Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Sledujeme život orlice Aničky

V spolupráci so Správou TANAPu, Slovenské elektrárne, spoločnosť skupiny Enel, v rámci svojho programu Energia pre prírodu, rozbehli výnimočný a verejnosťou pozitívne prijatý projekt – život a pohyb orla krikľavého. Orlicu Aničku monitorujú už od augusta 2013, kedy sa podarilo upevniť jej na chrbát mini vysielačku.

Orol krikľavý je prísne sťahovavým druhom. Prvé samce prilietavajú zo zimovísk v juhovýchodnej Afrike (od Tanzánie na severe, po Mozambik na juhu) až začiatkom apríla, pár dní po nich samičky. Krátko po prílete prebieha tok (svadobné lety) a stavba hniezd. Koncom apríla a začiatkom mája znáša samička zväčša 2 vajíčka, na ktorých sedí 41 až 43 dní. Ak sa aj vyliahnu 2 mláďatá, väčšinou prežije len jedno. U týchto orlov, podobne ako u orlov skalných, je u mláďat typický bratovražedný boj, tzv. kainizmus (silnejšie mláďa zabije slabšie). Mláďa opúšťa hniezdo po zhruba 50 dňoch, v polovici augusta. V polovici septembra rok čo rok orly krikľavé hnané odvekým pudom začínajú tiahnuť smerom na juhovýchod okolo Stredozemného mora cez Turecko, Izrael do Egypta a potom pozdĺž Nílu do svojich východoafrických zimovísk.

Anička, ktorú všetci zo začiatku považovali za samčeka Arnolda, sa už dvakrát úspešne vrátila zo svojho zimoviska v Afrike, a podľa údajov z vysielačky zimovala v rovnakých miestach ako prvýkrát – na juhu Zimbabwe. Anička sa na Slovensku objavila koncom apríla a v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov bola viackrát pozorovaná v spoločnosti samca Arnolda. Ten aj niekoľko krát navštívil minuloročné hniezdo, kde ho však čakalo nemilé prekvapenie – kuna lesná. Kuna, ako sa neskôr ukázalo, vo vnútri orlieho hniezda priviedla na svet minimálne jedno mláďa. Pomocou nainštalovanej kamery sa podarilo nafilmovať, ako Arnold telo mladej kuny usmrtil a odniesol preč z hniezda. Kuna ale robila problémy aj naďalej. Pravdepodobne prehryzla káble od kamery a tým sa prerušil online prenos z hniezda. Predpoklad je, že Anička a Arnold obsadia niektoré zo svojich hniezd v okolí, zatiaľ sa tak však nestalo. Neustály monitoring a digitálna mapa však dokumentujú, že Anička prespáva v blízkosti hniezda. Jej život a denník môžete sledovať aj na stránke energiaprekrajinu.skspravatanap.sk.

U verejnostiveľmi populárny projekt má svoj obrovský význam pre ornitológov a správu národného parku. Všetky zozbierané údaje sú pre nich výnimočné a mimoriadne cenné. Slovenské elektrárne sú hrdé na to, že opäť priniesli nielen profesionálom, ale aj verejnosti na Slovensku i v okolitých štátoch neopakovateľné zážitky zo života orla krikľavého – orlice Aničky.

Spoločne sa Slovenské elektrárne a Správa TANAPu venujú aj ďalším projektom, s ktorými pred ôsmimi rokmi začali svoju spoluprácu. Neustále prebieha monitoring symbolov Tatier – kamzíka a svišťa. Do programu je zahrnutá aj ochrana kráľa tatranskej oblohy – orla skalného ale aj sokola sťahovavého. Monitoring vzácnych druhov šeliem na území Tatranského národného parku má za cieľ získať čo najviac informácií o živote a početnosti najmä rysa a vlka, ktorí sú stále opradení mnohými tajomstvami. Okrem priamych pozorovaní a fyzického stopovania sa v tomto projekte využívajú aj fotopasce.

Vzájomná spolupráca Správy TANAP- u a Slovenských elektrární prináša pozitívne výsledky v oblasti praktickej ochrany prírody, výskumu vzácnych druhov živočíchov aj envirovýchovy. Úspešne zrealizované projekty posilňujú pohľad na biodiverzitu prírody TANAP-u a získali si srdcia mnohých nadšencov, ktorí spoločné aktivity SE a TANAPu sledujú, alebo sa na nich priamo podieľajú. O tom, že táto spolupráca bola naozaj výbornou voľbou, svedčí aj niekoľko národných a medzinárodných cien, ktoré Slovenské elektrárne získali. Za všetky možno spomenúť európske ocenenie z Bruselu, kde Slovenské elektrárne za projekt „Ochrana najvzácnejších druhov živočíchov v národnom parku“ získali na European Business Awards for the Environment prvé miesto v novej kategórii „Podnikanie a biodiverzita“.

Fotogaléria k článku

Najnovšie