Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa Dalibor
Rozhľadňa Dalibor Zatvoriť

Túra Zaječí – Moravský Žižkov

Po vyše mesiaci sa nám podarilo s Mivym opäť nájsť spoločný voľný víkend, a tak sme sa rozhodli dokončiť putovanie za rozhľadňami v okolí Břeclavi. Vyrazili sme každý zo svojho kúta Slovenska, naše cesty sa spojili v Břeclavi a spoločne sme vystúpili na staničke v Zaječí. Čakala nás púť v tropickom dni nekonečnými vinicami, kde sa natáčal film Bobule a seriál Vinaři.

Vzdialenosť
35 km
Prevýšenie
+527 m stúpanie, -530 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 13.06.2015
Pohoria
Česká republika - Morava: Dolnomoravský úval, Ždánický les, Kyjovská pahorkatina
Trasa
Doprava
Břeclav (vlak, bus) - Zaječí (vlak, bus)
Moravský Žižkov (bus) - Břeclav (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.1073 Záhorie, Senica (1:50.000)

Trasa

Zaječí – rozhladňa Dalibor – rozhľadňa Maják – Rakvice – Trkmanský Dvůr – VN Velký Bílovec – Nový Podvorov – rozhľadňa Na Podluží – Moravský Žižkov

Po celú túru sme sa presvedčovali, že tu sa chopili šance danej Matkou Prírodou. Veď vinohradnícka oblasť je tiež v okolí Bratislavy, ale ten rozdiel! Od stanice vedie cyklochodník, smerovníky nik nevytrhal, v každej obci je informačné centrum a otvorené, penzióny, vinárničky a domáci robia všetko pre to, aby ste si nielen sadli na koštovku, ale prespali aspoň jednu noc.

Rozhľadňa Dalibor

Samozrejme, že sme boli široko-ďaleko jediní peší turisti. Dokonca aj zvedavá lasica sa prišla pred škôlkou v Zaječí na nás pozrieť. Tri razy vybehla z krovia pri plote k ceste a trikrát sa vrátila späť. Samozrejme, že som neveril, že vybehne čo i len druhýkrát a keď som konečne vybral fotoaparát, už sa neobjavila.

Dorazili sme krátko po 8.00 h k infocentru a mali otvorené. Ku krásnym pečiatkam z Břeclavskej železničnej stanice pribudli tri pečiatky od nich a zo 47 druhov vína z piatich vinárstiev som napokon kúpil dve – biele Hibernal pozdní sběr 2013 polosladké a Svatovavrinecké rosé 2013 pozdní sběr. Vývrtku sme odmietli, veď v horúčave by sme zaľahli pod prvý kríček, a tak som ich 32 km niesol v ruksaku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Oproti TIC je penzión s bazénom so slanou vodou a Lanový svet v tvare trojsťažňovej plachetnice. Pokračovali sme uličkou k rozhľadni, keď nás zaujal dom s čiernym pardálom na rovnej streche. Skoro sme pochopili, že je to socha a tých tam bolo ešte oveľa viac: Bláznivá kapela, rôzne mýtické postavy a napokon mozaika Hlava Medúzy a fresky na balkónoch. Ako sme to tak obdivovali, vyšiel k nám majiteľ a tvorca. Bola z toho napokon zaujímavá debata a to nielen o využívaní času na dôchodku.

Čas nás tlačil, veď sme boli stále len na začiatku túry a tak sme sa rozlúčili a konečne vykročili k vinárstvu U Kapličky. Jej majitelia dali na kopčeku Kalvária, nad areálom vinárstva, postaviť tehlovú rozhľadňu, vysokú 11 m. Jej biele steny, červená strecha, obklopené zelenými borovicami pod modrou oblohou svietia doďaleka. Ide sa na ňu po celkom strmých kovových rebríkoch a je z nej prenádherný výhľad na Pálavské vrchy a Novomlýnsku vodnú nádrž, okolité vinohrady a Přítluckú horu s 26 m vysokou drevenou rozhľadňou Maják. S ďalekohľadom sme si pozreli Dívčí hrady, plachetnice na priehrade, či dokonca Svatý kopeček nad Mikulovom. Vedľa rozhľadne je kaplnka so sv. Urbanom, ktorú dali tiež postaviť majitelia vinárstva. Na parkovisku pred areálom boli tri kamióny a fúra ľudí pobehujúcich okolo, lebo stavali pódium pre večerný megakontert Michala Davida s Leošom Marešom. Chvalabohu, to už tu nebudeme!

Rozhľadňa Maják

Keď sa na rozhľadňu vyškriabali prví cyklisti, nastal čas zísť dolu a vybrať sa po Zaječským vycházkovým okruhem vinohradmi k rozhľadni Maják na Přítluckej hore, ktorá je o 50 m vyššia ako Kalvária. Vinohradmi sme klesli k ceste vedúcej do Mikulova, preťali sme ju, zastali v zamyslení nad pamätníčkami pripomínajúcimi tragicky zahynuvších chlapca s dievčaťom. Že by vínko? Alebo rýchlosť v zákrute?

Ako sme stúpali vinohradmi k rozhľadni, zrazu ma Mivy chytil za rameno a hovorí: “Vidíš ako tam sedí?“ Na môj nechápavý pohľad reagoval vystretou rukou k viniču. Medzi listami v hniezde sedela samička na vajíčkach a tvárila sa, že tam nie je. Tak som sa tak tváril tiež a odfotil som si ju.

Betónová cestička nás doviedla pod rozhľadňu. Je tu prístrešok na posedenie a WC. Zložili sme ruksaky a začali po kovovom, točitom schodišti so 108 schodmi stúpať hore. V horúčave nám prefukujúci vetrík robil veľmi dobre. Rozhľadňu postavili v spolupráci obce Zaječí, Přítluky a Rakvice. Otvorená bola v roku 2012. Je z nej fantastický, kruhový výhľad na celé Podpálaví. Nebyť oparu z horúceho dňa, tak vďaka zoomu, zo statívu fotím a fotím. Takto sme sa len tíško kochali nádherou okolitej krajiny. Zaječí, aj s jeho veľkým kostolom, sme mali ako na dlani. S úsmevom som si spomenul, ako sa Mivy pýtal v IC na kostol a chlapík mu odpovedal, že je zatvorený, lebo Zaječí je asi socialistická dedina a nikto do neho nechodil. A tak faru zrušili a kostol slúži len na kultúrne akcie.

Z rozjímania nás vytrhli stúpajúci cyklisti, a tak sme im vyhliadkovú plošinu uvoľnili a zišli sa dolu najesť. Posilnení jedlom a osviežení ešte z plných fľašiek, vybrali sme sa po zelenej vinohradmi do Rakvíc. Hoci kopček to bol malý, cyklisti, stúpajúci oproti nám, fučali, ba poniektorí len tlačili svoje tátoše.

Tropickou páľavou

Asfaltka vinohradmi a sadmi bola ozdobená kovovými, starými péesáckými špakmi. Asi z nich strážia v čase úrody vinohrady. Pri jednom som sa zahľadel pomedzi rady viniča a v diaľke som uvidel Minaret z Lednice. Hneď sa mi vynorili spomienky na pobyt v najmladšom kúpeľnom mestečku ČR. Naozaj je to tu prekrásny kraj. Síce asi bicykel je vhodnejší na jeho spoznávanie, ale aj pešo sa to dá.

Rakvice nás privítali rozpáleným asfaltom. Hneď sme začali hľadať nejaké občerstvovacie zariadenie. Je ich tu požehnane, a tak sme sa usadili na námestí neďaleko kostola. Chladená kofola a zmrzlina nám pod slnečníkom pomohli na chvíľu sa zbaviť dojmu, že sa upečieme. Teplomer mojich hodiniek, pripevnených na fotobrašni ukazoval 37,1 °C.

Oproti kostolu je kamenný obelisk pripomínajúci, že obec v roku 1948 existovala už 750 rokov, pamätník padlým v I. svetovej vojne, ako aj starý vinársky drevený lis na hrozno a oslík z ostrihaného viniča, ťahajúci vozík so sudom na víno.

Vážne sme uvažovali, že to zabalíme a ukončíme túru. Napokon zvíťazili naše tulácke duše, a tak sme sa vybrali cez obec k podjazdu popod železnicu, nadchodom ponad autostrádu a kruhovým objazdom sme sa dostali na cestu do Trkmanského Dvora. Veľmi sme privítali možnosť na jeho začiatku odbočiť na poľnú cestu a popri rozpadajúcom sa kravíne a poli poliatom zapáchajúcou močovkou zmiznúť z asfaltky. Alejou rozdeľujúcou polia sme zabočili doprava smerom na Velké Bílovice. Je to vraj najväčšia vinárska obec v ČR. Po ľavej strane sa mierne vlnili vinohrady a pochutnávali sme si na čerešniach a višniach z aleje. Keď sme prišli k rybníčku Šísary, ukázala sa na miernom kopčeku Zimarky novotou svietiaca rotunda. Doma som si na internete našiel, že ju 19. 5. 2002 zasvätili sv. Cyrilovi a Metodějovi, sv. Václavovi a Urbanovi a volá sa Kaplička na Hradíšťku.

Rozhľadňa Na Podluží

Konečne sme dorazili k domom. Ukázalo sa, že to nie je obec, ale takmer nekonečná rada vínnych pivničiek, poniektoré s ubytovaním. Tmolili sa tam evidentne rekreujúce rodinky. Tak ako oni, aj my sme využili možnosť vyfotografovať sa ako juchajúci ogarci v krojoch s vínkom v ruke, vložením tváre do lepenkovej maľby veselej dvojice.

Zakotvili sme v penzióne Vinárstvo Mádl. Pod slnečníkmi tu sedela kopa ľudí. Neviem čo pili, my sme si dali tretiu kofolu a len bežiaci čas nás donútil vyliezť z tieňa na pražiace slnko. Popri priehrade Velký Bílovec sme sadmi začali stúpať do mierneho kopčeka. Zrazu nás zaujal pohyb za plotom. V sade sa pásli daniele. Aspoň nemusia kosiť trávu.

Asfaltka prešla v poľnú cestu a sady sa zmenili na pole. Na stĺpoch boli veľké vtáčie búdky a ako sme videli, sídlili v nich poštolky. Na pravom obzore sa zjavila rozhľadňa Na Podluží, no museli sme pokračovať na Nový Podvorov, lebo cez repku olejnú sa nedalo prejsť. V obci sme hneď na začiatku odbočili doprava a po modrej došli asfaltkou ku kovovej, 30 m vysokej rozhľadni, pripomínajúcej svojim tvarom, že sa v okolí ťaží ropa. Z panelov sme sa dozvedeli okrem iného, že je partnerskou rozhľadňou veže nad Rozbehmi. S úľavou sme privítali existenciu minibufetíka a hneď si okrem krásnej pečiatky do cancáku, dali kofolu a naplniť studenou vodou prázdne fľašky. Sadli sme si do trávy a pozorovali popíjajúcich cyklistov a deti pobehujúce hore na vyhliadkovej plošine. Vraj z nej vidno Karpaty. My sme nemali síl sa o tom presvedčiť.

Autobus odchádzajúci z Moravského Žižkova každé dve hodiny do Břeclavi nás napokon prinútil zdvihnúť sa a dať sa na posledné kilometre vinohradmi. Vymyslel som si, že spravíme oblúk a spojíme dve poľné cesty, nachádzajúce sa podľa mňa cca 200 m od seba. Z cyklocesty sme po prekročení potoka Lučnice zabočili doprava a za rybníčkom sme chceli popod elektrické vedenie prejsť na cestu do Moravského Žižkova. Chyba lávky! Najprv nás včely rojace sa z mnohých úľov zahnali k ťažobnému zariadeniu, potvrdzujúcemu čierne zlato v okolí. Pokúsili sme sa prejsť teda kukuričným poľom, no to skončilo pri oplotenom vinohrade a plot sa tiahol donekonečna. Skúsili sme prejsť lesíkom medzi dvomi oplotenými vinohradmi, no bol tak hustý, že sme to vzdali. Napokon sme preliezli plot, na druhej strane ho podliezli a boli sme na ceste do Moravského Žižkova. Minuli sme posledný hajloch s veseliacou sa skupinkou, dali si posledné čerešne z aleje vedľa cesty a boli sme na námestíčku pri autobusovej zastávke. Po 1,5 h čakaní prišiel autobus a napriek 25-minútovej zápche, spôsobenej svetelnými semaformi na rozkopanej ceste, chytili sme rýchlik na Bratislavu. Mal 30-minútové meškanie! Špinaví, mierne pripečení, ťapli sme si s Mivym, zalomili palce a premietajúc si zážitky dnešného krásneho dňa, nechali sme sa každý iným smerom unášať vlakom k svojim domovom.

Užitočné odkazy

Rodinné Vinařství U Kapličky
Obec Zaječí
Vinařství Nosreti
Rozhledna Maják na Přítlucké hoře
Rozhledna „Na Podluží“ u Nového Poddvorova
Obec Rakvice
Obec Velké Bílovice
Obec Moravský Žižkov

Fotogaléria k článku

Najnovšie