Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predstavenie Fenix HL60R – čelovka s akumulátorom (typ 18650)

Čelovky s akumulátormi sú bežnou súčasťou ponuky hádam každého serióznejšieho výrobcu. Výhody sú zrejmé – najmä, ak plánujete spať na miestach s elektrinou, môžete si dopriať luxus veľmi výkonnej čelovky. Horšie je to však po niekoľkých rokoch, keď sa akumulátor opotrebuje a treba ho vymeniť a ten už nemusí byť v ponuke. Čelovka Fenix HL60R ma preto zaujala použitím štandardného Li-ion akumulátora typu 18650, s ktorým obavu mať nemusíte.

Výrobca
Fenix
Model
HL60R
Typ
nabíjateľná čelovka
Materiály
hliník, plast
Hmotnosť
123 g – bez akumulátora
170 g – celková
Páči sa mi
použitie štandardného akumulátora, odolné telo, vysoký výkon, nezapne sa náhodným stlačením, pamäť na posledný použitý svetelný režim, ukazovateľ stavu batérie
Nepáči sa mi
vyššia celková hmotnosť, väčšie rozmery
Infocena
75 €
Obchody
http://www.kronium.cz/nabijeci-celovka-fenix-hl60r/prod_1467.html

Obsah balenia

V čiernej papierovej krabičke s plastovým okienkom nájdete čelovku s elastickým popruhom, Li-ion akumulátor typu 18650 s kapacitou 2600 mAh, krátky microUSB káblik, náhradné tesnenie a návod na použitie.

Telo

Telo čelovky je vyrobené z hliníkovej zliatiny a pôsobí skutočne robustne. Nemusíte sa obávať akokoľvek nešetrného zaobchádzania a keď vám spadne, skôr treba mať obavu o to, na čo spadne. Dizajnom nejde o žiadnu extra krásavicu, všetko je podriadené funkcii. Ide o valec (priestor pre akumulátor), na ktorom je priskrutkovaný kvádrik s optikou. Celé telo je otočné v držiaku popruhov. Na jednej strane je konektor microUSB a prepínač svetelných režimov, na druhej skrutkovací uzáver pre akumulátor. Rozmery tela sú cca 8,7 cm × 5 cm × 4,5 cm a hmotnosť vrátane akumulátora je 170 gramov. Deklarovaná vodotesnosť je na úrovni IPX8 do hĺbky 2 metrov.

Svetelný zdroj a optika

Čelovka používa výkonnú LED diódu Cree XM-L2 T6 so svetlom v neutrálnej bielej a deklarovanou životnosťou 50-tisíc hodín. Okrem nej je čelovka osadená dvojicou malých červených diód pre orientačné osvetlenie v stane alebo pri pochode, keď nechcete obmedziť schopnosť očí vnímať v šere.

Optika je jednoduchá, bez možnosti nastavenia. Priemer kužeľa je 13 mm a predné sklíčko je zapustené do tela asi 3mm, čo ho chráni pred poškodením. Svetelná stopa je homogénna, výrazným stredom a ostrým ohraničením na krajoch. Na prvý pocit je veľmi podobná svetelnej stope na čelovke Fenix HL23.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Režimy

Tlačítkom na pravej strane sa prepínajú režimy svietenia. Poradie režimov je nasledovné: Turbo → červené LED → Eco → Low → Mid → High. Svetelný tok a výdrž v jednotlivých režimoch je v tabuľke nižšie.

Oceňujem, že čelovka sa nezapne krátkym stlačením, ktoré môže byť aj náhodné v batohu. Vtedy len zabliká a vypne sa. Manuál prezrádza, že zároveň ide o indikátor stavu batérie. Zablikanie len na bielo znamená, že ostáva viac ako 70% energie. Zablikanie na bielo aj na červeno predstavuje 30-70% energie a len na červeno informuje o menej ako 30% zostávajúcej energie. Škoda, že to nevytlačil výrobca aj na telo čelovky.

Príjemným detailom je, že čelovka si pamätá posledne použitý režim.

Údaje výrobcu1

Dosvit čelovky výrobca uvádza do 116 metrov, čo bude údaj pre Turbo režim.

Režim Svetelný tok Výdrž
Turbo 950 lm 46 min
High 400 lm 3 h
Mid 150 lm 10 h
Low 50 lm 29 h
Eco 5 lm 100 h
červené 1 lm 100 h

Akumulátor

Výhodou štandardného akumulátora je okrem istoty, že aj o pár rokov zoženiete nový, je aj možnosť prikúpiť náhradný, pokiaľ plánujete ísť na dlhšie mimo miesta s elektrinou a solár, či powerbanku riešiť nechcete. Navyše, letmý pohľad na internet prezrádza, že ich je možné zohnať za dobrú cenu (v porovnaní s jednoúčelovými neštandardnými). Pozor, batéria musí mať ochranný obvod, kvôli bezpečnosti. Aj priamo Fenix má v ponuke za cca 20€ variant s 3500 mAh – kto by chcel zvýšiť výdrž, má možnosť.

Pre výkonné čelovky je tento zdroj elektriny výhodný nielen pre vysokú kapacitu, ale aj kvôli zaťažiteľnosti vysokým prúdom, čo prakticky vylučuje použitie alkalických jednorazových batérií.

Dojmy

Čelovka Fenix HL60R pôsobí extra odolne a robustne. Preto neprekvapí, že jej hmotnosť nie je najmenšia, čo odradí ľudí zameraných na čo najľahšiu výbavu. Komu však pár desiatok gramov navyše neprekáža, ťažko nájde slabinu tejto čelovky. Oceňujem vysoký svetelný výkon, štandardný akumulátor, pamäť na posledne použitý svetelný režim a nabíjanie cez štandardný microUSB konektor, takže na hory postačí nabíjačka mobilu. Svetelná stopa je vyhovujúca, no nedá sa prispôsobovať a je pomerne ostro ohraničená.

Možnosti využitia sú široké z hľadiska aktivít v období od jari do jesene, prípadne do miernejšej zimy. Na vyslovene zimné použitie treba siahnuť radšej po modeli s oddeleným akumulátorom od zdroja svetla, aby sa dal vložiť pod bundu.


  1. Údaje sú deklarované pre použitie s dodávaným akumulátorom ARB-L18-2600 podľa štandardu ANSI/PLATO F 1.  

Fotogaléria k článku

Najnovšie