Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

foto: Tomáš Trstenský
foto: Tomáš Trstenský Zatvoriť

Správa Zajtra začína letná sezóna vo Vysokých Tatrách

Zajtra začína letná sezóna v Tatranskom národnom parku (TANAP-e), čo znamená, že verejnosť môže využívať všetky značkované turistické trasy do 1. 11. Štátnych lesov TANAP-u, ktorý zodpovedá za turistické chodníky a značenie, sme sa pýtali, či sú všetky značené chodníky priechodné, resp. či sú nejaké obmedzenia z dôvodu opráv turistickej infraštruktúry alebo ťažby, s ktorými majú turisti rátať.

"Pred otvorením letnej turistickej sezóny správca turistických značkovaných chodníkov a turistickej informačnej siete skontroloval prostredníctvom pracovníkov jednotlivých ochranných obvodov a Strediska terénnych služieb všetky turistické chodníky v TANAP-e a PIENAP-e a vykonal ich bežnú údržbu tak, aby boli bez problémov priechodné. Okrem vyčistenia odrážok na odtok zrážkovej vody, prerezania chodníkov v kosodrevine a vykosenia okrajov chodníkov, prerezania padnutých kmeňov stromov po nápore vetra, vyzbierania odpadkov, úpravy a vyčistenia okolia lavičiek a krytých prístreškov či doplnenia turistického značenia a informačných tabuliek, to boli najmä výmeny a rekonštrukcie vodných premostení. Mnohé chodníky vo vysokohorskom prostredí sú ešte pod snehom. Lesníci ich budú prechádzať tak, ako sa bude sneh v týchto polohách roztápať," povedala nám hovorkyňa ŠL TANAP Lenka Burdová.

Minulý týždeň sa ukončila rekonštrukcia 12 metrov dlhého dreveného premostenia Skalnatého potoka, kvôli ktorej bol dočasne nepriechodná modrá turistická značená trasa vedúca popod Malú Svišťovku od Štartu po Folvarskú poľanu. Súčasne s mostom opravil dodávateľ z Lendaku aj časť chodníka vrátane schodov, ktorými sa k mostu zostupuje.

Nový most je aj nad riečkou Javorinka na modrej turistickej trase vedúcej k horárni pod Muráňom k náučnej geologickej expozícii Podmuráň a ďalej do Zadných Meďodolov.

Majú turisti počas letnej sezóny očakávať na niektorej trase obmedzenia?

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

"Počas nasledujúcich letných mesiacov budú Štátne lesy TANAP-u vykonávať len bežnú údržbu chodníkov a turistických zariadení vrátane informačnej siete. Budú to práce na dláždení niektorých úsekov turistických chodníkov, opravy povrchu chodníkov, kosenie ich okrajov, čistenie odrážok, čistenie od popadaných haluzí, prepílenie padnutých kmeňov, odstraňovanie vývratov a skál a údržba informačnej siete vrátane náterov pútačov, údržby odpočívadiel a lavíc na oddych. Žiadna z vymenovaných činností by nemala turistov v ich plánovanej túre obmedziť," odpovedá Lenka Burdová. Rovnako v súčasnosti nie je z dôvodu spracovania kalamitného dreva obmedzený pohyb ani na jednom turistickom značkovanom chodníku.

Seriál Tatranský týždeň na HIKING.SK » pozri ďalšie články

Fotogaléria k článku

Najnovšie