Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Trojmedzie - český prístrešok
Trojmedzie - český prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Trojmedzie SK-CZ-PL

Pri putovaní slovensko-česko-poľským pohraničím si asi nikto nenechá ujsť príležitosť navštíviť Trojmedzie/Trojmedzí/Trójstyk, teda miesto, kde sa stretajú hranice troch štátov. Celý priestor je upravený (v rámci čerpania fondov EÚ) a okrem informačných tabúľ a symbolických kamenných pylónov sa tu nachádza niekoľko prístreškov. Keď vás zastihne dážď alebo noc, dalo by sa v nich ukryť.

Poloha
Západné Beskydy: Jablunkovské medzihorie - Trojmedzie / Trojmezí / Trójstyk SK-CZ-PL
Nadmorská výška
560 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.51727 ° SŠ
dĺžka: 18.85115 ° VD
» Mapa
Nocľah
20 osôb s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna bez vykurovacieho telesa

Poloha

Areál sa nachádza na východnom okraji Jablunkovského medzihoria v doline Valovho potoka, pravostranného prítoku Čierňanky, približne v strede trojuholníka tvoreného obcami Čierne, Hrčava a Jaworzynka. Zo slovenskej strany je prístup iba pešo a momentálne je problematickejší kvôli prebiehajúcej výstavbe úseku diaľnice D3. Z českej a poľskej strany sa dá do bezprostrednej blízkosti dostať autom. Po miestnych komunikáciách vedú tiež turistické značkované trasy. Cez dolinku hraničného Valovho potoka je vybudovaný drevený mostík, z ktorého sa dá pozrieť na samotný stret hraníc označený trojbokým kameňom v koryte toku (hlboká strž).

Prístup

- zelená + žltá TZT z Čierneho, zast. (cez TIM Nad Čiernym), 0:40 h,
- žltá TZT z Hrčavy (CZ), 0:40 h,
- zelená TZT z Jaworzynky (PL), 0:30 h.

Od TIM Nad trojmezím sa do areálu schádza dláženým chodníkom po česko-poľskej hranici. Neznačený chodník zo slovenskej strany (z Čierneho) je momentálne nepriechodný (v roku 2015).

Objekty

Prístrešok na českej strane má šesťuholníkový pôdorys so stranou asi 3 m, podlaha je pokrytá zámkovou dlažbou. Na slovenskej strane je menší dvojprístrešok - prekryté sedenie so stolmi a lavicami, a druhý šesťuholníkový prístrešok ešte väčší, ako spomenutý. Tento má podlahu vydláždenú plochými kameňmi a uprostred je miesto na opekanie či grilovanie. Všetky altánky sú bez stien, strechy majú pokryté asfaltovou krytinou a v interiéri sú drevené stoly s lavicami. Na prípadný bivak bude treba karimatka a spací vak. Pod strechu sa vojde aj väčšia skupina osôb.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie a voda

V čase mojej návštevy bol potôčik pomerne suchý, možno by sa dal nájsť jeho prameň (pozor na znečistenie pre vysokú návštevnosť lokality). Najlepšie je mať dostatok vody so sebou, prípadne požiadať v neďalekých domoch osady Za Vrškem, patriacej k Hrčave.

Fotogaléria k článku

Najnovšie