Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad (autor foto: Juraj Mucha)
Celkový pohľad (autor foto: Juraj Mucha) Zatvoriť

Prístrešok Sedlo Besník pod Kozovcom

Sedlo Besník tvorí dôležité pomedzie medzi stredným a východným Slovenskom, medzi Banskobystrickým a Košickým krajom, medzi regiónmi Spiša a Gemera (Horehronie), medzi pohoriami Nízke Tatry, Spišsko-gemerský kras (Slovenský raj) a Stolickými vrchmi, medzi povodiami Hrona a Hnilca (Hornád), medzi katastrami (chotármi) Telgártu a Dobšinej a medzi národným parkami Slovenský raj, Muránska planina a Nízke Tatry.

Poloha
Slovenské rudohorie: sedlo Besník pod Kozovcom (Malý Trestník)
Nadmorská výška
1070 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.86167 ° SŠ
dĺžka: 20.23689 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzovo v prístrešku 1 - 3 ľudia s vlastnými karimatkami a spacími vakmi
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Hrona, bezmenný ľavostranný prítok Spišského potoka pod sedlom Besník na severnej strane
Spojenie
Telgárt (vlak, bus) - sedlo Besník (červená značka E8)
Dalšie info
krásny výhľad na Kráľovu skalu a Kráľovu hoľu

Prístup

  • z Telgártu (vlak, bus) po červenej značke (Cesta hrdinov SNP - E8) cez prameň Hrona a sedlo Besník ku krížu pod Kozovcom za cca 1.00 h,
  • z Pustého Poľa (bus) bez značky cez sedlo Besník ku krížu pod Kozovcom za cca 1.00 h,
  • od ranča pod Ostrou skalou (bus) cez Spišskú dolinu cez sedlo Besník ku krížu pod Kozovcom za cca 1.30 h,
  • z Čuntavy (Chata KST Dobšiná - Rita) po červenej značke (Cesta hrdinov SNP - E8) ku krížu pod Kozovcom za cca 0.45 h,
  • z Rejdovej (bus) cez sedlo Nemýtnik po žltej značke a východným traverzom vrchu Trsteník (Trestník) cez rázc. pred Čuntavou po červenej značke (Cesta hrdinov SNP - E8) ku krížu pod Kozovcom za cca 4.15 h.

Objekt

Na krížnych cestách (kríž pod Kozovcom) postavila Oblastná organizácia cestovného ruchu Slovenský raj a Spiš typizovaný drevený prístrešok v rámci budovania turistickej infraštruktúry na území Národného parku Slovenský raj. Rovnaké prístrešky a drevené lavičky nájdeme na viacerých miestach oblasti, no besiedka pri sedle Besník má krásnu polohu. A ešte krajší výhľad na kráľovnú slovenský hôr - na Kráľovou hoľu i Kráľovu skalu od východu.

Altánok tvorí jednoduchá drevená konštrukcia - štyri koly, na ktorých je doštená sedlová strecha. Závetrie tvorí len čiastočne jedna stena, kde je umiestnená turistická mapa. Škoda, že chýba minimálne ešte jedna plná stena, lebo prístrešok stojí na veternom mieste. V prípade núdzového nocľahu je potrebné pripevniť na bok celtu na vytvorenie závetria. Na bivak je možné využiť veľký stôl alebo zem tvorenú udupanou hlinou (zvyšky trávy). Škoda, že nie je využitý podkrovný priestor ako v prípade blízkeho prístreška pod Strmou prťou.

Voda

Najbližším upraveným prameňom je výver riečky Hron západne od sedla Besník (cca 2 km západne smer Telgárt) pri štátnej ceste I/66. Najbližším vodným tokom je Spišský potok, ktorý pramení pod Tresníkom (Trsteník) 2,7 km južne od prístreška. Jeho bezmenný ľavostranný prítok spod sedla Besník je najbližšie dostupný severozápadne od prístreška, čo je k neupravenému prameništu vzdušnou čiarou približne 700 metrov cez lúku a smrekový lesík.

Autori fotografií: Juraj Mucha a Tomáš Trstenský

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie