Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Poľana Rakaťa (Rakyta)
Poľana Rakaťa (Rakyta) Zatvoriť

Bivak Táborisko Rakaťa (Rakyta)

V Národnom parku Slovenský kras je vyhlásených päť lokalít, kde možno legálne stanovať na základe návštevného poriadku. Na území Silickej planiny sú to tri miesta, no iba jedno je uprostred planiny. Ide o priestranstvo pri lesných chatách na Rakati (Rakyta), ktoré je ideálne na nocľah počas viacdňového prechodu pohorím.

Poloha
Slovenský kras: Silická planina - poľana Rakaťa (Rakyta) pri poľovníckej chate
Nadmorská výška
535 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.59182 ° SŠ
dĺžka: 20.56751 ° VD
» Mapa
Nocľah
vyhradené táborisko Správou NP Slovenský kras
Prevádzka
celoročná
Voda
studňa Rakaťa (Rakyta)
Dalšie info
vonkajšie ohnisko, drevené sedenie, latrína pri bývalej horárni

Prístup

  • z horského priesmyku Soroška (Jablonovské sedlo) po červenej značke cez Zajačiu bránu za 1.50 h,
  • zo Silice (bus) po červenej značke cez Jašteričie (Silické) jazierko za 2.00 h,
  • zo Silickej Jablonice (bus) po miestnej žltej značke za 2.00 h,
  • z Krásnohorskej Dlhej Lúky (bus) po žltej značke na Škridlový košiar, po zelenej značke do Zajačej brány a po červenej značke za 2.30 h,
  • z Jovíc (bus) po modrej značke cez Lukáčovu bučinu, po zelenej značke okolo Dievčenskej skaly, cez Škridlový košiar , po zelenej značke do Zajačej brány a po červenej značke za 3.30 h.

Objekt

Aj keď ide o vyhradené oficiálne táborisko, tak nečakajte žiadne špeciálne zariadenie. Na táborenie (stanovanie) možno využiť rozsiahlu poľanu Rakaťa (Rakyta) - priestranstvo okolo studne (biologické potreby vykonávajte čo najďalej od zdroja vody). Hneď vedľa turistického rázcestníka sa nachádza uzamknutá poľovnícka chata, ktorej areál je oplotený.

200 metrov severne od rázcestia sa nachádza ďalší objekt. Ide zrejme o bývalú horáreň (dnes neobývaná), ktorá je príležitostne využívaná miestnymi poľovníkmi. Na núdzový nocľah možno využiť krytú verandu pri vstupe do zrubu. Pod zastrešenú a do polovice stien prekrytú verandu sa pohodlne zmestia maximálne 4 nocľažníci na betónovej podlahe.

Na táborenie (stanovanie a zakladanie ohňa) možno využiť trávnaté priestranstvo pred chatou, ktorého súčasťou je upravené ohnisko s drevenými lavičkami a stolom. Za chatou sa nachádza suchý záchod (latrína). Zo strany od lesnej cesty je priestranstvo zrubu oddelené živým plotom zo smrekov. V čase mojej návštevy bolo okolie bez odpadkov, preto poprosím nasledovníkov o zachovanie poriadku, aby mohli všetci turisti využívať aj naďalej pekné miesto na táborenie.

Voda

Jediným zdrojom pitnej vody široko-ďaleko je murovaná studňa uprostred lúky. Je dobre viditeľná vďaka drevenej nadzemnej konštrukcii so šindľovou strechou z oboch smerov červenej značky. Voda sa naberá pomocou fľaše na šnúrke. V blízkosti (smerom na Silicu) sa nachádza ďalšia (stará) studňa, ale na pitie sa nevyužíva.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie