Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

riaditeľ HZS Jozef Janiga
riaditeľ HZS Jozef Janiga Zatvoriť

Správa HZS: Vyhodnotenie letnej sezóny

Rekordný počet úrazov zatiaľ tento rok celkovo a špeciálne počas letnej sezóny zaznamenala Horská záchranná služba (HZS). Okrem celkového čísla stúpol aj počet smrteľných úrazov. Za letné obdobie je nárast oproti roku 2014 o 100%, k čomu prispela aj havária vrtuľníka v Slovenskom Raji. Na dnešnej tlačovej konferencii sa detailnejšie rozobrali aj pravdepodobné príčiny úrazov, skúsenosti s novou aplikáciou a pýtali sme sa aj na úrazy na ferrate HZS.

Počas letnej sezóny - od 15.6. do 30.9. - zaznamenala HZS podľa jej riaditeľa Jozefa Janigu spolu 366 úrazov, čo je zvýšenie oproti minulému roku o takmer 20%. Z toho najviac, 138, bolo vo Vysokých Tatrách, najmenej v Malej Fatre, 26. Smrteľných úrazov bolo 20. Najviac zranených predstavujú Slováci, až 50%, na druhom mieste sú s 15% českí turisti a tesne ich nasledujú Poliaci.

Horskí záchranári zasahovali pri ľahších úrazoch na turistických chodníkoch, pri vážnych výpadkoch horolezcov, pádoch na snehových poliach, pri zásahoch bleskom, vyčerpaniach, srdcových slabostiach, uhryznutiach hadmi, hmyzom, úrazoch cyklistov, pádoch paraglidistov, zásahoch bleskom, a veľkých pátracích akciách.

Pribúdajú problémy s osamotenými turistami mimo TZCH

Príčiny nárastu úrazov vidí J.Janiga vo vysokej návštevnosti počas tohtoročnej sezóny, kedy pekné počasie pritiahlo veľa turistov, ktorí však zároveň často podcenili otázku bezpečnosti. Návštevnosť prirovnal Janiga k legendárnym 70-tym rokom. Za veľký tohtoročný problém považuje úrazy jednotlivcov, ktorí sa pohybujú v horách sami v exponovaných terénoch. "V poslednej dobe sa veľa hovorí o otvorení Tatier a navádza sa taký názor, že Tatry nie sú až také komplikované, nie sú až také ťažké, a títo sólisti ukazujú, že je to presne naopak, Tatry vedia byť veľmi zradné, a najmä pri zhoršení počasia veľmi kruté."
Tiež sa vyskytli klasické zablúdenia a uviaznutia v teréne. Janiga uviedol aj čerstvý príklad z dnešného rána, dvoch uviaznutých Poliakov v Baraňom sedle, ktorí sa na túto túru vydali napriek tomu, že predpovede počasia avizovali zhoršenie počasia a zimné podmienky už niekoľko dní. V mnohých prípadoch podľa Janigu nejde ani tak o nedodržiavanie pravidiel, ako najmä nepoužívanie zdravého rozumu pri plánovaní túry.

Na ferratu v Malej Fatre treba nosiť prilbu a set, boli ťažké úrazy

Pýtali sme sa aj na úrazy na ferrate HZS v Lúčanskej Malej Fatre. Podľa J.Janigu tu zasahujú často a zaznamenali aj ťažké úrazy. Napriek pokynom na začiatku chodníka turisti nemajú ferratový set a prilbu a ferrata je v exponovanom a šmykľavom teréne. Zrejme podľa neho mnohí podcenia náročnosť chodníka, ktorý zo začiatku navodzuje dojem ľahkého terénu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

HZS: Používajte aplikáciu, urýchľuje to záchranné akcie

Od júna 2015 je v skúšobnej prevádzke aj mobilná aplikácia HZS, ktorá umožňuje používateľom posielanie tiesňových SMS a uskutočnenie hovoru na tiesňovú linku HZS, so súčasných zobrazením aktuálnej polohy volajúceho na mape. Táto aplikácia vo výraznej miere uľahčuje prácu záchranárom a skracuje čas príchodu k postihnutému. Od jej spustenia bola nápomocná pri niekoľkých záchranných akciách, či už pri rýchlej lokalizácii miesta, kde sa postihnutí nachádzali, alebo aj pri komunikácii s postihnutými alebo svedkami nehody a navigácii pri poskytovaní prvej pomoci na miestach, kde bolo slabé pokrytie signálom mobilného operátora. HZS apeluje na návštevníkov horských oblastí, aby si túto aplikáciu stiahli do svojich mobilných zariadení a v prípade potreby ju využívali.

Percento poistených na zásah HZS sa zvýšilo

Jozef Janiga si pochvaľuje percento turistov poistených na zásah HZS, ktoré sa podľa neho zvýšilo. "Pri vyhodnotení kvartálu sa ukázalo, že 80% pohľadávok je už vysporiadaných. Taký dobrý rok si nepamätám." Výšky faktúr za letné zásahy neboli extrémne vysoké vďaka peknému počasiu, bolo len niekoľko dlhších pátracích akcií. Faktúra za záchrannú akciu sa môže vyšplhať na 30 000 eur, ako sa stalo pred niekoľkými rokmi pri trojdňovom pátraní a záchrannej akcii v oblasti Kežmarského štítu.

Najnovšie