Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Nanomembrána NANODRY v ponuke Prabos

Spoločnosť Prabos plus a.s. v spolupráci s firmou Nanomembrane vyvinula textilný laminát novej generácie NANODRY® určený špeciálne pre obuvnícke účely. Jeho základnou súčasťou je klimamembrána na báze nanovláknových materiálov, t.j. vlákien s priemerom menším než 500 nm.

Čo je to nanovlákno?

Nanovlákna sú materiálom, který se ukázal vhodný naprieč medicínskými, tak i priemyselnými odbormi a predstavujú preto zaujímavý zdroj inovácií pre najrôznejšie produkty a technológie. Variabilita technologického postupu pri výrobe nanovlákien umožňuje designovat tvar a formu nanovláknovej štruktúry podľa rôznych požiadaviek.

Membrána pod mikroskopom
Membrána pod mikroskopom

Čo je nanomembrána?

Práve variabilita nanovlákien umožnila vytvoriť presne takú nanomembránu, akú vyžaduje použitie pri odevoch a obuvi v najrôznejších prostrediach a podmienkach. Nanovláknová membrána ponúka tie najlepšie možné parametre komfortu, ako je výborná paropriepustnosť, vetruodolnosť a hydrostatická odolnosť. Naviac celá produktová rada je chránená radom patentov a užitných vzorcov.

Vďaka unikátnej nanovláknovej štruktúre s priemerom vlákien do 500 nm má nanovláknová membrána o 20.000.000 pórov na 1cm2 viac než klasické mikroporézne membrány a preto je schopná dosiahnuť unikátne vlastnosti, ktorým nemôžu konkurovat žiadne iné membrány na svete. Nie je žiadnym tajomstvom, že membrána je veľmi podobná ľudskej pokožke a vďaka tomu se môže pochváliť extrémne vysokou paropropustnosťou, teda schopnosťou odvádzať telesnú vlhkosť od pokožky človeka do vonkajšieho prostredia. Naviac je 100% vetruodolná a hydrostatická odolnosť môže byť vyššia než 30.000 mm.

Porovnanie RET hodnôt vľavo a paropriepustnosti vpravo
Porovnanie RET hodnôt vľavo a paropriepustnosti vpravo

Podšívkový laminát NANODRY® je nielen vysoko hydrofóbny, vďaka čomu dosahuje veľmi vysoký vodný stĺpec, ale naviac je i silno oleofóbny. Povrch NANODRY® je ošetrený mikroskopickou vrstvou nanočastíc, čím sa vytvára tzv. efekt lotosového kvetu. Tento efekt blokuje prienik nečistôt do mikropórov a tým zabraňuje zhoršeniu excelentných vlastností membrány NANODRY®.

Laminát NANODRY® je svojimi vlastnosťami predurčený k využitiu v profesionálnej obuvi. Vytvára veľmi silnú virálnu bariéru pri pôsobení infekčných živých pôvodcov chorôb, pri kontakte s látkami obsahujúcimi kontaminované kvapaliny podľa třiedy 5-6 podľa ČSN EN 14126. NANODRY® je odolný proti prieniku kyselín a zásad (kyselina sírová, kyselina chlorovodíková, hydroxid sodný) podľe normy ČSN EN ISO 6530.

Kolekciu Prabos Nanodry nájdete tu.

NANODRY® pre každú príležitosť

Pre čo najlepšiu ochranu a komfort vám ponúkame obuv vybavenú zodpovedajúcim typom laminátu NANODRY®.

1. NANODRY® EASY

Nanocity – obuv s touto membránou je nepromokavá a priedušná. Odporúčame pre uživateľov, ktorí ocenia ľahkú obuv do mesta i do prírody. Zaistí príjemnú klímu za miernych a teplých podmienok a to i pri intenzívnejších alebo extrémnych aktivitách. Nohy budú stále suché, teplé a v pohodlí pri použití vo vnútorných priestoroch i vonku.

Vlastnosti: Ret = 3 m²Pa/W WVP (paropropustnost pro vodní páry): min. 20 mg/cm²hod Odolnosť proti prieniku vody: min 10.000 mm

NANODRY® EASY
NANODRY® EASY

2. NANODRY® HIGHLAND

Nanoforest, Nanotactit, Nanocambrelle – obuv vybavená týmto štvorvrstvovým laminátom je určená pre celoročné použitie. Je nepremokavá a priedušná, vhodná pre celý rad outdoorových aktivít. Udrží nohy v suchu a príjemnom pohodlí v miernych i chladných podmienkach, pri náročných aktivitách až po drsné každodenné nosenie. Je predurčená na profesionálne využitie pre členov horských služieb, príslušníkov uniformovaných zložiek a hasičov, ale aj pre horolezcov a skialpinistov.

Vlastnosti: Ret ≤ 8 m²Pa/W WVP (paropriepustnosť pre vodné pary): min. 15 mg/cm²hod Odolnosť proti prieniku vody: min 25.000 mm

3. NANODRY® ARCTIC

Nanoforest Winter - vysoko tepelne izolačný štvorvrstvový laminát predurčuje jeho použitie v obuvi v chladných zimných podmienkach. Je trvalo nepremokavá a priedušná, navrhnutá pre pohyb v daždi, na snehu a ľade.

Vlastnosti: Ret ≤10 m²Pa/W WVP (paropriepustnosť pre vodné pary): min. 12 mg/cm²hod Odolnosť proti prieniku vody: min 25.000 mm

NANODRY® ARCTIC
NANODRY® ARCTIC

Nová detská kolekcia je taktiež vybavená membránou NANODRY®.

Kolekciu Prabos Nanodry nájdete tu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie