Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Obnova starého salaša - stav z konca mája 2015 (autor foto: Tomáš Trstenský)
Obnova starého salaša - stav z konca mája 2015 (autor foto: Tomáš Trstenský) Zatvoriť

Správa Nad Hriňovou pribudne nová útulňa

Dobrovoľníci z Podpoľania (Hriňová) sa postarajú o to, že na turistickú mapu pribudne nová útulňa. Ide o obnovu schátraného objektu na polceste medzi Hriňovou a vrcholom Zadnej Poľany. Murovaný objekt vďaka grantu nadácie Ekopolis a spoločnosti Slovnaft v programe Zelené oázy dostane nové využitie i vzhľad.

Poloha
Poľana: nad Hriňovou - lokalita Javorinka
Nadmorská výška
1020 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.61527 ° SŠ
dĺžka: 19.49973 ° VD
» Mapa

S opravou začali mladí dobrovoľníci zo Slovenska i zahraničia koncom apríla, kedy vyčistili priestranstvo okolo koliby a vypratali opustený objekt. Následne strhli starú strechu, ktorú nahradia novou konštrukciou a prikryjú dreveným šindľom. Kamenné múry vyšpárovali a ku koncu mája boli vymenené vstupné dvere za masívne drevené. Okolo bývalého salaša vysadili ovocné dreviny.

Ďalšou aktivitou je vyčistenie studničiek v lokalite Javorinka, kde sa dodnes nachádza viacero starých salašov (zrubových i murovaných) v dezolátnom stave, rovnako ako bol obnovovaný objekt. Ukončenie projektu "Zbojnícky chodník" je plánované na september 2015. Salaš bude voľne prístupný pre návštevníkov Poľany a bude slúžiť ako informačný bod, oddychové miesto a núdzová ubytovňa (vlastný spací vak). O sprístupnení pre širokú verejnosť vás budeme informovať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie