Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Varenie v prírode je čoraz ľahšie

Primus predstavil nový rad plynových kartuší s rôznymi zmesami podľa ročného obdobia. Najmä zimná predstavuje podstatnú inováciu, pretože sa dotkla aj vnútornej stavby tlakovej nádoby. Do pozornosti dávame taktiež nové nádoby na teplé jedlo Trailbreak Lunch a fľaše na nápoje Trailbreak EX. Na záver článku pripájame recept na chutné jedlo uvarené v prírode – na Nepálsky Daal Baath.

Turistický take-away

Ak sa práve nechystáte podniknúť niekoľkodňovú túru, na kratšie výlety vám postačí aj menšie množstvo jedla, ktoré si pripravíte doma. Keďže Primus okrem varičov a príslušenstva ponúka aj kompletný sortiment outdoorového riadu, predstavil nové nádoby Trailbreak Lunch a fľaše Trailbreak EX. Ide o antikorové kanistre s dvojitým vákuovým dnom, ktoré uchovajú teplé jedlo či osviežujúci nápoj. Telo obidvoch doplnkov je vyrobené z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele, Trail Break EX má silikónový návlek. Produkty sú dokonale prispôsobené na uchopenie, vďaka čomu sa len tak ľahko nevyšmyknú, dokonca ani z rukavíc. Ich využitie sa však „neobmedzuje“ iba na turistiku. Rovnako dobre poslúži deťom v škole, rybárom či ľuďom, ktorí si chcú dať rýchly obed v kancelárii. TrailBreak Lunch ľahko uschová akékoľvek jedlo, počnúc teplou polievkou či omáčkou, končiac ryžou alebo mäsom, jednoducho sa plní aj čistí. TrailBreak EX je zasa vybavený dvoma brzdiacimi zátkami – jedna uchováva teplotu, druhá (ClickClose) slúži na ľahšie pitie priamo 
z fľaše, a to aj pri veľmi nízkych teplotách či silnom vetre. Jej súčasťou je, samozrejme, aj šikovný pohárik. Nádoby aj fľaše sú dostupné v štyroch príjemných farebných vyhotoveniach.

Na plný plyn za každých okolností

Vedeli ste, že spotreba plynu v kartuši, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou outdoorových varičov, môže pri rozličných teplotách kolísať? V dôsledku toho zariadenie nefunguje v rozdielnych podmienkach rovnako efektívne. Spoločnosť Primus preto vyvinula tri rozličné druhy plynu, ktoré nachádzajú využitie v jednotlivých sezónach. Zmesi sa navzájom odlišujú farbami kartuše – zelená označuje takzvaný Letný plyn (Summer Gas), čierna zasa Zimný plyn (Winter Gas), zatiaľ čo červená ukrýva špeciálnu zmes plynu (Power Gas) s trojsezónnym využitím.

Summer Gas je nastavený na teploty 15 °C až 40 °C 
a stará sa o to, aby pri daných podmienkach nedochádzalo k nadmernej spotrebe paliva, ako sa deje pri bežných plynových zmesiach. Naproti tomu Winter Gas slúži ideálne pri naozaj chladných teplotách, pohybujúcich sa medzi -22°C až 10 °C, kedy väčšina konvenčných zmesí nedosahuje potrebný výkon. Winter Gas za svoju efektívnosť vďačí inovácii s názvom VapourMesh. Ukrýva sa vo vnútri kanistra a obsahuje absorpčný papier, rozširujúci celkovú plochu, na ktorej pod vysokým tlakom dochádza k premene kvapalného paliva na plyn. Už po 60 minútach varenia dosiahne zariadenie približne o 9 % vyšší výkon než v prípade použitia bežných plynových zmesí, po dvoch hodinách dokonca stúpa až na 18 %. Power Gas je jednou z mála plynových zmesí, ktoré zabezpečia spoľahlivú prevádzku variča takmer v ktoromkoľvek období, a to pri teplotách od -15 °C do 25 °C. Je preto vítaným pomocníkom najmä v situáciách, keď vládne veľmi nevyspytateľné počasie.

Náš tip na šikovný doplnok k variču

V prírode najčastejšie natrafíte na nerovné povrchy, ako sú sneh, piesok alebo štrk, kvôli bezpečnosti je však potrebné zabezpečiť variču dostatočnú stabilitu predtým, než začnete variť. Paw Ti je skvelým doplnkom, ktorý má vďaka kompaktnému titánovému telu iba 55 gramov, a pritom si udržuje želanú rovnováhu, ale aj vysokú trvácnosť.

Recept z kuchyne Primus: Nepálsky Daal Baath

Tento recept, určený pre štyri osoby, je trošku zložitejší (jeho príprava trvá približne 30 minút), ale výsledok stojí za to. Šošovice sa nemusíte báť, na rozdiel od hnedej sa uvarí v priebehu 15 – 20 minút. Potraviny sa udávajú v decilitroch, ktoré si v exteriéri bez problémov odmeriate starou dobrou „hrnčekovou“ mierou.

INGREDIENCIE

3 dcl predvarenej dlhozrnnej ryže
1 žltá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2,5 dcl červenej šošovice
1 polievková lyžička mletého čili korenia
1/2 polievkovej lyžice mletého zázvoru
1 polievková lyžica mletého koriandru
1 polievková lyžica mletej rasce
400 gramov zeleniny/zemiakov
olej
soľ a korenie

POSTUP

Ryžu uvarte podľa návodu (okolo 20 minút). Nakrájajte cibuľu a nasekajte cesnak, potom ich na stredne silnom ohni pár minút opekajte na oleji, až kým cibuľa trochu nezmäkne. Primiešajte šošovicu a zalejte ju vodou do výšky 1 cm. Približne 10 minút povarte do mäkka, osoľte a okoreňte. Keď je ryža hotová, opečte na troške oleja zmes čili korenia, zázvoru, koriandru a rasce. Pridajte zeleninu a/alebo zemiaky a pravidelne miešajte, kým jedlo nenadobudne zlatú farbu. Nakoniec dosoľte 
a okoreňte. Dobrú chuť.

Fotogaléria k článku

Najnovšie