Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Do Tatier dorazila zima
Do Tatier dorazila zima Zatvoriť

Správa Do Tatier prišla zima, vo vyšších polohách ostane

Mnohé lokality na Slovensku dnes napriek jasne jesennému dátumu zasiahlo sneženie. Tento sneh v nižších polohách podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby (HZS) Jozefa Janigu ešte zmizne a bude obvyklá jeseň. Treba sa však pripraviť na to, že najmä v tatranských sedlách, na vrcholoch a na severne orientovaných svahoch zimné podmienky už ostanú.

Týka sa to aj vrcholovej časti Západných Tatier, napríklad túru na Ostrý Roháč by Janiga určite neodporúčal. "Napriek tomu, že chodníky sú podľa návštevného chodníka do 31. októbra otvorené, príroda nepozná kalendár a nastolila nám zimné podmienky."

Pri topení a striedaní teplôt treba očakávať, že chodníky najmä v skorých ranných hodinách budú zmrznuté a šmykľavé.
Preto odporúča turistickej verejnosti, aby si do nižších polôh vzali aspoň turistické paličky, do vyšších mačky. Tiež treba rátať s tým, že teploty už nie sú letné a babiemu letu zrejme odzvonilo. V neposlednom rade treba myslieť aj na to, že dni sú oveľa kratšie.

V nižšie položených pohoriach sa podľa Janigu v priebehu týždňa podmienky ešte môžu znormalizovať a bude sa tam dať vykonávať bežná turistika.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšie