Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Edo Záhor zo Zbojníčky, Viktor Beránek z Chaty pod Rysmi, Tomáš Petrík z Brnčalky a Igor Fabricius zo Štefáničky
Edo Záhor zo Zbojníčky, Viktor Beránek z Chaty pod Rysmi, Tomáš Petrík z Brnčalky a Igor Fabricius zo Štefáničky Zatvoriť

Správa Výberové konanie na tatranských chatárov

Po piatich rokoch končia nájomné zmluvy na podnájom Chaty pod Rysmi, Zbojníckej chaty, Chaty pri Zelenom plese a Chaty M. R. Štefánika. Ponuky do výberových konaní na podnájomcov a výkon funkcií chatárov sa otvárali včera, 16.9. Výberová komisia pozostávajúca zo zástupcov vlastníkov – piatich z Klubu slovenských turistov (KST) a dvoch zo Slovenského horolezeckého spolku JAMES (SHS JAMES) vybrala troch zo štyroch chatárov. O poslednej chate sa ešte bude rozhodovať.

Aktualizácia:

Na Chate pod Rysmi, Chate pri Zelenom plese a Chate M. R. Štefánika pokračujú súčasní chatári, teda Viktor Beránek, Tomáš Petrík a Igor Fabricius.

Na Zbojníckej chate bude nová chatárka – Dominika Dejczöová
Dlhodobo pracovala na Zamkovského chate a má aj ďalšie skúsenosti z oblasti cestovného ruchu. Technickú časť prevádzky chaty jej bude pomáhať zabezpečovať jej partner Michal Brun, známy ako Fredy, organizátor Ľadového filmového festivalu na Zamkovského chate, filmár.

Informácie poskytol predseda SHS JAMES Igor Koller.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pôvodná správa zo 4.9.2015:

Výberová komisia zasadne v stredu 16. 9. 2015. Pozostáva z piatich zástupcov KST a dvoch zástupcov JAMES-u. Zloženie odráža vlastnícke pomery, keďže 75% vysokotatranských chát vlastní KST, s výnimkou Chaty pod Rysmi, kde je rozloženie 60:40 v prospech KST. Chatu M. R. Štefánika vlastní len KST. KST bude zastupovať predseda Peter Dragúň, ďalej Anna Krištofová, Teodor Chudý, Miroslav Herchl a Vladimír Gábriš. SHS JAMES zastupuje predseda Igor Koller a Ladislav Gancarčík.

Podľa Igora Kollera komisia vyhodnotí predložené ponuky a v prípade nejednoznačných výsledkov uskutoční druhé kolo, kam pozve na osobný pohovor dvoch-troch najvážnejších kandidátov.

Ponuky majú záujemcovia posielať na adresu KST v Bratislave, podľa generálneho sekretára Dušana Valúcha zatiaľ neprišlo takmer nič. Na porovnanie, na minuloročné výberové konanie na podnájom Téryho chaty prišlo 24 ponúk. Zrejme si záujemcovia nechávajú poslanie ponúk na poslednú chvíľu.

Oslovili sme aj súčasných chatárov, či sa na výberovom konaní zúčastnia. Viktor Beránek z Chaty pod Rysmi už ponuku zaslal. Rád by si podľa jeho slov ešte trochu užil zrekonštruovanú chatu, ak sa podarí. Tomáš Petrík z Chaty pri Zelenom plese sa výberového konania zúčastní, rovnako aj Igor Fabricius z Chaty M. R. Štefánika. S Ľudovítom Záhorom sa nám zatiaľ nepodarilo spojiť.

Kto sú súčasní chatári

Chata pri Zelenom plese

Chatárom je od januára 2011 horolezec Tomáš Petrík, vzišiel z výberového konania z roku 2010. Pochádza z rodiny bývalého chatára na Nálepkovej chate (terajšia Zamkovského) a pôsobil aj ako riaditeľ na Popradskom plese.

Rozhovor s Tomášom Petríkom po jeho nástupe na chatu: Latka je postavená vysoko.

Chata pod Rysmi

Viktor Beránek tu chatárči od roku 1979. Na chatu si sám vynáša, skialpuje, cestuje, organizuje preteky horských nosičov Sherpa rallye.

Rozhovor s Viktorom Beránkom: Výhľad z okna, romantika, erotika

Zbojnícka chata

Dlhoročným chatárom je Ľudovít Záhor, známy ako Edo Záhor. Na chate je od roku 1973.

Chata M. R. Štefánika

Chatárom a aj aktívnym nosičom je Igor Fabricius, chatu má v prenájme od roku 1991.

Viac info a súčasné nájomné zmluvy si môžete pozrieť tu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie