Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata pod Brvenicou
Chata pod Brvenicou Zatvoriť

Prístrešok Chata pod Brvenicou

Dvojdňový vander západnou časťou Nízkych Tatier som sa rozhodol ukončiť možno trošku nezmyselným zostupom. Z útulne Ďurková po modrej k horárni Predsuchá a následne po červenej štveraním sa opäť do Panského sedla a zídením do Nemeckej. Bol som však okrem iných zážitkov odmenený návštevou chaty Lesov SR pod Brvenicou.

Poloha
Nízke Tatry - Ďumbierske Tatry: Suchá dolina
Nadmorská výška
713 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.86067 ° SŠ
dĺžka: 19.41795 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 ľudí na krytej verande s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prítok Suchého potoka
Spojenie
Jasenie (bus) alebo Ráztoka (bus) po červenej značke
Dalšie info
suchý záchod, umyvadlo na verande, vonkajšie ohnisko

Poloha a prístup

Chata síce neleží na hlavnom hrebeni Nízkych Tatier, a teda neposlúži pri jeho prechode, ale možno pri zostupe, pre cyklistov alebo pri nečakane zlom počasí. Chata leží priamo na červenej značke horáreň Predsuchá – Nemecká, pri rázcestníku pod Brvenicou.

- po červenej značke od horárne Predsuchá 2,8 km,
- po červenej značke z obce Ráztoka cez Panske sedlo 6,6 km,
- po žltej značke z Pohronského Bukovca cez sedlo Kopcová a potom po červenej cez Panské sedlo k chate 8,2 km,
- po modrej značke z hlavného hrebeňa popod Ráztockú hoľu a sedlo Kopcová, následne po červenej cez Panské sedlo k chate 9,9 km.

Objekt

Chata je drevená, podlhovastého tvaru. Má plechovú strechu, pod ktorou sú asi tiež obývateľné priestory. Vstupuje sa do nej cez krytú verandu, ktorá je pre nás tulákov veľmi zaujímavá a ponúka luxusný nocľah pre asi 8 ľudí. Veranda má šikmú strechu, ktorú podopiera sedem stĺpov. Pod ňou sa nachádza dlhý stôl, okolo ktorého sú dve drevené lavice, kreslo a sedačka. Boky verandy nie sú uzatvorené. Oproti vchodu do chaty je asi 90 cm vysoká stena. Po celej jej dĺžke je pod strechou lanko a na ňom záclona. Neviem či proti hmyzu, ale pred dažďom neochráni. Podlaha je pokrytá linoleom. Pri stene chaty sú dve kreslá a sedačka, na protiľahlej strane váľanda a stôl. Dokonca je na terase umývadlo s tečúcou vodou.

Pred chatkou je svietidlo na solárne nabíjanie, ohnisko a suché záchody. Za chatou tečie prítok Suchého potoka. Je z neho vyvedená hadica, ktorá vytvára vodotrysk. Dreva je v okolitom lese dostatok. Za chatou je dokonca plechová vaňa, do ktorej vedie hadica z potoka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Verím, že pri slušnom správaní sa nocľažníkov, odnesení si všetkých odpadkov po sebe a nepoškodzovaní majetku, nebude mať majiteľ námietky voči občasnému prespaniu.

Ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, ale boli robené mobilom v prudkom slnku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie