Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Lowa Renegade III GTX Lo

O tom, že je Lowa vo výrobe topánok ako ryba vo vode, nikto nepochybuje. Renegade je ich rokmi overený model a evolúciou sa dočkal svojho tretieho pokračovania. Oproti predchodcom sa viac civilizoval, no som stále zvedavý, či v krabici objavím horského dravca v koži. Navyše s visačkou Made in Slovakia.

Výrobca
Lowa
Model
Renegade III GTX Lo
Typ
turistická poltopánka
Materiály
nubuk koža (hrúbka 1,8 mm), semiš koža, textil Cordura, GoreTex stielka
Hmotnosť
840 g – pár veľkosti 42
Farebné kombinácie
testovaný pár – grey/rust
iné možnosti – dark grey/grey, espresso/brown, slate/asphalt, black, stone/navy
Páči sa mi
univerzálnosť, civilný dizajn, kvalitná podrážka, nepremokavosť
Nepáči sa mi
dĺžka šnúrok, absencia brzdy na šnúrovaní
Ostatné info
podrážka LOWA Vialta III, konštrukcia podrážky: vstrekovaný polyuretánu s technológiou Monowrap
Infocena
145 €
Obchody
ProsportShop.cz – eshop distribútora LOWA

Dizajn

Kožená klasika. Nič iné sa povedať nedá. Z krabice sa na mňa díva dvojica šedých myšiek, výrazne doplnených červenou. Sekundu aj zaváham, či to nie je dámsky model. Červená medzipodrážka, červené logo a červený lem komína…

Aktualizácia (december 2016)
doplnené skúsenosti z dlhšieho používania, viď druhá polovica článku

Manželka má smolu, topánky sú pre mňa a tak sa vrhnem na bližšie zoznámenie a tak trochu aj porovnanie. Podrážka nesie logo Lowa, zjavne je tvorená z niekoľkých druhov materiálu a pri ohýbaní topánky v ruke kladie citeľný odpor. Kožený zvršok je bohato (alebo zložito?) prešívaný a dopĺňaný segmentami z textílie. Jazyk nie je celokožený. Na namáhaných miestach sa vo výrobe použil textil, čo mu dáva dobrú ohybnosť. Šnurovanie opustilo zložitý pohorkový systém s nitovanými okami a využíva klasiku v podobe dierok. Pogumovaná špička sa síce nekoná, no ochrana tu je riešená druhou vrstvou nubuku hrúbky 1,8 mm.

Pri pohľade dovnútra ma privíta typické šedé vzorovanie stielky, ktoré skrýva membránu GoreTex. Nič typickejšie na trhu neexistuje a vlastnosti membrány sú všeobecne známe. Vyberám vložku. Veľmi sa jej nechce, no nakoniec ju mám v rukách. Laicky ju zhodnotím ako mierne tvrdú zelenú penu s mäkkou látkou navrchu. V jednoduchosti je krása a snáď tu nie je čo pokaziť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Používanie a krátke skúsenosti

Prvý a výrazný fakt, ktorý ma zaujal, je veľkosť. Bežne nosievam topánky minimálne o pol čísla väčšie. Pri značke Lowa sme sa skamarátili na čísle 42. Obúvanie je ľahučké, doslova papučkové. Čakal som tvrdosť horského obutia, no prvý pocit mi nahovára, že mám na nohách niečo vychádzkové. Šnurovanie je činnosť, ktorú zvládam od škôlkárskych čias, a tak si veselo uťahujem a pri poslednej obrátke akosi automaticky hľadám brzdu, aby som pohodlne urobil mašličku. A ejha, narazila kosa na kameň. Nájdem len ďalšiu dierku. Navlečiem teda šnúrku dovnútra a nepríjemne zistím, že dĺžka šnúrky je poriadne na hrane a mašlička rozhodne nie je mašľou. Mať hrubé prsty, tak pri tom maturujem. Vytiahnem teda šnúrky von, nechám poslednú pozíciu neobsadenú a takto vykúzlim efektné dielko s malou dĺžkovou rezervou.

Prvé kroky absolvujem klasicky po dome. Podrážka sa príjemne ohýba, no poskytuje serióznu oporu. Potrénujem schody aj naklonenú rovinu pred dverami s pozitívnym výsledkom. Veľkosť sadla a poďho niekam do lesa. Ranná rosa je prvé, s čím sa stretnem. Továrenská úprava kože vytvára nejakú dobu efektné guličky, no nakoniec sa poddá a nechá nepremokavosť na membránu. Hodinka chôdze po tráve a nôžky sú stále v suchu. Iný výsledok sa ani nedal očakávať. No objavila sa nevýhoda nízkej topánky – mám mokré nohavice.

Prejdem na mokré korene a kamenistejší chodník Slovenského raja. Podrážka pracuje ako má. Viacvrstvová technológia výroby má svoje čaro. Spodok je príjemne mäkký a drží. Zvyšok je tuhší a filtruje nerovnosti. A svoje robí aj hrubá vložka s tlmiacou funkciou. Chôdza do kopca je bezproblémová, prudké stúpania po hline už prezradia limity mojej nohy v kombinácii s nízkou topánkou a päta trochu stráca na stabilite. Topánky nie sú ako celok výrazne široké, no v oblasti päty sú predsa o kúsok širšie ako modely, ktoré bežne nosievam. Hendikep som pri ďalších kolách používania úspešne eliminoval hrubšou športovou ponožkou.

Asfaltový “dojazd” k autu overuje univerzálnosť použitia. Chodí sa mi príjemne, no tvrdý podklad je šmirgeľ na gumu v podrážke. Tento problém ešte nikto nevyriešil a vzhľadom na protichodnosť požiadaviek ani nevyrieši.

Skúsenosti z dlhšieho používania

aktualizácia december 2016

Po niekoľkých mesiacoch používania v rôznych podmienkach môžem topánky zhodnotiť aj podrobnejšie. Najdôležitejším faktorom, ktorý chcem zdôrazniť je ich výdrž. Stále vyzerajú skoro ako nové a nesú len minimálne známky aktívnej služby. Len to potvrdzuje predošlé skúsenosti mojich priateľov, ktorí tento model nosia dlhé roky.

Nehovorím, že sa nedali za pol roka zničiť. Nebolo to ani mojim cieľom. Boli proste normálne nosené. Leto, tropické leto, jeseň a veru aj prvý sneh. A trochu barbarsky ničím neošetrované. Za rovnaký čas som pritom na chodenie po meste zhumpľoval 2 páry hypermarketových za dvacku.

Topánka sa výborne vytvarovala na moju nohu, pri chôdzi sú doslova papučkové. Celé to tak akoby ešte zmäklo a prispôsobilo sa. Jednoducho dobrý pocit na nohe. Jedine širšia päta je stále širšou a je lepšie mať hrubšie športové ponožky z polstrovaním. Vložky držia a držali aj pri mojej vyše stokilovej hmotnosti. Šnúrky nešmýkajú, konce sa nerozpadli. Membrána drží a koža je kožou. O niečo stmavla a už tak dobre neodpudzuje vodu. Pribudli nejaké šrámy, všetko ale v rámci normy. 
Veľmi ma potešil výsledok môjho tradičného smradového testu: mokré topánky na týždeň do igelitky v garáži. Môžem ich nosiť do spoločnosti aj naďalej.

Verdikt

Lowa Renegade III GTX je v mojom ponímaní nenápadný all-rounder. Vyzerá ako civilná topánka, nosí sa ako civilná topánka. No podrážka podrží a poslúži aj v horších podmienkach. Membrána zabezpečí pohodlie aj počas mokrých dní, či pri brodení mláky. Nielen v lese, ale aj ráno cestou do práce.

Podčiarknuté, zhrnuté. Skvelá topánka na každý deň a tri sezóny. Na ľade šmýka a keďže je nízka, tak sneh sa hrnie dnu vrchom. Blato problém nerobí, ale dezén podrážky je trochu hustejší a tak sa nečistí ľahko. Cena je stále objektívne dosť vysoká. Ale ukazuje sa, že kúpa týchto topánok nie je investícia na jednu krátku sezónu a rozhodne sa oplatí ľuďom, ktorí svoj čas trávia aktívne. A bude to znieť ako reklamné klišé, no visačka "Made in Slovakia" zvyčajne niečo stojí.

Fotogaléria k článku

Najnovšie