Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Jasenina
Prístrešok Jasenina Zatvoriť

Prístrešok Jasenina

Slovenské rudohorie je eldorádom tulákov a vandrákov. Rozsiahle horské chrbty umožňujú slobodné putovanie krajinou, kde sa možno zložiť "pod širákom" na noc takmer všade. Ak vás túlavé topánky zavedú do juhozápadného cípu pomedzia Veporských a Stolických vrchov, môžete na nocľah využiť prístrešok na kopci Jasenina.

Poloha
Stolické vrchy: vrchol Jaseniny
Nadmorská výška
990 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.54703 ° SŠ
dĺžka: 19.73398 ° VD
» Mapa
Nocľah
1 človek na drevenom stole prístrešku, prípadne ďalší ľudia na plošine rozhľadne
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
pramene a studne v samotách okolo vrchu
Spojenie
Ďubákovo (bus) - Jasenina (červená značka)
Dalšie info
drevená rozhľadňa, vonkajšie ohnisko, drevené sedenie

Prístup


  • z Ďubákova (bus) po červenej značke na vrchol Jaseniny za cca 0.40 h,
  • zo Šoltýsky (bus) po NCH Ipeľ a červenej značke cez Ďubákovo na vrchol Jaseniny za cca 1.30 h,
  • z Kokavy-Línie (bus) po NCH Ipeľ a červenej značke cez Šoltýsku a Ďubákovo na vrchol Jaseniny za cca 2.30 h,
  • zo Zlatna (vlak, bus) po žltej značke cez osadu Adamka na vrchol Jaseniny za cca 3.00 h,
  • z Málinca (bus) po červenej značke cez osadu Brložno na vrchol Jaseniny za cca 3.30 h,
  • z Kokavy nad Rimavicou (vlak, bus) po červenej značke cez vrchy Roveň, Diel, Pálenica a Ďubákovo na vrchol Jaseniny za cca 3.50 h.

Objekt


Na vrchole Jaseniny stoja dva objekty. Dominantou je drevená poschodová turistická rozhľadňa, ponúkajúca výhľad smerom na juh do Juhoslovenskej kotliny a na Cerovú vrchovinu. Druhým objektom je drevený turistický prístrešok zrejme z roku 2014 (podľa roku na priečelí). Je jednoduchej konštrukcie, ktorú tvorí drevené sedenie (stôl a dve lavice). Posedenie prekrýva väčšia dvojspádová strecha s asfaltovou krytinou. Strecha dostatočne pretŕča nad pôdorys sedenia, preto by nemal byť väčší problém s úkrytom pri daždi. Podlahu tvorí kamenná drť. Veľký stôl pojme len jedného nocľažníka, ktorý si musí ľahnúť uhlopriečne s vlastnou karimatkou a spacím vakom.

V susedstve besiedky sa nachádza vonkajšie ohnisko (dostatok dreva v okolí), ďalšie drevené lavičky (nevhodné na nocľah) a v lesnom poraste dve pamätné tabule (smer Málinec). Na prípadný nocľah sa dá využiť tiež plošina rozhľadne, len si treba pribaliť celtu, ktorou vytvoríte závetrie vo vzdušnej konštrukcii veže.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda


Na vrchole hory sa žiadny prameň nenachádza. Najbližšie pramene (zapnite si vrstvu "Pramene" na TuristickaMapa.sk) sú v okolitých horských samotách v nižších polohách masívu. Dve studničky sú južne pri samote Horná Závada (mimo značiek). Pri červenej značke je prameň v osade Brložno (1 hodinu chôdze juhozápadne od vrchu). Prameň na samote Chladná Studňa neodporúčam, lebo ide o výverové jazierko, z ktorého pije dobytok (potenciálne znečistenie).

Fotogaléria k článku

Najnovšie