Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rýchle uvarenie čaju pred odchodom na túru z Chaty pod Suchým (foto Matúš Morong)
Rýchle uvarenie čaju pred odchodom na túru z Chaty pod Suchým (foto Matúš Morong) Zatvoriť

Test JetBoil MiniMo

Pred piatimi rokmi sme spolu s Erikom testovali pre nás prvú sadu variča s hrncom, ktorý má výmenník tepla a navyše sa dá spojiť do jedného kompaktného celku. Táto sada sa stala pomerne obľúbenou ako rýchlovarná konvica do hôr. Teraz sa nám do redakcie dostal model s názvom MiniMo, ktorého objem je síce rovnaký ako má Flash, avšak hrniec je širší a nižší, čo môže mať viacero výhod.

Výrobca
JetBoil
Model
MiniMo
Typ
set pre 1 osobu: varič + nádoba s výmenníkom tepla
Materiály
eloxovaný hliník
Hmotnosť
442 g
Farebné kombinácie
modrá, šedá, camo
Páči sa mi
tvar hrnca, uško na hrnci, kompaktné rozmery, zbaliteľnosť, regulácia, možnosť použiť pokrievku ako cedidlo
Nepáči sa mi
rošt pre použitie s bežným ešesom treba dokupovať samostatne
Ostatné info
rozmery: 127 mm x 152 mm
výkon: 1750 W
var 0.5L vody: 2:15
Infocena
159 €

Aktualizácia v marci 2017
viď odsek Skúsenosti z dlhšieho používania a Záver

Obsah balenia

Po rozbalení plastového balenia vyťahujem povedomé časti. Okrem hrnca s inými rozmermi je všetko na pohľad rovnaké ako pri modeli Flash:

  • varič s piezozapaľovaním,
  • oranžová skladacia trojnožka,
  • plastová pokrievka,
  • plastový hrnček, ktorý slúži aj ako ochrana výmenníka tepla.

Kto by chcel sadu na zavesenie (hodí sa najmä lezcom), treba si ju zadovážiť samostatne. Ďalej ako doplnky sú k dispozícii: hrniec s objemom 1.8L, french-press sítko na prípravu kávy, či rošt na prípadne použitie variča s bežným hrncom.

Hrniec

Veľkosť hrnca na prvý pohľad MiniMo odlišuje od podobných sád. Hrniec je totiž širší a nižší, čo má viacero výhod. Napríklad ľahšie sa v ňom topí sneh, lebo je väčšia ohrievaná plocha a aj sneh do širšej nádoby ľahšie natlačíte. Tiež sa lepšie dá jesť priamo z hrnca, ak si v ňom napríklad zohrejte nejakú konzervu, prípadne uvaríte instatnú polievku. Rodičom menších detí sa zas bude hodiť lepšia manipulácia pri ohrievaní detskej výživy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Hrniec je z vonkajšej strany potiahnutý neoprénovou ochranou, vďaka ktorej sa obsah hrnca pomalšie ochladzuje a taktiež chráni používateľa pred popálením. Praktická je aj dvojica kovových ušiek potiahnutých umelou hmotou, ktoré keď spojíte, získate pevnejšie uško ako v prípade Flashu, ktorý má pre tento účel širokú textilnú pásku.

Bežnou vlastnosťou kompkaktných sád je možnosť zložiť všetko potrebné do hrnca. Rovnako je to aj v tomto prípade. Dnu sa zmestí varič, 100-gramová plynová kartuša a trojnožka, ktorú schováte do priehlbiny na plastovej pokrievke. Pre odlišné proporcie treba dávať varič s kartušou priečne.

Varič

Hoci som vyššie naznačil, že varič je rovnaký ako pre Flash, je to tak iba na prvý pohľad. Čierny plastový rám, kovová aretécia hrnca, piezozapaľovanie aj tvar a veľkosť horáka sú rovnaké. Avšak na bočnej strane je regulátor tlaku. Výrobca uvádza, že okrem jemnej kontroly plameňa kompenzuje tlak, čo zabezpečuje stály výkon variča od plnej po prázdnu kartušu, zlepšuje vlastnosti vo vyšších nadmorských výškach a umožňuje efektívne použitie až do teploty -6 °C1.

