Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

plagat2016-hiking
plagat2016-hiking Zatvoriť

PR Nový ročník festivalu HOROMIL FEST

Pozor, všetci milovníci hôr, cestovania, adrenalínu a športu, prichádza Horomil fest, ktorý už po 8-krát ponúkne v Považskej Bystrici, v srdci Strážovských vrchov, zaujímavú nádielku filmov a prezentácií. Počas niekoľkých rokov sa festival rozrástol, trvá už 4 dni a v rámci jeho programu sa môžete stretnúť s viacerými známymi osobnosťami zo sveta športu, cestovania a umenia. Po minulé ročníky náš festival navštívili mená ako Pavol Barabáš, Boris Filan, Tomáš Hulík, Martin Nikodým, Štefan Svitko či dokonca Fero Kelle.

V roku 2016 sa na Horomil fest, konkrétne na vystúpenie známeho kuchára Jaroslava Žideka či olympijského víťaza - Janka Zacharu, môžu tešiť aj hostia v kúpeľoch Nimnica. Krátky program /streda, 21.9.2016/ čaká aj outdoorových nadšencov v meste Púchov.

Lezci na scénu

Najväčším lákadlom piatkového večerného programu, i celého festivalu, bude nepochybne najúspešnejší slovenský horolezec Peter Hámor, ktorý porozpráva o úspešnom výstupe na osemtisícovku Manaslu. Petrovi ku skompletizovaniu “koruny Himalájí” chýba posledná osemtisícovka – Dhaulágirí, ale ako priznáva, nepatrí medzi zberateľov. Do hôr chodí kvôli prírode, ľuďom a pekným zážitkom.

Spoločnosť mu budú robiť nemenej známi lezci Mišo Sabovčík a Ján Smoleň, ktorým sa splnil ich patagónsky sen a prvovýstup v južnej stene Fitz Roy. Veľkej obľube u divákov sa teší aj nesmrteľný slovenský motorkár a optimista Marek Slobodník, ktorý robil niekoľko mesiacov sprievod žltým trabantom a poľským fiatkam, ktoré sa rozhodli prejsť Austráliu a juhovýchodnú Áziu.

Kým Braňo Jobus, svojrázny muzikant, recesista a spisovateľ sa nedávno rozhodol navštíviť vzdialenú Indiu, Pišta Vandal sa potuloval po Bielorusku. Štvrtkový večer bude patriť im – o zábavu bude postarané.
O naháňačke s jaguármi na Kostarike, v snahe splaviť jej najťažšiu rieku - Chirripo Atlantico ukrytú hlboko v horách, porozpráva divákom kajakár Peter Csonka.

Sobotný večer bude patriť nosičom

V rámci 4 dní sa odpremieta aj veľké množstvo zaujímavých filmov. V krátkosti spomeniem snímku Kalamárka režiséra Martina Grajciara, ktorá predstavuje prierez vývojom skalolezenia v tejto lokalite, či unikátny nápad Martina a Tomáša spojiť jedným behom 12 vysokohorských chát Vysokých Tatier. Viac vo filme 12 CH – Vysoké Tatry trail. Ako sa hovorí, to najlepšie na koniec. Záverečný blok otvorí nový film od Pavla Barabáša – Sloboda pod nákladom, ktorý odhaľuje poznanie najstaršej generácie tatranských nosičov. Emócie umocní aj návšteva nosičov z Téryho chaty a prítomnosť jedného z protagonistov filmu Petra Petrasa, známeho chatára z Reinerky.

Lezecká stena či plavba po Váhu – zážitok zaručený

Horomil fest ponúka aj bohatý sprievodný program. Vo vstupnej hale nájdete stánky viacerých spoločností a organizácii, ktoré divákom budú spríjemňovať návštevu na festivale. Očná klinika Uvea pre divákov zabezpečila virtuálnu realitu, v ktorej si môžete vyskúšať basejumping.

Chýbať nebude ani tradičná fotovýstava s najlepšími zábermi Mareka Loduhu. Na Horomil feste sa určite nebudete nudiť. Môžete si aktívne vyskúšať lezeckú stenu, a to dokonca celkom zadarmo. V spolupráci s miestnym jaskyniarskym klubom Strážovské vrchy bude pre návštevníkov sprístupnený podzemný svet neďaleko obce Pružina. Nemenej zaujímavý bude aj nedeľný sprievodný program v kúpeľoch Nimnica, kde pre priaznivcov Horomil festu bude pripravená exkurzia do útrob priehradného múru a rovnako aj plavbu po Nosickej priehrade.

Všetky podstatné informácie o festivale nájdete na stránke www.horomilfest.sk.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš