Revúckej vrchoviny sa nad Rožňavou vypína mohutný masív Tureckej. Je to menej známa menovkyňa Tureckej z Veľkej Fatry, ale človek, ktorý sa rád túla hustými lesmi bez toho, aby stretol človiečika, si tu príde na svoje. Výhľadov je pomenej (okrem rozhľadne na Tureckej), ale všade na okolí natrafíte na staré štôlne, haldy, pingy a iné stopy banskej činnosti po ťažbe železnej rudy.

Poloha
Slovenské rudohorie: Revúcka vrchovina - východný výbežok, na J svahu vrchu Turecká
Nadmorská výška
810 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.6779 ° SŠ
dĺžka: 20.47307 ° VD
» Mapa
Nocľah
Prístrešok: 6 - 8 osôb s vlastným spacákom a karimatkou na štrkovej podlahe
chata Turek: 3 osoby na terase s vlastným spacákom a karimatkou na podlahe
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
zachytený prameň potoka Zimná voda 5 minút od prístreška dole zvážnicou na sever
Spojenie
Rožňava (vlak, bus) po zelenej značke smerom na Tureckú
Rudná (bus) po náučnom banskom chodníku
Dalšie info
Náučný chodník Turecká, stredoveké ručne kresané štôlne v okolí

Poloha

Keďže oba objekty sú od seba vzdialené len asi 350 metrov, opíšem ich v jednom článku, už aj z toho dôvodu, že chata je pre verejnosť uzavretá a prespať sa dá len na terase.

Prístrešok pod Tureckou sa nachádza na južnom svahu vrchu Turecká pri kóte 823, asi 100 m južne od zelenej značky, ktorá vedie z Rožňavy na Stolicu severným hrebeňom Revúckej vrchoviny. Je súčasťou bansko–lesníckeho náučného chodníka Turecká.

Chata Turek stojí priamo pri zelenej značke, asi 350 m severovýchodne od prístreška (GPS súradnice SŠ 48-67-916; VD 20-47-546; nadmorská výška 820 m).

Prístup

- z Rožňavy (vlak, bus) po zelenej značke za cca 2.00 h,
- z Rudnej (bus) po bansko–lesníckom náučnom chodníku za cca 1.30 h,
- zo sedla Filipka nad Nižnou Slanou (bus) po zelenej značke za cca 3.40 h.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dva objekty

Prístrešok pod Tureckou je drevenej konštrukcie s rozmermi 6 x 4 m. Sedlová strecha má plechovú krytinu. V altánku sú po krajoch dva stoly s lavicami zhotovenými z polguľatiny. Na prespanie sú nevhodné, lebo sú úzke. Podlaha je vysypaná hrubým štrkom, takže je vhodné pod karimatku nastlať čečinu. Na podlahu sa zmestí 6 až 8 ľudí.

Zrubová chata Turek je majetkom poľovníckeho združenia. Pre verejnosť je uzavretá, preto ju ani nepopisujem bližšie. Pred vchodom do chaty je terasa s dreveným zábradlím, chránená plechovou strieškou. Na podlahe je hrubá guma a môžu tam prespať 3 ľudia. Pred aj za chatou je kryté posedenie, za chatou je ohnisko a celkom vzadu drevená latrína.

Voda

Jediným zdrojom vody v okolí je prameň potoka Zimná voda, ktorý je 5 minút od prístreška dolu po zvážnici na sever. Výborná, aj v lete ľadová voda je zachytená žľabom do betónového válova. Pri prameni je prístrešok s posedením, ale na prespanie nie je vhodný.

Fotogaléria k článku

Najnovšie