Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Bochnicová vo Veľkej (Nolčovskej) doline

Veľká Fatra je povestná množstvom miest, kde sa dá viac či menej pohodlne stráviť noc počas viacdňových potuliek. Na jednej túlačke po dolinách pohoria som sa dostal do Veľkej (Nolčovskej) doliny nad obcou Nolčovo. V jej hornej časti som natrafil na stavbu prístrešku, ktorý sa dá zaradiť do zoznamu miest vhodných na bivak v tejto časti horstva.

Poloha
Veľká Fatra: Veľká (Nolčovská) dolina na spoji dolín Bochnicová a Brce
Nadmorská výška
692 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.07064 ° SŠ
dĺžka: 19.10734 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 osoby na podlahe
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Horný tok potoka Ráztoky (Nolčovský potok), upravený prameň vo Veľkej (Nolčovskej) doline 300 m poniže
Spojenie
autobus Nolčovo, železnica Krpeľany

Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza vo Veľkej Fatre, v hornej časti Veľkej (Nolčovskej) doliny nad obcou Nolčovo na spoji bočných dolín Bochnicová a Brce. V tesnej blízkosti objektu prechádza zelená značka, spájajúca Nolčovo so sedlom Príslop. Z dediny sa sem dá dostať za 2 hodiny, zo sedla to sem trvá necelú hodinu.

Objekt

Prístrešok je jednoduchej drevenej konštrukcie, obdĺžnikového pôdorysu s rozmermi asi 2 x 3,5 metra. Zastrešený je sedlovou strechou. Steny tvori nesúvislá guľatinová konštrukcia, kvôli ktorej je prístrešok skôr vhodný ako úkryt pred nepriaznivým počasím, ako miesto pre pohodlný bivak. Preto je vhodné mať so sebou aspoň celtu na prekrytie náveternej strany. Spať sa dá buď na širokom a dlhom stole, alebo na zemi. Tú tvorí udupaná hlina vysypaná kameňmi. V tomto prípade je nutné použiť karimatku alebo inú vhodnú podložku. Po stranách stoja dlhé lavice, ktoré sa ale nedajú využiť ako prične. Núdzovou sa tu vyspia tri osoby.

Voda a okolie

Vodný zdroj, v tomto prípade horný tok potoka Ráztoky (Nolčovský potok), sa nachádza hneď vedľa prístrešku. Ďalším je prameň vo Veľkej doline situovaný asi 300 metrov poniže. Pod neďalekým sedlom Príslop sa nachádzajú ešte dve stavby, kde sa dá prespať. Prvou je prístrešok pod sedlom Príslop a druhou koliba Príslop. V okolí sa oplatí navštíviť Nolčovskú Maguru a veľkofatranský Kľak, ktoré poskytujú pekné výhľady. Zaujímavé sú tiež scenérie horských lúk v okolí rázcestia Vyšné Rudno.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie