Rada

Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma

05.01.16 Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Každé dobré jedlo by si zaslúžilo bodku, záver, sladké potešenie. Minule som vám sľúbil, že pripravím recept “dezertu”, vhodného na outdoorové aktivity. Skvelé na ňom je, že v chladných obdobiach vás nielen poteší na jazyku, ale aj pekne zahreje. Hovoríme o pudingu, ktorý určite mnohí z vás už na vandri či pri stane varili. Toto je klasika, nejdem sa tváriť, že som vymyslel nové Créme Brulé. Každopádne, ak pomôžem “receptom” čo len jedinej hladnej a zahriatia hodnej duši, môžem si zapísať dobrý skutok. Poďme na to!

Puding schválila oficiálna asociácia cukrárov v oblasti Ču-Mu-Lang-Ma.

Predpríprava

Myslieť pri balení na vander či viacdennú túru na dezert sa oplatí. Nielen preto, že horalky sa vám objedia, moderné RAW tyčinky už po celodennom pochode a tlačenia ich do seba nemôžete ani vidieť, ale budete mať aj na chvíľku na sklonku dňa slávnostný pocit, malé svetielko kulinárskeho luxusu v drsnom svete prírody. Hlavné jedlo vás zasýti, dezert vás pohladí.

Na uvedený puding väčšina domácností má všetko potrebné doma, ak nie, suroviny nájdete v každom obchode.

Čo budeme potrebovať na Vanilkový puding s čokoládou, hrozienkami a mandľami?

Puding VANilkový mliečny. Toto je trošku chyták. Nenoste so sebou puding, ktorý je nutné miešať s mliekom. Treba mať taký, ktorý obsahuje sušené mlieko, a tak ho stačí zaliať vodou.
ČOkoláda na varenie. Štyri kocky na dve osoby. Alebo podľa chuti.
HROzienka sušené. Za hrsť.
MAndle. Za hrsť.
Voda.

Každú túru si so sebou nosím takú zmes, ktorú volám jaskyniarske žrádlo (od filmu Sanctum – kde to mali jaskyniari a ktorých to živilo počas celého filmu). Je to zmes hrozienok, mandli, prípadne sušených brusníc. Akékoľvek orechy tam pridáte, neuškodíte si.

V kuchyni v prírode

Keďže je vonku zima, máme okrem rozloženého variča aj rozrobený ohník. Je tam slušná pahreba, a tak sa púšťam do outdoor bushcraft varenia pudingu na ohni ako zálesák. Chvíľku je to sranda, ale po 5 minútach opúšťam nepriateľské územie plné dymu a popola padajúceho do pokrmu a s radosťou štartujem vreckovú raketu a dokončujem puding na variči.

Postup je jednoduchý. Vysypeme obsah vrecúška do ešusu. Prilejeme všetku vodu – nekašlite sa s tretinou vody, rozmiešavaním hmoty, prilievaním ďalšej vody a potom postavení na varič. Je to zbytočné. Rozmiešame väčšinu prášku, a keď máme len pár hrudiek, postavíme na varič. Akonáhle sa voda zohreje, hrudy sa vám budú oveľa lepšie "naháňať" v hrnci a rozmiešavať. Môj trik: ak sa mi nedarí nejaké hrudky rozmiešať, treba ich rozpučiť o stenu hrnca alebo ešusu. Miešame, kým puding nezhustne. Potom pridávame čokoládu na varenie a premiešame, kým nedostaneme vzor, ako sa nám páči. Prisypeme mandle, hrozienka a môžeme konzumovať.

Kruto husté je puding spraviť tak, že uvaríte len vanilkovú časť, do hrnčekov pripravíte všetky otrusinky ako čokoládu, hrozienka, mandle, atď a to pudingom zalejete. Čokoláda pustí tak akurát, že puding je stále vanilkový, ale sem-tam pri začrení lyžicou, máte z neho čokoládový.

Ak je ale vonku veľká zima, puding rapídne chladne aj bez medzikroku nalievania ho do šálok, a tak som zvolil nasypanie všetkých prísad rovno do hrnca a konzumáciu jedla priamo z neho.

Dobrú chuť.

Ďalšie recepty z cyklu Ako uvariť v ešuse
Dubákové rizoto
Chilli con Carne
Linguine so sardinkami

Zdieľaj:  
Reakcie
Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma 05/01/16 21:22 2 príspevky
Najnovšie články autora
 
Rada Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Každé dobré jedlo by si zaslúžilo bodku, záver, sladké potešenie. Minule som vám sľúbil, že pripravím recept “dezertu”, vhodného na outdoorové aktivity. Skvelé na ňom je, že v chladných obdobiach vás nielen poteší na jazyku, ale aj pekne zahreje. Hovoríme o pudingu, ktorý určite mnohí z vás už na vandri či pri stane varili. Toto je klasika, nejdem sa tváriť, že som vymyslel nové Créme Brulé. Každopádne, ak pomôžem “receptom” čo len jedinej hladnej a zahriatia hodnej duši, môžem si zapísať dobrý skutok. Poďme na to! 05/01/16 Michal Buberník Strava a pitie
Rada Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – okrem komplikovaných outdoorovo kulinárskych špecialít ako bolo Chilli Con Carne, je treba mať v zálohe chutné a jednoduché jedlá vhodné na varenie v prírode. Jedno také sme si spravili v úvodnom článku cyklu Outdoor Chef’s Diary – Dubákové Risotto. Druhé si spravíme teraz. A bez srandy - vifonkové slíže bokom, idú sa variť talianske cestoviny. Linguine di Montagna (Sardine i Pomodori Secchi). 29/12/15 Michal Buberník Strava a pitie
Rada Ako uvariť v ešuse Chilli con Carne Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Ľubo mi sľúbil, že pôjdeme otestovať nejaké variče a ja popri tom spravím ďalšie mňamkové recepty. Kuchtiť ma baví, prírodu zbožňujem, Ľubo sa mi upísal, a tak som vymyslel jemne komplikovanejšie recepty ako rizoto naposledy. Predsa len, na moderných kozmických varičoch a hrncoch sa varí omnoho lepšie ako na mojom starom hliníkovom ešuse. 22/12/15 Michal Buberník Strava a pitie
Najnovšie články na titulke
 
Ferrata Spielmäuer Prvého mája otvorili nové ferraty na Spielmäueri. Kolega z Kremsu zavesil na internet fotoreportáž a po jej zhliadnutí bolo rozhodnuté. Toto musím vidieť. Tak nádherné skalné okná spojené s atraktívnou via ferratou som ešte nevidel. dnes Martin Knor Zaistené cesty (via ferrata, klettersteig)
PR Horehronie: región športu a pohody Horehronie sa mení z roka na rok a rastie do krásy. Cestovný ruch zastáva čoraz významnejšie miesto v ponímaní regiónu, čo sa pozitívne odráža na rozvoji služieb pre turistov. Na rozdiel od mnohých regiónov Slovenska, na Horehroní za posledné roky nevyrástla žiadna fabrika, ale naopak strediská a služby cestovného ruchu sa rozvíjajú do krásy ako jarná lúka. včera sponzorovaný článok Slovensko
Túra Štramberk a okolie s 3,5-ročným dieťaťom Čaká nás posledný aprílový deň a hoci je ráno mrazivé, črtá sa krásna jarná sobota. Treba to využiť na nejaký výlet. Kubíkovi na počítači schválne pustím obľúbené video z moravského mestečka Štramberk, kde sme boli asi pred polrokom. Veľmi ho zaujala veža „Štramberská Trúba“ a hlavne drevená bábka, ktorá bola akože väzeň v hladomorni veže. Pri pohľade na jej zmenšeninu, ktorú sme si kúpili na pamiatku, sa vždy pýta, kedy tam znovu pôjdeme. Keď mu poviem, že ideme dnes, tak s nadšením beží za maminou a pýta si svoj ruksak, aby sa pobalil. Do polhodinky vyrážame. včera Zdeno Vasilišin Česko

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma 05/01/16 21:22 2 príspevky
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
Práve nás číta 1371 ľudí
0.36 (0.05)