Palivo

Odporúčaným palivom na celoročné použitie je JetBoil Jetpower Fuel. Ide o trojzložkový mix Propánu (24,87%), Iso-Butánu (71,96%) a N-Butánu (3,17%). Je k dipozícii v klasických veľkostiach 100, 230 a 450 gramov. Pre tento varič sa najlepšie hodí 100-gramová verzia, pretože ju vložíte spolu s varičom do hrnca.

Kedže varič je vybavený bežným turistickým ventilom EN417 so šróbovacím uzáverom so závitom typu 7/16 NS, je možné použitie akýchkoľvek kompatibilných kartuší.

Parametre výrobcu

Parameter Hodnota
hmotnosť 2442 g
výkon 1750 W
objem nádoby (po vrch) 1 L
doba varu / 0,5 L vody 2:15
množstvo vody / 100 g kartuša 12 L

Prvé dojmy

Môj prvý dojem z variča je pozitívny. Širšia a nižšia nádoba je praktickejšia ako vysoká. Nový úchyt na hrci je príjemnejší a stabilnejší. Jednoduchosť manipulácie s celou sadou ostala. Z hľadiska vybavenia zamrzí absencia roštu, pre bežný ešus a závesnej sady – obe veci sú k dispozícii ako samostatné doplnky, ktoré treba dokúpiť.

Zlepšenú reguláciu tlaku po krátkom zoznámení ešte nie je možné hodnitiť. Na prvom výlete varič pri teplote okolo 5 °C pohodlne a rýchlo zohrial vodu na čaj, no je pravda, že kartuša bola plná a nefúkalo.

Skúsenosti z dlhšieho používania – aktualizácia marec 2017

Varič MiniMo používam vyše roka a stal sa mojou prvou varičovou voľbou spomedzi ostatných, ktoré mám. Obľúbil som si ho oproti sesterskému Flashu kvôli širšiemu hrncu, čo je praktickejšie. Mňa však viac zaujímalo, ako funguje regulátor tlaku v chladneších podmienkach.

Už pocitovo je na tom v zime MiniMo lepšie ako Flash. Po zapálení oboch horákov s rovnako plnými kartušami má MiniMo "silnejší" zvuk a Flashu akoby sa nechcelo. Vo februári som to vo Vysokých Tatrách otestoval aj presnejšie. Kúpil som dve čerstvé kartuše JetBoil JetPower Fuel, vzal presnú váhu, oba variče a vydal sa do Veľkej Studenej doliny. Boli celkom príjemné zimné podmienky – teplota mohla byť okolo -3°C a bol mierny vietor, ktorý občas v nárazoch zosilnel. Testoval som jednoducho. Zo snehu som uvaril toľko vody, koľko je ryska maxima – v oboch prípadoch cca 0,5 litra. Príliš som neoptimalizoval spôsob topenia snehu, len som ním natlačil hrniec, zapol horák kresadlom (v oboch prípadoch piezozapaľovanie zlyhalo), nastavil na maximum a keď sa sneh roztopil, pridával som ďalší dovtedy, kým nebola voda po rysku. Následne som nechal zovrieť pod pokrievkou. Kartušu som rukami nezohrieval, ani nerobil iné podporné opatrenia.

Výsledky sú zhrnuté v tabuľke:

Varič Objem vody Spotreba paliva Čas
Flash 0,5 l 11,2 g 7m32s
MiniMo 0,5 l 10,3 g 4m38s

Rozdiel v spotrebe je menej ako 10% a na základe tohto testu by som záver v tomto smere nerobil. Podstatným rozdielom bol však čas. Možno teda konštatovať, že regulátor tlaku má svoje opodstatnenie.

Záver

JetBoil MiniMo si požičiava to dobré zo svojho sesterského modelu Flash. Má rovnaký aretačný mechanizmus, rovnaký výmenník a hrniec z rovnakého materiálu. Vďaka nižšiemu a širšiemu tvaru sa lepšie s hrncom manipuluje. Užší Flash zas ľahšie nájde optimálne miesto v batohu a tiež indikátor teploty mi na MiniMe trochu chýbal. Avšak zďaleka najpodstatnejším rozdielom je regulátor tlaku, vďaka ktorému MiniMo lepšie funguje v chladnejších podmienkach.


  1. Pri použití paliva Jetpower Fuel 

  2. Systém bez kartuše (hrniec, pokrievka, trojnožka, varič) 

Fotogaléria k článku

Najnovšie