Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

30Seven Long Socks – elektrické vyhrievané podkolienky
30Seven Long Socks – elektrické vyhrievané podkolienky Zatvoriť

Recenzia Vyhrievané ponožky 30Seven

Termo materiály – či už prírodné alebo umelinové – napriek svojmu názvu teplo neprodukujú, ale vhodným spôsobom zamedzujú jeho úniku tak, aby bol zároveň od pokožky zaistený odvod potu a čo najmenej bola odmedzená priedušnosť. Darí sa im to celkom dobre, no z princípu veci nezahrejú, človek sa musí zahriať sám. Pri telesnom jadre je to v poriadku, problematické bývajú periférie (ruky a nohy) a to najmä ak je aktivita málo pohybová. Napríklad na štande, na zimnom kurze (ak práve nekopete záhrab alebo test stability), pri zimných túrach s deťmi, alebo aj v spacáku, keď nie a nie zohriať nohy. Aktívny prísun tepla riešia napríklad na chemickom princípe horúce sáčky, v spacáku môže pomôcť k nohám hodená termoska plná horúceho čaju alebo aj elektricky vyhrievané ponožky 30Seven, ktoré som v prvých naozaj zimných podmienkach nastávajúcej sezóny odskúšal v uplynulých dňoch v Nízkych a Vysokých Tatrách.

Výrobca
30Seven
Model
Socks Long
Typ
elektricky vyhrievané ponožky
Materiály
35 % Coolmax, 45 % bavlna, 15 % polyamid, 5 % elastan
Li-ion batérie (7,4 V / 1150 mAh)
Hmotnosť
80 g – 1 batéria
60 g – 1 ponožka s ohrievacím modulom
280 g – komplet pár
Páči sa mi
aktívny ohrev, dobrý tvar ponožiek, príjemný materiál na dotyk, netvoria sa otlaky, rôzne typy ponožiek dostupné ako príslušentstvo, vyvinuté v ČR
Nepáči sa mi
vyššia hmotnosť
Ostatné info
ako príslušenstvo sú dostupné rôzne modely podkolienok Thorlo
Infocena
140 € – základný set s tenkou Coolmax podkolienkou
34 € – náhradná podkolienka
Obchody
e-shop distribútora – ProsportShop.cz
kamenné predajne – Trekland (BA), Armyshop (ZM), Puškárstvo Hermes (BA), Interles (RK), Hunters Shop (ZV)

Navrhnuté v Čechách pre Radka Jaroša

Technológia vznikala aj na univerzite v Liberci a bola vyvíjaná spočiatku pre horolezcov. Ako prvý ju použil Radek Jaroš na svojom vrcholovom útoku na K2. Komerčnú podobu a zabezpečenie produkcie jej dala belgická firma Belginova s ochranou známkou 30Seven.

Oproti iným systémom sú ponožka a ohrev oddelené. Ohrevný modul možno vybrať a umiestniť do iného páru ponožiek. Stačí mať preto jeden ohrevný modul a viacero ponožiek. Tiež sa ohrievanie nepoškodí v práčke. Z modulu vychádza plochý textilný kábel s minimálnou hrúbkou. Je veľmi ohybný a poddajný, vďaka čomu netlačí ani pri zatiahnutej lyžiarke. Na konci kábla je plastový konektor.

Zdrojom energie sú dva samostatné li-ion battery packy (8,51 Wh 7,4 V / 1150 mAh), pre každú ponožku jeden. Na nohu sa pripína pomocou suchého zipsu tesne pod koleno. Tu je aj umiestnené ovládanie v podobe rozmerného tlačidla a štvorice informačných LED diód.

Doba nabíjania je okolo dvoch hodín a zabezpečuje ho 110-240 V adaptér, z ktorého sa naraz dajú nabíjať oba battery packy. Z požívateľského hľadiska nie je práve ideálne, že adaptér nie je štadardný. Podľa výrobcu bol tento kompromis nutný preto, že systém musí fungovať na vyššom napätí (prevádzka 7,4 V / nabíjanie 8,4 V) ako má USB štandard (5 V) a menič napätia v redukcii by nebol optimálny z hľadiska doby nabíjania. Vyššie napätie je výhodné preto, aby sa pri zachovanom výkone znížil prúd, čo umožňuje použitie tenších vodičov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Režimy ohrevu

Ohrev sa ovláda pomocou tlačítka v strede battery packu. Má jasnú odozvu, takže aj cez nohavice nie je problém s ovládaním. Trojica LED diód ukazuje režim, v ktorom sa ohrev nachádza. Režimy sú tri – najsilnejší ohrev, stredný a úsporný. Z najsilnejšieho sa po pár minútach automaticky prepne do úsporného, z ktorého sa následne po 2,5 h vypne. Stredný režim je bez automatiky, v ňom je ohrev stály až do vybitia.

Štvrtá dióda je statusová. Po zapnutí, keď je battery pack nabitý, svieti na zeleno. Keď kapacita klesne, bliká na modro. Podľa výrobcu vydržia battery packy na 3 až 10 hodín prevádzky podľa použitého režimu.

Ponožky

Testované podkolienky sú zo zmesi umelých vlákien a bavlny (35 % Coolmax, 45 % bavlna, 15 % polyamid, 5 % elastan) a sú skôr tenšie, čo naznačuje orientáciu na použitie v lyžiarkach. V oblasti šľapy, tesne za prstami a smerom k stredu majú nažehlený čierny oválny vačok, do ktorého sa vkladá ohrievací element. Od vačku až takmer k hornému okraju ponožky pokračuje malý tunel, ktorý slúži na vedenie napájacieho káblu.

Okrem Coomaxových podkolienok sú samostatne k dispozícii aj merino podkolienky, tenšie podkolienky aj hrubšie podkolienky a tiež dámske varianty. Cena náhradných sa pohybuje medzi 35 - 43 euro a ide o podkolienky značky Thorlos, na ktorých je nažehlený element pre vloženie ohrevu.

Skúsenosti

Ponožka s rozlíšením pravej a ľavej má dobrý strih, dostatočnú dĺžku a aj na nie príliš silnom lýtku drží bez problémov a nezošucháva sa. Má zosilnenia v oblasti špice aj päty, ako sa na outdoor ponožku patrí. Na dotyk je materiál príjemný.

Po prvom obutí som ostal mierne zarazený, ako mi pri prechádzaní sa po izbe naboso prekážal vyhrievací modul na šľape. Veď z toho chytím otlaky na prvom kilometri, napadlo mi. Obava sa ale nenaplnila a po obutí do topánok sa nepríjemný pocit takmer vytratil a po pár kilometroch som prestal vnímať, že mám niečo pod šľapou.

Horšie je to už s hmotnosťou batérií na nohách (cca 160 gramov / pár). Nie sú síce priamo na topánke, ale aj pod kolenom zvýšenú hmotnosť cítiť. Nie pri obúvaní, či prvých kilometroch, ale keď som sa po asi 9 hodinách náročnej zimnej hrebeňovky východnej časti Nízkych Tatier na Ramži prezul do iných ponožiek, cítil som zrazu značné odľahčenie. Protiargumentom je, že vďaka ohrevu ušetríme zas hmotnosť na topánkach, ktoré nemusia byť také masívne a teda ťažké. Argument hmotnosti je pri lyžiarkach či ťažkých zimných topánkach pri horolezectve zanedbateľný.

Pozitívom po vyzutí po celodennej túre bolo, že ani v mieste ohrevného modulu nebol ani náznak vznikajúceho otlaku. Nie som síce príliš otlakový typ, no zas ani nemám hrošiu kožu. Preto to hodnotím v tomto smere za úspech, hoci prvotný pocit nebol pozitívny.

Samotné vyhrievanie je príjemné. Pri teplotách v intervale asi -3 až -8 °C vedome cítiť v topánkach Asolo Freney iba najvyššiu úroveň ohrevu, ktorá sa po pár minútach automaticky prepla do najnižšej. Riešenie vnímam ako vyhovujúce z pohľadu pohodlia aj výdrže batérie.

V súlade s očakávaniami sa najviac ohrev osvedčil, keď som pauzoval. Vtedy som si klikol najvyššiu úroveň a ani po 10 minútach státia nebol problém s odmŕzaním nôh a to som mal na nohách topánky, čo sú tenké odľahčené a nie práve zimné. Neskôr som počas pohybu ohrev vypínal a zapínal až pri státí. Po spomínaných 9 hodinách pochodu boli batérie už značne vypotrebované. Aj tak však pred výmenou za zimné vlnené podkolienky ešte na záver zahriali po zvýšení na maximum.

Záver

30Seven vyhrievané ponožky sú zaujímavým produktom, ktorý dokáže aktívne dodať teplo uzimeným nohám. Variant s tenšími podkolienkami je určený najmä do lyžiarok. V skelete a s papučkou dodané teplo dlhšie vydrží ako v technickej topánke, v ktorej boli testované. Pre turistiku v tuhej zime, prípadne pre náročné zimné horolezecké výstupy možno odporučiť skôr variant s merino ponožkami, prípadne si k lyžiarkovému setu dokúpiť hrubšie podkolienky.

Mimo treskúcej zimy produkt ocenia najmä dámy, čo majú večne zmrznuté nohy. Nám ostatným pomôžu vyhriať topánky, ktoré nie sú priamo určené do zimných podmienok alebo môžeme nasadiť výhrevné batérie až v spacáku. Tam sme však obmedzení maximálne jednou nocou, ak nemáme kde nabíjať.

Produkt si môžete kúpiť v e-shope distribútora ProsportShop.cz, nájdete tam aj iné elektricky vyhrievané produkty, napríklad rukavice a vesty.

Fotogaléria k článku

Najnovšie