Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Tatranskí nosiči

Chcete sa dozvedieť o tatranských nosičoch a o ich remesle? Alebo vám je táto oblasť známa a hľadáte zaujímavosti z histórie aj súčasnosti ich namáhavej práce? Potom určite nevynechajte útlu publikáciu nabitú informáciami o nosičstve v Tatrách od vzniku remesla až po dnešok.

Výrobca
Vydavateľstvo I & B, Ivan Bohuš
Model
edícia Potulky po Tatrách
Typ
knižná monografia o horských nosičoch v Tatrách
Ostatné info
rozmer: 16 x 17cm
tvrdá väzba
kriedový papier
plnofarebná tlač
Infocena
10 €
Obchody
martinus.sk/?uItem=220311

Autorkou publikácie je vysokoškolská pedagogička a spisovateľka Katarína Slobodová Nováková, ktorá sa dlhodobo venuje problematike tradičného transportu a dopravy, ale aj turizmu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Jej profesionálny prístup k písaniu knihy sa prejavuje najmä v množstve zhromaždených údajov o danej téme, ale aj v akademickom pojatí a štylizovaní diela. Štýl písania autorky však nebude cudzí žiadnemu milovníkovi hôr, predovšetkým tomu, kto sa chce dozvedieť prakticky všetko o nosičstve.

Na úvod je potrebné povedať, že kniha je celá zdobená množstvom kresieb a predovšetkým fotografií od rôznych známych autorov, čo celému dielu dodáva autentickosť a podporuje či ujasňuje textovú časť. Nachádzame tu historické fotografie, ktoré nás vracajú do minulosti, ale aj fotografie zo súčasnosti.

Kniha začína objasnením a vysvetlením pojmu horský nosič. Kto to je horský nosič, koľko, kedy a ako takúto prácu vykonáva. Následne nás autorka berie na poznávaciu jazdu do histórie, kde sa zoznamujeme s prvými informáciami a poznatkami o nosičstve v Tatrách. História nosičov a horského nosenia je spracovaná unikátne a akademicky presne, s dejinami nosenia sa v priebehu pár kapitol posúvame plynule až po súčasnosť. Kniha je nabitá mnohými zaujímavosťami, faktami a historickými udalosťami, ktoré tak či onak ovplyvnili nosičstvo na území Tatier. Stretávame sa aj s predstavením výrazných osobností nosičstva z minulosti, v krátkosti spoznávame ich životný príbeh a ich nosičskú ”kariéru”.

Autorka nám prostredníctvom slov skúsených nosičských legiend objasňuje aj mnohé technické záležitosti nosičstva, od vybavenia, cez oblečenie až po celú kapitolu venovanú nosičskej krošni. Cez ich vývoj v histórií môžeme sledovať materiálne a konštrukčné úpravy a zdokonalenia až po stav v súčasnosti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zaujímavou časťou knihy, zvlášť pre tých, ktorí nad ťažkým nákladom nosiča niekedy pokrútili hlavou, je kapitola venovaná motivácií k výkonu nosičstva. Autorka pútavým spôsobom zhromažďuje prostredníctvom poznatkov známych nosičov mnohé motívy, ktoré vedú ľudí k namáhavej profesii. Ak chcete spoznať motívy, ktoré ľudí ženú nahor s nákladom často prevažujúcim ich samých, môžete buď skúsiť začať s nosičstvom alebo jednoduchšie, nazrieť do duše nosiča prostredníctvom uvedenej knihy.

Po časti venovanej vzhľadu, oblečeniu či obuvi nosičov, nasleduje pre mnohých veľmi pútavá kapitola. Nosičské rekordy. V horách nájdu ľudia pramálo súťaženia medzi sebou, zvyčajne je to súboj samého so sebou. A aj keď to tak z hmotnostných či časových rekordov nie je očividné, rekordné kilogramy a časy rozdelené do kategórií podľa rôznych chát sú predovšetkým víťazstvom nosiča nad sebou samým.

Na záver nám autorka umožní nahliadnuť do duše nosiča. Citlivo a presvedčivo opisuje pocity, ktoré nosič znáša pri výkone ťažkej profesie, sužovaný nielen prírodnými živlami.

Dôležitou časťou knihy je jej simultánny preklad do angličtiny. Počas čítania knihy v slovenčine je celý text aj popisy obrázkov zároveň preložené v anglickom jazyku. Takéto prevedenie knihy je vítanou inováciou, ktorá nám umožňuje venovať ju i niekomu zo zahraničia.

Ako bolo uvedené v úvode, publikácia je určená pre každého, kto sa o nosičstvo zaujíma, alebo sa chce o ňom niečo zaujímavé dozvedieť. Môže sa stať vhodným darom pre priateľa či priateľku, ktorých ste prvýkrát zobrali do Tatier a on či ona s údivom sledovali postavu s nákladom, ktorý ju násobne prevyšoval. Vďaka anglickému prekladu ju môžeme venovať aj zahraničnému návštevníkovi. A knihou určite nepohrdne ani skúsený horal, pretože je nabitá mnohými zaujímavými informáciami, faktami a príbehmi, ktoré spolu tvoria veľmi presný pohľad na krásnu a zároveň ťažkú profesiu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš