Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Konská hlava v Bohatej doline

O jednej možnosti, kde sa dá v doline potoka Bohatá ukryť pred nečasom, písal Paľo Timko - o búde Sasková. Pri potulkách popod Dlhý vrch sme s kamarátom Jurom asi 2,5 kilometra od uvedenej búdy Sasková narazili na jej takmer vernú kópiu v lokalite Konská hlava.

Poloha
Malé Karpaty: Bohatá dolina - lokalita Konská hlava na rázcestí dolín
Nadmorská výška
335 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.46261 ° SŠ
dĺžka: 17.33727 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzovo 10 ľudí na podlahe s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
vyvieračky v okolí

Poloha

Drevená búda sa nachádza len pár metrov od asfaltovej cesty v lokalite Konská hlava, necelý kilometer od horárne Nové domy. V smere od Klokoča k Majdánu ju budete mať po pravej ruke. Ako orientačný bod poslúži kríž pod vysokými červenými smrekmi (alebo ak chcete smrekovcami opadavými). Miesto je zaznačené v turistickej mape krížom.

Objekt a nocľah

Stavba mohla v minulosti slúžiť ako sklad pre lesných robotníkov, prípadne aj na oddych alebo úkryt pred dažďom. Z vnútornej strany sú po obvode stien provizórne lavičky z dosák, no už sú statočne nahlodané zubom času. Na sedenie určite poslúži plastový kýbeľ, ktoré sa v búde nachádza. Prípadne sa do neho dajú pozbierať plastové fľaše pohádzané v chatke.

Strecha je pokrytá vlnitým eternitom a je bez poškodenia, takže v prípade dažďa máte istotu, že vás ochráni. Na podlahe je dostatočná vrstva lístia, ale na prípadný nocľah treba určite použiť karimatku. Pri troche skromnosti by sa tu určite dokázalo vyspať 10 ľudí. Skôr si však myslím, že viac objekt poslúži na dočasný úkryt pred nečasom ako na dobrovoľné nocovanie.

Voda

V okolí objektu tečú dva potoky a dá sa tu nájsť aj niekoľko vyvieračiek. Predpokladám, že pri horárni Nové domy budú mať zdroj pitnej vody. S určitosťou to však tvrdiť nebudem, keďže som to nepreskúmal. Hoci sa tieto miesta nachádzajú mimo turistických značiek, určite stoja za návštevu. Spleť lesných ciest poslúži nielen peším turistom, ale tiež cyklistom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie