Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Ako uvariť v ešuse dubákové rizoto

Outdoor Chef’s Diary – Dnes je všetko inak. Kedysi stačilo zobrať si na vander konzervu s moravským gulášom či frankfurtskú pochúťku (starí vlci mi určite do fóra napíšu všetky laskominy, ktoré sa používali a požívali) a bolo vybavené. Dnes nám záleží na tom, čo jeme, ako to chutí a čo si do hrnca dávame. Preto som sa rozhodol začať cyklus outdoorového šéfkuchára, nech aj jedlo v prírode má trošku chuť, formu a zmysel. Predsa len, nie iba vifonky chce človek jesť.

Prvý recept, ktorým obohatím vaše chuťové bunky je veľmi jednoduchý, chutný a odvariteľný na akomkoľvek variči. Drvivú väčšinu receptov, ktoré sem budem dávať, sa budem snažiť robiť tak, aby ste nemali problém s ich uvarením v prírode, s použitím surovín, ktoré vydržia aj bez nutnosti uchovávania v chladničke a schopnosti uvariť ich aj bez všakovakých špeciálnych kuchynských fidlátok a vychytávok. Krájače z teleshoppingov teda nechajte doma, zbaľte si batohy, opustite pohodlie kuchýň, jedální, gaučov a hybaj do prírody. Tam, kde to zbožnujeme najviac.

Predpríprava

Napriek predchádzajúcej vete v kuchyni ešte chvíľku zostaneme. Predpríprava musí byť a vy ju nesmiete zanedbať. Veľmi ťažko sa totiž varí v prírode rizoto, keď si človek doma zabudne napríklad ryžu.

Dôležité je sa vždy doma zamyslieť, čo chceme v prírode variť. Či potrebujem k receptu vodu a či ju na mieste nájdem (pretože v kuchyni je síce voda samozrejmosťou, ale v prírode nie). Soľ, korenie, vareška. Veci, ktoré sú najpoužívanejšie sa obvykle stanú tými, ktoré najčastejšie opomenieme a zabudneme doma. Čisto z dôvodu, že ich považujeme za automatickú súčasť vybavenia.

Čo budeme potrebovať na rizoto?

Ryžu, guľatozrnnú. Kulinári si môžu kúpiť špeciál rizoto ryžu. Použil som polovicu hrnčeka, ktorý vidíte na fotkách.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Olivový olej nemusíte brať so sebou celú fľašu. Stačí len troška nutná na varenie s malou rezervou. Podľa toho, na ako dlho idete a koľko jedla chcete variť. Božskú tekutinu som uložil do poldecovej fľaštičky alkoholu. Volajte to lietadlová fľaška, reklamná vzorka, dôležité je, že je z umelej hmoty, je ľahká, uzatvárateľná a maličká.

Slaninu na chuť. Aby pustila šťavu a pridala na chuti. V originál recepte by ste ju hľadali márne, no tu má svoj účel. Je vhodné si ju nakrájať na kocky už doma. Osobne najradšej používam domácu oravskú mäskom prerastenú.

Sušené dubáky viem, kde ich rastú tony (NAOZAJ!), ale tento zdroj si musí každý vyriešiť po svojom. Prípadne v obchode. Použiť viete akékoľvek sušené hríby (lesnú zmes napríklad). Množstvo neprežeňte. Na porciu pre dve osoby stačí priemerná hrsť.

Parmezán som strúhal, ale dá sa kúpiť aj vopred nastrúhaný, ušetríte si prácu navyše. Kulinár by asi nejasal od rozkoše, ale výsledná chuť bude rovnaká a vy ušetríte prácu. Množstvo si opäť vyskúšajte na recepte najprv v teple domova. Parmezán sa pridáva na konci, po vypnutí sporáku. Pridávate a miešate až kým rizoto nie je pekne krémové. Ochutnáte, ak vám chutí, máte tam parmezánu dosť.

Maslo je výnimka potvrdzujúca pravidlo. Sľúbil som prísady, ktoré vydržia bez chladničky aj týždeň. Maslo je jediná ingrediencia, ktorá bez chladu nevydrží. V zimných mesiacoch v batohu prežije, na druhej strane recept aj bez masla bude požívateľný a chutný.

Hovädzí bujón alebo kocka je ďalšia prísada, za ktorú ma kulinári nepochvália. Sme však v prírode, a tak necháme vývary a polievky doma, do prírody berieme bujón. Použil som pol kocky z bežného balenia.

Čierne korenie je najlepšie mať doma prenosný jednorázový mlynček, s ktorým si nameliete čerstvé čierne korenie.

Soľ, hrubozrnná, morská. Ako uložiť soľ? Šalamúnsky som použil 10 rokov odkladané obaly od starodávnych fotografických filmov. Nevedel som síce, na čo ich použijem, ale vedel som, že sú vodeodolné, skladné a šikovné. A teraz sa hodili.

Vodu uskladníte vo fľaške, vodnom vaku, termoske či naberiete v studničke. POZOR! Aj keď máte v mieste varenia zdroj vody, vezmite si dostatočne veľkú nádobu na vodu, keďže do rizota pridávate vodu postupne.

Naschvál som nepísal množstvá, gramáže a decilitráže. Každý si musí ustrážiť množstvo sám, a akokoľvek sa snažíte dodržiavať recepty podľa kníh, nie ste v normovanej kuchyni a aj tak to spravíte inak, podľa seba. Dôležité je mať určité schopnosti a množstvá odkukané a “odbúchané” doma v kuchyni, a potom sa vám ľahšie bude variť v prírode. Len vy viete koľko ryže potrebujete na rizoto pre vás, aby ste sa najedli a boli spokojní. Príroda nie je luxusná reštaurácia, kde si môžete dovoliť zjesť drahú miniporciu. V prírode potrebujete doplniť sily, zrelaxovať a zjesť niečo chutné. Tak si množstvá odhadnite podľa seba.
Ak chcete poradiť, píšte do fóra, rád sa podelím o skúsenosti.

Doma som všetky veci pobalil do šikovných vrecúšok z nemenovaného švédskeho domu s nábytkom, ktorý je okrem nábytku aj plný rôznych hovadiniek, uľahčujúcich život v kuchyni, a teda aj v prírode. Môžme pobaliť batoh a naozaj vyraziť von!

V prírodnej kuchyni

Rozbalíme varič, prichystáme si všetko potrebné na varenie do dosahu rúk. Vonku na variči, s nespolupracujúcim ešusom, fúkajúcim vetrom a inými faktormi totiž nikdy nie je všetko tak, ako by sme chceli. A teda nemáme čas na hútanie, ale tu treba byť pripravený a variť pekne od ruky.

Zapíname varič, pridávame olivový olej. Na hliníkovom ešuse začína napriek nízkej teplote okolia bublať takmer okamžite a môžme pridávať nakrájanú slaninku. Akonáhle ju osmahneme do zlatista a pustí šťavu, môžme pridať celú dávku ryže.

Ryžu varíme (skôr smažíme) až kým ju dostatočne neosmahneme. Nemala by sa nám pripiecť, pozor na to. Následne prilejeme trochu vody až to pekne zasyčí. Voda sa okamžite zohreje a môžme pridať bujón. Rozmiešame, kým sa nerozpustí a pridáme ďalšiu dávku vody. Vodu dávkujeme pomaly, nech sa nám nestane, že celú zmes zbytočne príliš ochladíme.

Pridávame sušené dubáky. Premiešame a postupne pridávame ďalšiu vodu. Pridáme čerstvo namleté korenie a teraz môžme nechať celú zmes chvíľku variť na miernom ohni. Ryža potrebuje čas, a neustále miešanie len odďaluje proces uvarenia. Ale zase vám nesmie prihorieť. A to je pri hliníkovom ešuse sem-tam fuška.

Samozrejme, celý čas ochutnávame, či sa ryža uvarila. Vždy, keď hmota vysychá a udržať rizoto nepripálené vyžaduje frenetické mixovanie vareškou, prilievame ďalšiu vodu. akonáhle je ryža hotová, môžeme varič vypnúť. V tom momente pridávame parmezán a maslo. Premiešame do krémovej konzistencie, ochutnáme, či sme spokojní s chuťou a môžme podávať.

Talianske risotto al natura tutto bene. Dobrú chuť!

Hneď po rizote si môžete urobiť skvelý outdoorový nenáročný dezert, ktorý sa fantasticky hodí do chladnejších období, pretože príjemne zahreje.

Viete čo to bude? Hádajte. Viac nabudúce.

Ďalšie recepty z cyklu Ako uvariť v ešuse
Chilli con Carne
Linguine so sardinkami
Puding Čo-Van-Hro-Ma

Fotogaléria k článku

Najnovšie