Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Belské (Belianske) skaly, foto OOCR Malá Fatra
Belské (Belianske) skaly, foto OOCR Malá Fatra Zatvoriť

Správa Novinky z Malej Fatry - leto 2016

V Národnom parku Malá Fatra 16. júna skončila sezónna uzávera troch turistických chodníkov a všetky chodníky sú tak návštevníkom prístupné. V akom stave sú chodníky v rámci národného parku, či sú nejaké obmedzenia v priechodnosti atď. sme sa porozprávali s riaditeľom národného parku Michalom Kalašom, a Petrom Šimčákom, riaditeľom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra.

“Od 16. 6. skončila sezónna uzávera chodníkov Medziholie – Veľký Rozsutec - Medzirozsutce (červená turistická trasa), Obšívanka – Malé nocľahy (modrá TZT) a Vendovka - Malý Kriváň (modrá TZT), ktorá trvala od 1. 3. Všetky turistické chodníky sú priechodné, ojedinele môže byť niekde spadnutý strom,” informoval nás Michal Kalaš. Upozornil, že niektoré chodníky sú zle konštrukčne riešené a dlhodobo neudržiavané, takže sú veľmi postihnuté eróziou, napríklad na Veľký Fatranský Kriváň, Poludňový grúň alebo popod lanovku na Snilovské sedlo. “Žiaľ, Správa národného parku nie je vlastník 90 % pozemkov v rámci národného parku, a nemôže s chodníkmi nijako nakladať. Je to čisto na súkromných vlastníkoch, čo nie je ideálny model.”

V rámci turistickej infraštruktúry pribudlo niekoľko inovácií. Ešte na jar bola v spolupráci OOCR Malá Fatra a mesto Žilina postavená lávka s prístreškom na Straníku. Ďalej sa vyznačila žltá značka na Belské (Belianske) skaly nad obcou Belá (samostatný článok tu). Prístup na skaly bude postupne vyznačený aj z centra obce Belá a z autokempingu v Belej. Na mieste ešte chýbajú smerovníky, ktoré bude osádzať Klub slovenských turistov. V minulom roku pribudol mostík cez potok v Belskej (Belianskej) doline, tri vyhliadky na vrchole skál a reťaze na lepšiu priechodnosť terénom.

Občianske združenie Diery a Horská záchranná služba opravili šmykľavý a strmý chodník z Malého Rozsutca do Podrozsutca. Na približne 30-metrovom úseku pribudli laná a schodíky zasypané štrkom.

Opravou prechádza aj Zbojnícky chodník, ktorý začína v Tiesňavách vo Vrátnej doline a celkovo je na ňom 1100 schodov. Opravu realizuje OZ Rozsutec. Drevo, ktorým boli chodníky vystužené, nahradí nerezový plech. Tento rok je opravený úsek Tiesňavy - Malé nocľahy. Dokončenie celého úseku Zbojníckeho chodníka bude trvať ešte približne dva roky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie