Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Primus Spider Stove Set – úsporný varič s hrncom

Blíži sa chladnejšie obdobie a pre ľudí, čo aj v ňom obľubujú túry na ťažko bez závislosti na výdobytkoch civilizácie, je to čas, kedy musia viac riešiť spoľahlivé varenie. Výrazne im to môže uľahčiť sada variča, ktorý má predohrev plynu, dobré závetrie a hrniec s výmenníkom tepla. Presne taký je Primus Spider Stove Set, ktorý okrem uvedeného ešte pridáva nepriľnavý povrch pre ľahšie varenie.

Výrobca
Primus
Model
Spider Stove Set
Typ
samostojný plynový varič s hrcom a závetrím
Materiály
eloxovaný hliník, keramický nepriľnavý povrch
Hmotnosť
600 g
Páči sa mi
výkon, stabilita, magnetické uchytenie variča do závetria, kruhové závetrie, hrniec vhodný aj na plnohodnotné varenie (nielen na ohrev vody), pokrievka, miska
Nepáči sa mi
odozva regulácie
Ostatné info
výkon: 2000 W
spotreba 160 g/h pri max. výkone
hrniec s objemom 1 liter
Infocena
135 € – odporúčaná MOC

Dizajn a konštrukcia

Sada pozostáva z variča, hrnca s výmenníkom tepla, závetria, plastovej misky a pokrievky. Všetko sa to dá poskladať do hrnca aj so 100-gramovou kartušou. Ja som však používal 230g a tú som musel mať mimo hrnca.

Varič má plochý horák s malým priemerom, čo je ideálne pre menšiu plochu hrnca s výmenníkom tepla. Nožičky a rošt sú skladacie. Kartuša sa pripája k hadičke, na ktorej konci je regulátor výkonu. Keďže ten je dosť ďaleko od samotného horáka, reakcie na zmeny sú mierne oneskorené. V blízkosti horáku je hadička pripojená ku kovovej rúrke, ktorá najprv prejde v slučke ponad horák a potom je nasmerovaná k tryske – plyn v nej ohreje a chlad má menší vplyv na výkon. Varič nie je vybavený piezozapaľovaním, čo vnímam pozitívne, lebo piezo sa kazí a podľa Murphyho v tej najnevhodnejšej chvíli.

Závetrie z eloxovaného hliníkového plechu je pevné a chráni varič takmer po celom obvode s výnimkou otvoru pre hadičku. Má množstvo otvorov po boku aj zospodu – jednak kvôli prístupu vzduchu a jednak kvôli odľahčeniu. Najväčšia diera je na dne, kde nie je problém s vetrom. Sú tu aj magnetické body, o ktoré sa uchytia nožičky variča, aby pevne držal. Elegantné riešenie.

Hrniec s výmenníkom tepla je taktiež z eloxovaného hliníka a má nepriľnavý keramický povrch. Jeho objem je 1 liter, avšak bezpečne využiteľný je cca 0,6-0,7 litra, aby pri vare voda nevybublávala von. Na jednej strane je odmerka s ryskami 0,3, 0,6 a 0,9 litra. Súčasťou hrnca je tiež skladacia rukoväť s pogumovaním. Pokrievka z plastu je priehľadná, čo čiastočne zjednodušuje sledovanie, čo sa deje v hrnci. Pokrievka má dierky pre scedenie cestovín, či silikónovú obrubu, aby sa kuchár nepopálil.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Palivo a údaje výrobcu

Varič je určený pre bežné turistické kartuše EN417 so skrutkovacím uzáverom so závitom typu 7/16 NS. Používam štvorsezónny Primus Power Gas (25 % propán, 25 % isobután, 50 % bután), ktorý je podľa výrobcu vhodný až do -11 °C. Pri bežných varičoch je to podľa mojich skúseností trochu fikcia, no tento s predohrevom by to mohol zvládnuť. Pri tak nízkej teplote nebolo veľa možností minulú sezónu na skúšanie, no tesne pod bodom mrazu to fungovalo bezproblémovo (viď nasledujúca časť o skúsenostiach).

Výrobca uvádza výkon 2 kW a spotrebu 160 g / h pri maximálnom výkone. Zaujímavosťou je, že pomocou Spider Multifuel Kit (70,- €) možno varič prerobiť na použitie s benzínom. Takto však znížite jeho výkon na 1500 W.

Výrobca označuje túto sadu za trojsezónnu, no v podmienkach slovenských hôr ju pokojne možno považovať za celoročnú. Vďaka predohrevu a závetriu budú asi málokedy podmienky, kedy by bola nepoužiteľná. Pri veľmi nízkych teplotách pomôže zlepšiť výkon Primus Winter Gas, ktorý má pre takéto podmienky optimalizovanú plynovú zmes a vnútornú konštrukciu so zlepšeným odparovaním plynu.

Skúsenosti z používania

Pri skúšaní rýchlosti varenia a spotreby som sa snažil čo najefektívnejšie využívať palivo, preto som nenastavoval maximálny výkon (pre čo najrýchlejšie varenie), ale tak, aby mi pocitovo z bokov unikalo čo najmenej tepla. Vtedy som pri -1 °C (začiatok zimy v Malej Fatre) aj pri 14 °C (chladnejší letný deň vo Vysokých Tatrách) dosahoval časy v rozmedzí 4:16 - 4:38 (0,6 l vody) a spotrebu plynu 5,3 - 6,6 gramov na 0,6 litra vody, čo zodpovedá spotrebe 9 - 11 gramov plynu na liter vody. Z bežnej 230-gramovej kartuše tak možno uvariť približne 20 - 25 litrov vody.

V oboch prípadoch som mal univerzálny Primus Power Gas. Vďaka predohrevu nebol problém ani v chladnejšom počasí a mierne dlhší čas varenia súvisí skôr s nižšou teplotou vody na začiatku.

Kladne hodnotím stabilitu variča. V tomto smere veľmi pomáha konštrukcia závetria. Nájsť aj na nerovnom skalnatom povrchu vhodné miesto nie je vôbec problém. Regulácia plameňa má pomalšiu odozvu a najmä pri znižovaní výkonu si na to treba zvyknúť. Horák môže ľahko zhasnúť, no kvôli závetriu a výmenníku tepla to je horšie vidieť.

V tomto hrnci – hoci s varičom Primus Power Stove – sme s Mišom varili Chilli con carne, či Linguine so sardinkami, takže ho možno odporúčať aj outdoorovým kuchárom-fajnšmekrom. Kto má menšie ambície, v pohode v ňom zohreje fazuľu z konzervy, či uvarí praženicu s opraženou slaninou.

Záver

Primus Spider Stove Set je zaujímavé riešenie varenia pre dvojicu na túrach (najmä) v chladnejšom počasí, kedy plne využije kruhové závetrie, predohrev plynu a výmenník tepla. Táto kombinácia znamená nízku spotreba plynu, čiže ho stačí menej. Zriedkavo sa nájde akcia, kde by dvojici nestačila jedna 230-gramová kartuša. Na kratšie túry postačí aj najmenšia stogramovka. Sada síce nepatrí medzi najľahšie, no použiteľnosťou v studenšom počasí a dobrými vlastnosťami na varenie to vyvažuje. Kto by mal expedičné chúťky, môže pomocou doplnkovej sady prerobiť varič na spaľovanie benzínu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie